HK: Et sammenhængende sundhedsvæsen kræver stærke koordinerende kræfter

Del

Sundhedsadministrative medarbejdere er nøglespillere i visionen om at skabe et borgernært sundhedsvæsen med bedre patientforløb, mener HK Kommunal og SAL.

Lene Roed til venstre. Nathali Degn til højre
Lene Roed til venstre. Nathali Degn til højre

- Hvis den nye aftale om en på mange måder velkommen sundhedsreform skal have effekt i den praktiske verden, er det afgørende, at man forstår at bringe vores dygtige sundhedsadministrative medarbejdere i spil.

Sådan lyder det fra Lene Roed, formand for HK Kommunal, der repræsenterer blandt andet lægesekretærer og andre sundhedsadministrative medarbejdere. Hun peger på, at reformens centrale elementer såsom etablering af 17 sundhedsråd, nye rettigheder til kroniske patienter og sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden vil stille store krav til koordinering i sundhedsvæsenet.

- Under en overgang til en ny struktur bliver det helt afgørende at have professionelle administrative kræfter, der kan bevare overblikket på tværs af aktører og sikre, at patienternes forløb hænger sammen. Det kræver især en særlig indsats at integrere de foreslåede sundhedsråd i den eksisterende struktur, siger udtaler Lene Roed.

Også på længere sigt ser hun et generelt behov for, at der bliver større opmærksomhed på, hvem der løser hvilke opgaver i sundhedsvæsenet.

- I dag udfører læger og sygeplejersker alt for mange administrative opgaver. Det er langt fra hensigtsmæssigt. Sundhedsadministrativt uddannede medarbejdere er langt bedre rustet til at tage sig af de opgaver – både lokalt og på tværs af kommuner, regioner, praktiserende læger og de kommende sundhedsråd, lyder det fra Lene Roed.

HK Kommunals formand peger derudover på det helt urimelige i, at der med reformen forudsættes skåret kraftigt i de administrative funktioner, der sikrer, at den daglige drift kører smidigt og effektivt.

- Vi taler om dygtige medarbejdere, der hver eneste dag sikrer, at it-systemerne kører strømlinet, at borgernes skattekroner bliver anvendt efter hensigten, og at de mange interne arbejdsgange driftes professionelt. Besparelser på de områder kan ikke undgå at gå ud over både patienter og medarbejdernes arbejdsmiljø. Det gælder både i det store billede, og når vi taler om sammenlægningen mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland, siger Lene Roed. 

I Danske Sundhedsadministratorers Landsforening (SAL) ser formand, Nathali Degn, særdeles gode takter i den nye sundhedsaftale – særlig hvad angår ambitionerne om bedre patientforløb.

Det er imidlertid ifølge SAL’s formand helt afgørende, at medarbejderne kommer til at sidde med ved bordet, når reformen skal have ben at gå på i den virkelige verden.

- Det er læger, sygeplejersker, sekretærer, sosu’er og mange andre af os medarbejdere, der kender mange af sundhedsvæsenets faldgruber. Vi kan bidrage med konkrete løsninger på mange af de indtil videre lidt luftige intentioner, den nye reform indeholder, siger Nathali Degn, der fortsætter:

- Reformens succes afhænger i høj grad af i hvilken grad, man vælger at involvere os medarbejdere. Det handler også om at skabe attraktive og velfungerende arbejdspladser i alle dele af det danske sundhedsvæsen.

SAL’s formand understreger, at der kun kan skabes optimale patientforløb, hvis man anvender en arbejdsdeling, der lader de rette medarbejdere udføre de rette opgaver.

Kontakter

Lene RoedFormand for HK Kommunal

Tlf:24216431

Nathali Schaap DegnFormand for Danske Sundhedsadministratorers Landsforening (SAL)

Tlf:29886511

Følg pressemeddelelser fra HK Kommunal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Kommunal

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye