Tegn på sygdom: Børns tegninger om opvækst med psykisk sygdom på ARoS fra i dag
Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen. Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen. Den bliver lanceret på kunstmuseet ARoS i dag med en udstilling af otte børns tegninger.
Når forældre har en psykisk sygdom, er det langt fra altid, at de taler med deres børn om den. Det viser en ny undersøgelse blandt 502 forældre med psykisk sygdom, som Epinion har lavet for Børns Vilkår og Psykiatrifonden, der de seneste fem år har samarbejdet med Ole Kirk’s Fond om programmet “Spørg mere - så fylder det mindre”.
Lidt over halvdelen af de adspurgte forældre angiver som årsag, at de ikke mener, at deres børn er påvirket af den psykiske sygdom. Men mange holder også igen med at tale med deres barn om det, fordi de er bange for, at barnet skal blive bekymret, eller fordi de synes, barnet er for lille til at forstå det.
Flere svarer desuden, at de ikke ved, hvordan de skal tale med deres barn om det, og 12 procent angiver, de helst vil holde sygdommen hemmelig.
Netop børnenes perspektiv er det, der fylder, i udstillingen ’Tegn på sygdom’, som ’Spørg Mere - så fylder det mindre’ partnerskabet åbner i dag på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Her udstiller otte børn tegninger og fortællinger om deres liv med en forælder, der har en psykisk sygdom.
Stigmatiseret syn på sygdom gør samtalen svær
Andre undersøgelser viser ellers, at børn, som er pårørende til forældre med psykisk sygdom, ofte savner at kunne tale om sygdommen, og at manglende åbenhed kan føre til forvirring, skyldfølelse og isolation hos børnene.
“Vi ved, at mange forældre føler skam over deres psykiske sygdom og på den ene side frygter, at både de og deres børn vil blive dømt af andre, og på den anden side, at børnene mister respekten for dem. Det stigmatiserede syn på psykisk sygdom kan gøre det svært at tage samtalen op. Jeg forstår godt forældrenes bekymringer, og vi skal hjælpe hinanden med at gøre det trygt og naturligt at tale om psykisk sygdom”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.
Skoler og institutioner ved ofte ikke besked
Heller ikke i skoler og institutioner er der nødvendigvis voksne, der kan lytte og tale med barnet om det, der sker derhjemme. Over halvdelen af de adspurgte forældre med børn i alderen 4-16 år angiver i undersøgelsen, at de ikke har fortalt børnenes institution eller skole om deres psykiske sygdom.
Et klart flertal – 77 procent - svarer, at de ikke synes, det vedrører skolen eller institutionen, men 13 procent siger også, at de er bange for, at de vil blive ’stemplet’, ligesom flere svarer, at de er bange for, at kommunen bliver involveret, hvis de taler højt om deres sygdom.
“Vi skal arbejde på at nedbryde de barrierer og misforståelser, som gør sig gældende her. Børn har brug for, at der er voksne i deres skoler og institutioner, som har et ekstra øje på deres trivsel. Børn kan have mange forskellige følelser omkring deres forældres sygdom, som kommer til udtryk på mange forskellige måder. For forældrene kan det også være en stor støtte, at der er fagprofessionelle voksne i barnets liv, som er ekstra opmærksomme”, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
Tegn på sygdom
Udstillingen ’Tegn på sygdom’, som ’Spørg Mere - så fylder det mindre’ partnerskabet åbner i dag kl. 15 på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Her udstiller otte børn tegninger og fortællinger om deres liv med en forælder, der har en psykisk sygdom.
Udstillingen er samtidig starten på to digitale kampagner, som skal skabe mere åbenhed om psykisk sygdom – i første omgang i en kampagne målrettet voksne og lidt senere en kampagne målrettet unge. Tegningerne kan ses på ARoS fra den 29. oktober til og med den 4. november.
Du kan også se tegningerne på Spørg Meres hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Blind vinkel på mænds psykiske problemer19.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Når mænd græder, er der ingen, der ser det. Når mænd har det psykisk svært, får de ofte lov til at gå alene, og for tre gange flere mænd end kvinder ender det på den værste måde – med selvmord. I dag er det Mændenes Internationale Dag, og for Psykiatrifonden er det afgørende, at vi får bedre data om mænds psykiske helbred, for lige nu handler vi i blinde.
Lykkes sammenlægningen af somatik og psykiatri, redder den liv15.11.2024 13:39:04 CET | Pressemeddelelse
En sammenlægning af somatik og psykiatri kan blive det afgørende opgør med årtiers ulighed og overdødelighed, mener Psykiatrifonden efter at sundhedsreformen i dag blev præsenteret. ”Den virkelige patient fejler ofte noget fysisk og psykisk på samme tid, og det skal fremtidens sundhedsvæsen indrettes efter. Integrationen skal være så gennemgribende, at somatikken og psykiatrien helt naturligt behandler de samme patienter - sammen”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.
Syv ud af ti børn af forældre med psykisk sygdom får ingen hjælp5.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
På trods af bred anerkendelse af, at børn af forældre med psykisk sygdom er særligt sårbare, modtager næsten syv ud af ti ingen støtte. En ny rapport kortlægger de mange forhindringer, der fortsat står i vejen for at hjælpe børnene. TrygFonden og Psykiatrifonden vil skabe de nødvendige forandringer med indsatsen ’Grib børnene’, som handler om at udvikle tiltag, der hjælper børn og deres familier til at få den rette støtte i en svær situation.
Nu seks nætter med chat på alvorlig baggrund22.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Psykiatrifonden udvider åbningstiderne i chatrådgivningen med en nat mere, så det nu også er muligt at chatte med en rådgiver til klokken 02 natten mellem mandag og tirsdag. Udvidelsen sker på grund af et stigende behov, og fordi nætterne er det tidspunkt på døgnet, hvor flest samtaler handler om det mest alvorlige, nemlig om selvmordstanker og -forsøg.
30.000 mennesker råber op om psykiatrien i ny bog1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
'Opråb. Skrevet af befolkningen, samlet af Psykiatrifonden. Med forord af forfatteren Anna Juul'. En ny bog giver ordet til 30.000 mennesker, der har valgt at råbe op om psykiatrien. Tirsdag får Folketingets medlemmer bogen i hånden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum