Færre krav og mere værdig indsats for syge borgere
Sygedagpengesystemet skal være mere enkelt, og unødvendige samtaler i jobcentret skæres væk. Det fremgår af nyt lovforslag, der er fremsat onsdag i Folketinget.
Kommunerne skal fremover have større frihed til at tilrettelægge en mere værdig indsats for sygemeldte borgere. Samtidig fjerner man ca. 60.000 samtaler i jobcentret for sygemeldte, der har et job at vende tilbage til, hvis deres sygdomsforløb er ukompliceret.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Regeringen vil fjerne bureaukrati, unødvendigt papirarbejde og detailstyring. Med aftalen frisætter vi både den sygemeldte borger og den kommunale medarbejder fra rigide krav om alt fra samtaler og rehabiliteringsteams til lægeattester. Det skal give mulighed for at sammensætte en mere værdig indsats.
- Vi har hentet stor inspiration fra frikommuneforsøgene i blandt andet Nordjylland, hvor der med stor succes er arbejdet med meget af det, som vi nu ændrer. Det glæder mig, at et bredt flertal i Folketinget er enige i, at frisættelse og tillid er vejen frem, så resten af landet nu får samme frihedsgrader.
Lovforslaget udspringer af en aftale fra foråret mellem regeringen (Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne) og forligspartierne bag reformen af sygedagpengesystemet (Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti). Udover at forenkle og målrette sygedagpengesystemet til gavn for alle sygemeldte skal aftalen også styrke kommunernes fokus på alvorligt syge.
Det forventes, at aftalen samlet set vil indebære mindreudgifter på 79 mio. kroner i 2025 og frem. Provenuet vil indgå i regeringens målsætning om at finde 3 mia. kroner på beskæftigelsesområdet i 2030.
Lovforslaget indeholder 10 initiativer:
- Fleksibel brug af rehabiliteringsteams
- Fleksibel sammensætning af rehabiliteringsteams
- Mestringsforløb skal gives ud fra en faglig vurdering
- Forenkling af visitationskategorierne
- Færre krav til sygemeldte fra beskæftigelse
- Styrket fokus på kommunens kontakt med alvorligt syge
- Forenkling af ”Mit sygefravær”
- Mulighed for at vise lægeattester for sygemeldte borgere
- Afskaffelse af generelt krav om lægeattester
- Undersøge mulighed for at ændre i kommunens anmodning om lægeattester
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet får ny departementschef1.11.2024 14:15:03 CET | Pressemeddelelse
Sine Frederiksen, nuværende direktør i Arbejdstilsynet, er ny departementschef i Beskæftigelsesministeriet.
Øremærket orlov mindsker lønforskellen mellem forældre24.10.2024 08:00:06 CEST | Pressemeddelelse
De positive effekter af den øremærkede orlov, der blev indført for to år siden, begynder nu for alvor at vise sig. Med den nye øremærkede orlov afholder den anden forælder nu markant længere orlov end før regelændringen. Det fremgår af den seneste udgivelse af Status på Arbejdsmarkedet, oktober 2024.
Bred aftale om ungeløft skal hjælpe unge uden uddannelse og job i arbejde22.10.2024 14:06:41 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt flertal har i dag indgået en aftale om et ungeløft, der fokuserer på at hjælpe de 43.000 unge uden uddannelse eller arbejde ind på arbejdsmarkedet. Aftalen lægger blandt andet op til et nyt partnerskab på tværs af samfundsaktører, der skal skabe jobs til denne gruppe af unge.
Invitation til doorstep om Ungeløftet22.10.2024 13:35:03 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og en række partier mødes i dag til afsluttende forhandlinger om et løft af de 43.000 unge, der hverken er i arbejde eller under uddannelse. Beskæftigelsesministeriet inviterer til doorstep i dag kl. 14.00 i ministeriet, Holmens Kanal 20, 1060 København K. Pressen kan stille kamera mv. op i receptionen.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for august 202421.10.2024 08:14:05 CEST | Pressemeddelelse
I august 2024 var der 3.021.700 lønmodtagere i job. Det er 1.500 færre end måneden før. Siden august 2023 er der dermed samlet set kommet 22.400 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 1.900 færre lønmodtagere fra juli til august 2024. I samme periode er der kommet 400 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "På trods af et lille fald holder beskæftigelsen sig på et højt niveau samtidig med, at ledigheden er lav. Men antallet af borgere i job og antallet af ledige har udviklet sig forskelligt i landet. Vi har kommuner, hvor beskæftigelsen godt nok er steget i det seneste års tid, men hvor ledigheden samtidig er steget. Og vi har også kommuner, hvor beskæftigelsen er faldet". "Der er mange årsager til, at tingene udvikler sig forskelligt i de forskellige landsdele. Men det er helt afgørende for mig, at vi understøtter en bæredygtig udvikling i hele landet. Vi skal have styr på balancerne, og det vil blandt andet sige, at d
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum