Vaccination på arbejdspladsen: Skal du betale skat?
Med det øgede fokus på sundhed og forebyggelse vælger flere virksomheder nu at tilbyde deres ansatte vaccination mod influenza og COVID-19 som en del af personaleplejen. Men er det skattefrit, hvis det er arbejdsgiveren, der betaler?

I udgangspunktet skal man som medarbejder betale skat af arbejdsgiverbetalte sundhedsydelser, men under visse betingelser kan vaccinationen være omfattet af skattefrihed. Det afhænger af, hvordan tilbuddet er struktureret, og hvor vaccinationen finder sted.
Skattefrihed gennem personalepleje
Vaccinationer kan være omfattet af den såkaldte “personaleplejefritagelsesregel”, hvilket betyder, at vaccinationen kan stilles skattefrit til rådighed, så længe værdien er lav og tilbuddet gælder alle medarbejdere.
Skatteekspert i PwC, Søren Bech, forklarer: "Vaccinationer mod fx influenza og COVID-19 kan være skattefrie, hvis de tilbydes alle ansatte på arbejdspladsen som led i den almindelige personalepleje og har en mindre økonomisk værdi. Det er dog et krav, at vaccinationen sker fysisk på arbejdspladsen, ellers kan det medføre beskatning."
Skatterådet har i en tidligere afgørelse fra 2012 vurderet, at arbejdsgiverbetalt influenzavaccination på arbejdspladsen kunne være skattefri under denne regel, hvis vaccinationen var af mindre økonomisk værdi og blev stillet til rådighed for alle medarbejdere som en del af personaleplejen.
Bagatelgrænser kan sikre skattefrihed for nøglemedarbejdere
I situationer, hvor vaccinen ikke kan tilbydes på arbejdspladsen, kan bagatelgrænser for arbejdsrelaterede goder muligvis sikre skattefrihed. Hvis vaccinationen kan anses som et arbejdsrelateret gode og den samlede værdi af sådanne goder ikke overstiger 7.000 kr. (2024-niveau), er det skattefrit. Dog kan kun nøglemedarbejdere – som vurderes vanskeligt at undvære under spidsbelastningsperioder – modtage arbejdsgiverbetalte influenza- eller COVID-19-vaccinationer under denne grænse.
"For nøglemedarbejdere kan arbejdsgiverbetalte vacciner være omfattet af bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede goder. Det kræver dog en konkret vurdering af medarbejderens funktion og virksomhedens behov i spidsbelastningsperioder, og her kan vi hos PwC hjælpe med at sikre, at reglerne følges korrekt," siger Søren Bech.
Hvordan påvirkes COVID-19-vaccinationer?
Der er endnu ikke officielt taget stilling til, om COVID-19-vaccinationer kan omfattes af bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede goder på 7.000 kr.
“Den brede udbredelse og tilbagevendende karakter af COVID-19, som vi også ser med influenza, kunne tale for, at COVID-19-vaccinationer burde omfattes af bagatelgrænsen på 7.000 kr. Der har dog ikke officielt været en tilkendegivelse fra skattemyndighedernes side. Hvis det ikke er tilfældet, vil vaccinationen i stedet falde ind under den lavere grænse på 1.300 kr. for private goder for at være skattefri, og her gælder der også særlige regler,” forklarer Søren Bech.
For virksomheder kan det derfor være en god idé at vurdere, hvordan vaccinationstilbud struktureres for at sikre optimal skattehåndtering og fordele for medarbejderne.
Nøgleord
Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Ny dom sætter fokus på forældrekøb: Risiko for skattemæssige konsekvenser ved overdragelse til børn11.7.2025 08:10:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny byretsdom føjer sig til rækken af sager, hvor skattemyndighederne har underkendt salgsprisen ved overdragelse af en forældrekøbslejlighed til et barn. Dommen understreger vigtigheden af at tænke sig grundigt om – og søge rådgivning – før man overdrager en bolig i familien.
PwC advarer: Sommeren er højsæson for direktørsvindel10.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens sommeren er over os, udnytter kriminelle årstiden til at slå til med sofistikeret direktørsvindel. Ifølge PwC er phishing, e-mailkompromittering og brug af deepfakes blandt den mest udbredte form for kriminalitet – og det kan koste virksomheder dyrt.
Hackere holder ikke ferie, bare fordi du gør: Sådan kan virksomheder beskytte sig7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er nemmere at bryde ind, når der ikke er nogen hjemme – det gælder både dit hjem og dine digitale enheder. PwC’s ekspert i cybersikkerhed opfordrer virksomheder til at genopfriske de gode råd til cybersikkerhed inden sommerferien.
7 ud af 10 erhvervsledere frygter yderligere eskalering af handelskrig3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et stort flertal af danske erhvervsledere frygter yderligere eskalering af handelskrigen, og over halvdelen forventer allerede en negativ effekt på virksomhedens profitabilitet i de kommende 12 måneder som følge af de ændrede toldsatser. Usikkerheden holder mange tilbage, men enkelte virksomheder handler og tilpasser sig den nye virkelighed, viser en ny pulsmåling fra PwC.
Stor stigning i efterspørgsel efter AI-kompetencer på det danske arbejdsmarked2.7.2025 09:50:06 CEST | Pressemeddelelse
Efterspørgslen efter AI-kompetencer på det danske jobmarked stiger kraftigt. Således er antallet af danske jobopslag med krav om AI-kompetencer steget fra blot 263 jobopslag i 2018 til 23.000 i 2024. Det viser PwC’s AI Jobs Barometer 2025, som understreger AI's hastige indtog i en bred vifte af sektorer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum