Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Træer er nøglen til bedre ernæring i Malawi

Del

Ny forskning afslører, at kvinder i områder med mange træer får mere vitamin A, jern og zink. Når folk henter mad direkte fra træerne på deres gårde, får de langt bedre næring, især i tørketider. Det her kan virkelig ændre spillet for dem, der ikke har råd til at købe sund mad.
Træer er med til at tackle både klimaproblemer og dårlig ernæring på én gang!

Når kvinder henter mad direkte fra træerne på deres gårde, får de flere vitamin. Mulanje, Malawi.
Når kvinder henter mad direkte fra træerne på deres gårde, får de flere vitamin. Mulanje, Malawi.

I Malawi er underernæring et alvorligt problem, hvor mange familier er afhængige af, hvad de selv kan dyrke. Desværre har traditionelle politikker primært fokuseret på at øge udbyttet af kalorierige korn, hvilket fører til en mindre forskelligartet og næringsfattig kost.

Ny forskning af postdoc Emilie Vansant, offentliggjort i Nature Food, fremhæver en lovende løsning: træer.

Vansants undersøgelse viser, at træer i landbrugslandskaber kan forbedre den ernæringsmæssige kvalitet af lokal kost betydeligt, især for kvinder. Forskningen viser, at kvinder, der bor i områder med mere trædække, har højere niveauer af essentielle næringsstoffer som vitamin A, jern og zink. Disse fordele er især mærkbare for dem, der får mad direkte fra de træer på gården, som giver vigtige mikronæringsstoffer hele året. 

"Flere undersøgelser i Afrika syd for Sahara har vist, at bedre kostvaner er forbundet med områder med flere træer", forklarer Vansant. "Vores forskning tyder på, at madtræer på gårde spiller en afgørende rolle i dette forhold". I betragtning af at mange malawiere ikke har råd til at købe nærende fødevarer regelmæssigt, fremhæver undersøgelsen vigtigheden af at bevare træer i landbrugslandskaber som en gratis måde at forbedre kosten på. 

Vansants resultater understøtter politikker og programmer, der integrerer træer i landbrugspraksis, hvilket hjælper med at tackle både miljømæssige og ernæringsmæssige udfordringer samtidigt. 

Denne forskning er en del af det ERC-finansierede FORESTDIET-projekt, der har til formål at udforske træers rolle i at øge fødevaresikkerhed og ernæring i Afrika. 

Nøgleord

Kontakter

Om Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Vores forskning og uddannelse er med til at løse de store udfordringer vi står overfor, med markante klimaforandringer og et øget pres på naturressourcerne.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Naturvejlederuddannelsen kommer til Djursland19.4.2024 13:33:46 CEST | Pressemeddelelse

Sidste år åbnede Skovskolen dørene for Naturvejlederuddannelsen i Nødebo på Sjælland, og lige siden er tilmeldingerne strømmet ind. "Vi oprettede dobbelte hold, men havde alligevel venteliste. Derfor glæder vi os over, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har meldt ud, at vi nu også kan udbyde uddannelsen i Jylland. Det er et vigtigt skridt mod mere naturdannelse i Danmark," fortæller Rasmus Kjær, der er forstander på Skovskolen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye