Region skaber rammer for fælles klimaindsats: Hvordan beskytter vi Midtjylland mod fremtidens ekstreme vejr?
Samarbejde og fælles klimaløsninger på tværs af kommuner skal være med til at håndtere fremtidens tørke og oversvømmelser. Det er ambitionen i et nyt regionalpolitisk forum.
De seneste år har budt på hyppigere ekstreme vejrforhold. Tørkeperioder, der tømmer vandløb og rammer landbruget, og voldsomme regnmængder, der skader infrastruktur og truer mennesker og miljø.
Det er alt sammen noget, som infrastrukturen skal kunne håndtere både nu og i fremtiden. Det er et vildt problem, der kræver gennemtænkte og sammenhængende løsninger.
Region Midtjylland arbejder for at lave en tværgående regional klimatilpasningsindsats. Derfor har regionsrådet nedsat et regionalpolitisk forum, der skal finde konkrete anbefalinger til initiativer, som sikrer en mere ligelig fordeling af vandet, fremmer biodiversiteten og anvender holdbare og genanvendelige materialer.
Og netop når det gælder tilpasning til fremtidens klima, er det ifølge Hanne Roed (R), 1. næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland, afgørende med samarbejde på tværs af kommunegrænser:
- Klimatilpasning er et fælles ansvar, der kræves fælles løsninger. Vi er nødt til at tænke langsigtet, for i fremtiden kommer vi til at se endnu flere ekstreme hændelser med tørke og oversvømmelser. Derfor er det nødvendigt, at vi sammen gentænker vores håndtering af vand fra åer, nedbør, grundvand og hav, så vi finder løsninger, der beskytter mennesker og natur – både når der er for lidt, og når der er for meget vand, siger Hanne Roed.
Vand og tørke kender ikke grænser
Det regionalpolitiske forum består af nøgleaktører fra hele spektret af samfundslivet - herunder kommuner, borgere, viden- og uddannelsesinstitutioner, virksomheder, landbruget og organisationer.
Sammen med regionsrådsmedlemmerne Henrik Gottlieb Hansen (S), Henrik Qvist (EL) og Bent B. Graversen (V) som forumformand er ambitionen i det regionalpolitiske forum at udvikle løsninger, der ikke kun afhjælper klimaudfordringerne, men også gavner naturen og gør regionen til et bedre sted at leve.
- Når Gudenåen løber over pga. de stigende mængder regn- og grundvand, så risikerer syv kommuner at blive ramt af oversvømmelser. På den anden side ser vi samtidig stigende temperaturer, som især er farlige for børn, ældre og syge. Vand kender ikke grænser, og det gør tørke heller ikke. I Region Midtjylland samarbejder vi med såvel offentlige som private aktører om at gøre regionen til et godt sted at leve, og derfor ser jeg frem til samarbejdet i forummet, der bliver en vigtig brik i det store klimaarbejde, som skal sikre et grønnere og mere robust Midtjylland, siger forumformand Bent B. Graversen, der også er udvalgsformand for regional udvikling.
Samarbejde om klimaudfordringer
Region Midtjylland deltager i en række danske og internationale samarbejder med bl.a. kommuner, virksomheder og organisationer.
I år fik alle 19 kommuner i Midtjylland politisk vedtagne klimahandlingsplaner. Og sammen med de øvrige danske regioner, Kommunernes Landsforening (KL) og Realdania deltager Region Midtjylland i Klimaalliancen, hvor målet er at hjælpe kommunerne med at føre deres lokale klimahandlingsplaner ud i livet.
For at understøtte arbejdet med at gøre planerne til virkelighed har Region Midtjylland og KKR Midtjylland indgået det regionale partnerskab KlimaMidt, der udgør den midtjyske del af Klimaalliancen.
Desuden leder Region Midtjylland EU-projektet LIFE ACT, der i et bredt samarbejde med de fire øvrige regioner og en række kommuner skal arbejde med både tiltag til forebyggelse af klimaforandringer og tiltag til klimatilpasning.
De projekter, som Region Midtjylland er en del af, forsøger at finde løsninger på klimaudfordringerne og arbejder bl.a. med oversvømmelser, sikring af rent drikkevand i fremtiden, bedre udnyttelse af arealer, biodiversitetskrisen og nedbringelse af CO2-udledning.
Læs om Region Midtjyllands projekter om klima.
Fakta: Vilde problemer og fælles løsninger i Midtjylland
- Anbefalingerne er den foreløbige kulmination på arbejdet i regionalpolitisk forum om reduceret forbrug, hvor Region Midtjylland har inviteret en række kommuner, videninstitutioner, organisationer, virksomheder og unge fra regionens ungedemokratiprojektet Samfundsformerne til samarbejde.
- Det regionalpolitiske forum om reduceret forbrug er det femte af i alt otte regionalpolitiske fora, der i partnerskab samarbejder om anbefalinger til konkrete løsninger og handlinger på otte vilde problemer.
- Et vildt problem er et problem, der både er svært at afgrænse præcist og at løse samt sjældent kun har én ejer. Det er komplekse problemer, der kræver dialog og helhedsorienterede tilgange i partnerskaber, fordi de potentielle løsninger ofte griber ind i hinanden og risikerer at have modsatrettede effekter.
- Ud over klimatilpasning er der følgende regionalpolitiske fora:
- Hvordan hjælper vi unge, der står udenfor? (afsluttet)
- Hvordan får vi flere til at stige på? (afsluttet)
- Hvor finder vi arbejdskraften? (afsluttet)
- Hvordan forhindrer vi, at blomsterne forsvinder? (afsluttet)
- Hvordan mindsker vi forbruget? (afsluttet)
- Hvordan får vi arealer nok til den grønne omstilling? (i gang)
- Hvordan understøtter vi det gode liv på landet? (i gang)
- Når alle otte regionalpolitiske fora har afleveret deres anbefalinger i løbet af 2024/2025, bliver de indarbejdet i den kommende regionale udviklingsstrategi.
Læs mere om de vilde problemer og arbejdet med en ny regional udviklingsstrategi.
Kontakter
Hanne Roed (R)
Jeg er udpeget af Region Midtjylland til: Forretningsudvalget (1. næstformand)
Bent B. Graversen (V)Formand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Lighed i Sundhed
Tlf:2020 3059bent.graversen@rr.rm.dklink.rm.dk/BentBGraversenJane Baad JensenKontorchef Sekretariat, Økonomi og Udvikling
Tlf:2372 1014jane.baad@ru.rm.dkKontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet
Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.
Links
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Ny lægefaglig direktør til Regionshospitalet Horsens20.12.2024 11:39:27 CET | Pressemeddelelse
Kim Houlind bliver lægefaglig direktør på Regionshospitalet Horsens fra 1. februar 2025.
Region Midtjylland støtter partnerskaber i kulturlivet med 6 mio. kroner19.12.2024 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
14 forskellige kulturprojekter modtager i alt seks mio. kroner fra Region Midtjyllands kulturudviklingspulje. Fælles for dem alle er, at de skabes i samarbejde mellem kulturinstitutioner på tværs af kommunegrænser.
Borgere får hurtigere genoptræning efter hjertesygdom19.12.2024 07:29:54 CET | Pressemeddelelse
Aftale mellem Region og kommuner sikrer flere borgere med hjertesygdom hurtigere start på fysisk genoptræning.
Ekstra kræftpenge skal bruges på kvalitet, kapacitet og nyt udstyr19.12.2024 07:01:00 CET | Pressemeddelelse
Regionsråd fordeler 24 mio. statslige kr. til at løfte kræftbehandlingen på alle hospitaler
Ditte Fredensborg udtræder af regionsrådet og afløses af Elvin Hansen18.12.2024 15:58:12 CET | Pressemeddelelse
Af arbejdsmæssige årsager har Ditte Fredensborg (S) søgt om lov til at udtræde af regionsrådet ved årets udgang. Hun afløses af partifællen Elvin Hansen
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum