PsykiatrifondenPsykiatrifonden

Tegn på sygdom: Børns tegninger om opvækst med psykisk sygdom på ARoS fra i dag

Del

Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen. Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen. Den bliver lanceret på kunstmuseet ARoS i dag med en udstilling af otte børns tegninger.

Tegning af to mennesker og en tekst om at man bliver trist af at være sammen med andre, der er triste.
Josefine er 12 år. Hendes far har en svær depression, og hun bor hos sin mor. Josefine bliver ked af det, når hun er sammen med sin far. Hun vil bare virkelig gerne have, at han også kan være glad. Josefines tegning er en af de otte, der kan ses på ARoS fra i dag. Psykiatrifonden og Børns Vilkår

Når forældre har en psykisk sygdom, er det langt fra altid, at de taler med deres børn om den. Det viser en ny undersøgelse blandt 502 forældre med psykisk sygdom, som Epinion har lavet for Børns Vilkår og Psykiatrifonden, der de seneste fem år har samarbejdet med Ole Kirk’s Fond om programmet “Spørg mere - så fylder det mindre”.

Lidt over halvdelen af de adspurgte forældre angiver som årsag, at de ikke mener, at deres børn er påvirket af den psykiske sygdom. Men mange holder også igen med at tale med deres barn om det, fordi de er bange for, at barnet skal blive bekymret, eller fordi de synes, barnet er for lille til at forstå det. 

Flere svarer desuden, at de ikke ved, hvordan de skal tale med deres barn om det, og 12 procent angiver, de helst vil holde sygdommen hemmelig. 

Netop børnenes perspektiv er det, der fylder, i udstillingen ’Tegn på sygdom’, som ’Spørg Mere - så fylder det mindre’ partnerskabet åbner i dag på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Her udstiller otte børn tegninger og fortællinger om deres liv med en forælder, der har en psykisk sygdom.

Stigmatiseret syn på sygdom gør samtalen svær

Andre undersøgelser viser ellers, at børn, som er pårørende til forældre med psykisk sygdom, ofte savner at kunne tale om sygdommen, og at manglende åbenhed kan føre til forvirring, skyldfølelse og isolation hos børnene.

“Vi ved, at mange forældre føler skam over deres psykiske sygdom og på den ene side frygter, at både de og deres børn vil blive dømt af andre, og på den anden side, at børnene mister respekten for dem. Det stigmatiserede syn på psykisk sygdom kan gøre det svært at tage samtalen op. Jeg forstår godt forældrenes bekymringer, og vi skal hjælpe hinanden med at gøre det trygt og naturligt at tale om psykisk sygdom”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.

Skoler og institutioner ved ofte ikke besked 

Heller ikke i skoler og institutioner er der nødvendigvis voksne, der kan lytte og tale med barnet om det, der sker derhjemme. Over halvdelen af de adspurgte forældre med børn i alderen 4-16 år angiver i undersøgelsen, at de ikke har fortalt børnenes institution eller skole om deres psykiske sygdom.

Et klart flertal – 77 procent - svarer, at de ikke synes, det vedrører skolen eller institutionen, men 13 procent siger også, at de er bange for, at de vil blive ’stemplet’, ligesom flere svarer, at de er bange for, at kommunen bliver involveret, hvis de taler højt om deres sygdom.

“Vi skal arbejde på at nedbryde de barrierer og misforståelser, som gør sig gældende her. Børn har brug for, at der er voksne i deres skoler og institutioner, som har et ekstra øje på deres trivsel. Børn kan have mange forskellige følelser omkring deres forældres sygdom, som kommer til udtryk på mange forskellige måder. For forældrene kan det også være en stor støtte, at der er fagprofessionelle voksne i barnets liv, som er ekstra opmærksomme”, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Tegn på sygdom 

Udstillingen ’Tegn på sygdom’, som ’Spørg Mere - så fylder det mindre’ partnerskabet åbner i dag kl. 15 på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Her udstiller otte børn tegninger og fortællinger om deres liv med en forælder, der har en psykisk sygdom. 

Udstillingen er samtidig starten på to digitale kampagner, som skal skabe mere åbenhed om psykisk sygdom – i første omgang i en kampagne målrettet voksne og lidt senere en kampagne målrettet unge. Tegningerne kan ses på ARoS fra den 29. oktober til og med den 4. november.

Du kan også se tegningerne på Spørg Meres hjemmeside.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Forsiden af rapporten 'Åbenhed om psykisk sygdom hos forældre'. Et barn ser venligt ligefrem under rapportens titel.
Forsiden af rapporten 'Åbenhed om psykisk sygdom hos forældre'.
Psykiatrifonden og Børns Vilkår Psykiatrifonden og Børns Vilkår
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Psykiatrifonden: Ukonkret reform rejser mange spørgsmål om psykiatri18.9.2024 14:08:05 CEST | Pressemeddelelse

Der var længere mellem klapsalverne, og flere spørgsmålstegn svævede i luften hos Psykiatrifonden, efter at regeringen i dag fremlagde sit udspil til en reform af sundhedsvæsenet. ”Vi ønsker os en fuld integration af somatik og psykiatri, vi er glade for de udvidede patientrettigheder og for, at det udvidede behandlingsansvar nu også skal omfatte psykiatriske patienter. Vi har fået flere spørgsmål end svar i dag, men det peger i den rigtige retning”, konkluderer Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye