Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Håb i velfærdsstatens boligklager

Del

Ny bog og kortfilm tager et humoristisk, men seriøst blik på beboernes daglige kamp og klager i almene boligområder. Med udgangspunkt i ghettolovgivning og byplanlægning, stiller projektet spørgsmålstegn ved nedrivninger og frasalg som integrationsmetoder og opfordrer i stedet til en bæredygtig udvikling i samarbejde med beboerne.

Anne Marie Helger som fortæller i kortfilmen, Klager i Praksis instrueret af Heidi Svenningsen Kajita. Foto: Lene Harbo
Anne Marie Helger som fortæller i kortfilmen, Klager i Praksis instrueret af Heidi Svenningsen Kajita. Foto: Lene Harbo

Klager som udtryk for håb i velfærdsstatens boligområder

Ghettolovgivning, hundelorte og grøn omstilling. Stigmatisering og de faste rammer, der afgrænser den bundne opgave, brydes med humor og håb, i ny bog og kortfilm om brok og klager i almene boligområder.


Vi kan langt hen ad vejen være stolte af den almene boligmodel, der op igennem historien har kædet bolig- social – og integrationspolitikker sammen; men når midler til integration bliver nedrivning og frasalg af boliger, er der behov for at stoppe op! Kunne vi i stedet forestille os en bæredygtig fremtid, der bygger på den mangfoldighed, vi allerede finder i disse områder? Hvor arkitekter, byplanlæggere arbejder sammen med beboerne. Ikke om salg og nedrivning, men gennem hverdagens omsorg og omtanke for fællesskabet.


Klager i praksis er en del af lektor Heidi Svenningsen Kajita’s forskningsprojekt om mobilisering af brok, beklagelser og egentlige klager i transformationen af velfærdsstatens boligområder. Kajita har i mere end 20 år beskæftiget sig med marginaliserede narrativer i
almene boligområder som arkitekt, underviser og forsker på tværs af danske, svenske og engelske universiteter. Hun har sammen med dramatiker Rosa Sand skrevet et manuskript til vidensteater. Den fiktive fortælling er blevet til på baggrund af interviews med en række aktører: fra boligaktivister og beboere til byplanlæggere og en kommunikationschef. Således blander manuskriptet beboere og bureaukraters stemmer.


Manuskriptet er udgivet som en illustreret bog (60 sider, Bureaus Publishing 2024), og en kortfilm med Anne Marie Helger i hovedrollen (13:20 min). De humoristisk fortalte instrukser er opdelt i scener, der handler om fx småsnak, løftearbejde, beboeres medvirken i tekniske “maskinrums”-beslutninger, og kontinuitet i superheltekappe. Samlet og hver for sig skal de ses som seriøse bud på praksisser, der kan imødekomme klager.


Kajita’s besked er enkel: når beboere brokker og beklager sig igen og igen og endda kæmper sig igennem officielle klageprocesser, er det fordi, de har noget vigtigt på hjertet. Aktioner mod nedrivning af nyrenoverede blokke; brok over hårdknuder i naborelationer i tætbefolkede områder; og unges oprør i trappeopgange som udtryk for mistrivsel er noget af det ubetalte “arbejde” som almene borgere udfører hver dag. Den kreative og kritiske agens, der ligger i dette ofte uformelle klagearbejde kan mobiliseres i rådgivernes betalte arbejde. Den mulighed hører vi om i fortællingen Klager i praksis.

Link til bog
Link til film

Kreditering, bog:
Manuskript: Heidi Svenningsen Kajita og Rosa Sand
Bogdesign: Claudia Schenk, trockenbrot
Etik og kommunikation: Søren-Emil Schütt
Illustrationer: Heidi Svenningsen Kajita
Transskribering: Asta McNair og Jette Kildegaard
Korrektur: Henriette Houth
Forlag: Bureaus Publishing


Kreditering, film:
Fortælleren: Anne Marie Helger
Instruktør: Heidi Svenningsen Kajita
Filmfotograf/klipper: Lene Harbo med Jörg Koopmann (filmfotograf)
Manuskript: tilpasset fra ”Klager i Praksis: et roadmap for samarbejde i almene boligområder” af Heidi Svenningsen Kajita og Rosa Sand.


Støttet af:
Statens Kunstfond, Dreyers Fond, Københavns Universitet, Bureaus Publishing, Republique/Revolver

Nøgleord

Kontakter

Om Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Vores forskning og uddannelse er med til at løse de store udfordringer vi står overfor, med markante klimaforandringer og et øget pres på naturressourcerne.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Naturvejlederuddannelsen kommer til Djursland19.4.2024 13:33:46 CEST | Pressemeddelelse

Sidste år åbnede Skovskolen dørene for Naturvejlederuddannelsen i Nødebo på Sjælland, og lige siden er tilmeldingerne strømmet ind. "Vi oprettede dobbelte hold, men havde alligevel venteliste. Derfor glæder vi os over, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har meldt ud, at vi nu også kan udbyde uddannelsen i Jylland. Det er et vigtigt skridt mod mere naturdannelse i Danmark," fortæller Rasmus Kjær, der er forstander på Skovskolen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye