Styrelser i fælles opråb: Tænk dig om, når du lader op!
Hver anden dansker har vaner, der i flere tilfælde er uhensigtsmæssige, når det kommer til sikkerheden omkring opladning af batterier og elektronik. Derfor går Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen nu ud med en fælles opfordring.

Halvdelen af danskerne har ikke altid fornuften med, når de sætter deres elektroniske apparater til opladning. Det viser en ny undersøgelse og derfor er Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen nu gået sammen om en kampagne, der sætter fokus på gode råd i forhold til opladning og håndtering af batterier og elektronik i hjemmet. Formålet er at mindske risikoen for brande forårsaget af batterier eller uhensigtsmæssig opladning.
Farlige opladere
Undersøgelsen, som er foretaget blandt 1104 danskere viser nemlig, at halvdelen af de adspurgte har en eller flere uoriginale opladere i hjemmet og hvis en oplader skulle være beskadiget, så kunne 47 % af danskerne stadig finde på at tage opladeren i brug.
- Det kan være fristende at købe et uoriginalt produkt, der ofte er billigere eller fortsætte med at bruge sin oplader, på trods af at den er flosset eller på anden måde beskadiget, men det er altså i sidste ende sikkerheden, man gambler med, hvis man gør det, fastslår Lars Søllingvraa Niemann, teamleder hos Sikkerhedsstyrelsen.
Plads til forbedring hos danskernes vaner
Og det er ikke kun omkring de uoriginale og beskadigede opladere, hvor sikkerheden bliver tilsidesat – det samme gør sig gældende, når man ser nærmere på danskernes vaner omkring opladning af batterier og elektronik. Over halvdelen af de adspurgte har opladt en genopladelig genstand på en seng eller lignende, og selv om 61 % af danskerne typisk oplader om natten, så tænker 49% slet ikke over, om de oplader nær en røgalarm.
- Grunden til, at vi gerne vil ud med det her budskab er, at vi kan se, at der internationalt og herhjemme kommer flere og flere brande i forbindelse med opladning. Alene sidste år kørte det danske brandvæsen ud til 131 brande i genopladelige genstande, hvoraf over hver tredje var opstået i forbindelse med opladning, fortæller Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen.
På baggrund af undersøgelsen er Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen nu gået sammen om en kampagne, der skal udbrede kendskabet til de seks batteriråd.
De seks batteriråd:
- Brug kun ubeskadigede, originale, genopladelige batterier.
- Brug altid opladere, der er beregnet til netop dit produkt – og kontroller, at ledning og stik ikke har synlige skader.
- Oplad dine batterier/produkter, så du kan handle, hvis der opstår varme, røg, dampe eller mislyde fra oplader eller batteri.
- Hav mindst én fungerende røgalarm i det rum, som du oplader i.
- Oplad ikke i nærheden af brandbart materiale, og dæk aldrig oplader eller batteri til - de kan blive overophedet.
- Oplad ikke på steder, hvor en evt. brand kan spærre for flugtveje som døre eller trapper.
Nøgleord
Kontaktoplysninger
Sikkerhedsstyrelsens pressevagt
Tlf.: 2238 4451
Mail: presse@sik.dk
Beredskabsstyrelsens pressevagt
Tlf.: 7285 2930
Mail: BRS-KTP-KOM@brs.dk
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum