Nyt samarbejde skal understøtte levesteder til trækfugle og tudser i stor vildmark på Lolland
Femern Bælt-projektet går nu ind i et samarbejde med Hempel Fonden om at understøtte levesteder i Fondens næsten 800 hektar store område Saksfjed Vildmark på Sydlolland.
At skabe et af Danmarks største nye naturområder og et centrum for forskning og viden om rewilding. Det er hensigten med et stort rewildingprojekt, som Hempel Fonden er i gang med i Saksfjed Vildmark.
Sund & Bælt, der er bygherre på Femern Bælt-tunnelen, går nu ind i et samarbejde med Hempel Fonden om at understøtte levesteder for trækfugle og tudser i en række områder i Saksfjed Vildmark.
Samarbejdet går blandt andet ud på at etablere vådområder og skabe kanalovergange til de græssende dyr som et bidrag til Fondens store indsats med at give plads til vild natur i Saksfjed Vildmark.
Parterne vil desuden se på mulighederne for at opkøbe yderligere mindre arealer omkring Saksfjed Vildmark til gavn for biodiversiteten ved at gøre den samlede vildmark endnu større.
Fonden købte for to år siden det næsten 800 hektar store område Saksfjed Vildmark bag digerne på Sydlolland. Det enorme areal, der svarer til mere end 10.000 parcelhusgrunde, består af både tidligere landbrugsjord og eksisterende natur. Hempel Fonden har siden opkøbet været i gang med en lang række indsatser, som skal skabe levesteder for et rigt dyreliv med blandt andet padder og fugle.
Sund & Bælt skal nu bidrage til en del af udviklingen i Saksfjed Vildmark, hvor man blandt andet udgraver de tidligere drænkanaler til mere åbne vandløb, genskaber beskyttet natur og etablerer nogle større vådområder på tidligere landbrugsjord.
Sund & Bælt har erfaring med etablering af erstatningsnatur fra de mere end 600 hektar ny natur, som man opretter i forbindelse med Femern Bælt-projektet. Blandt andet har man under den tidligere ejer udlagt mere end 50 hektar landbrugsareal til lysåben natur og desuden etableret Lungholm Sø på 8 hektar ved Saksfjed Vildmark, som i dag er et attraktivt sted for adskillige fuglearter.
”Der er et stort behov for at genskabe levesteder til fugle, padder og insekter. Det gælder i særlig grad områder med beskyttet natur. Vi har erfaring med at oprette og overvåge ny natur ved Femern Bælt-projektet og med en målrettet indsats bidrager vi til, at biodiversiteten i Saksfjed Vildmark også får en hjælpende hånd”, siger Ditte Hjort, der er projektleder i Sund & Bælt.
Saksfjed Vildmark er et af Danmarks største og mest ambitiøse rewildingprojekter på tidligere landbrugsjord og blev tidligere på året en del af det europæiske netværk for naturgenopretning, European Rewilding Network.
”Vores mål med Saksfjed Vildmark er blandt andet i samarbejde med partnere at vise vejen til, hvordan biodiversitet i Danmark kan genoprettes og beskyttes. Vi er glade for partnerskabet med Femern Bælt-projektet, som understøtter gennemførelsen af vores ambitiøse strategi”, siger biolog og projektchef Thor Hjarsen, Hempel Fonden.
Arbejdet med at lave vådområder og etablere passager over drænkanalerne begynder i Saksfjed Vildmark senere i år og vil blive gradvist implementeret over det kommende år.
Tiltagene afventer godkendelse i Trafikstyrelsen, som lige nu behandler sagen.
Kontakter
Cecilie Weinholt-Ludvigsen
Head of Communications, Hempel Fonden
Tlf.: 20862099
cew@hempel.com
Andrew Crone-LangkjærKommunikationskonsulent, Sund & Bælt
Tlf:+4542262600acl@sbf.dkBilleder
Om Saksfjed Vildmark
Saksfjed Vildmark er et areal på 775 hektar ejet af Hempel Fonden. Det er et af Danmarks største rewildingområder, og en del det europæiske netværk for naturgenopretning, European Rewilding Network.
Hempel Fondens formål med Saksfjed Vildmark er at genoprette natur gennem rewilding og sætte naturgenopretning på dagsordenen.
Områdets placering giver det en helt særlig betydning for adskillige fuglearters trækrute til og fra Skandinavien. Desuden vil området blive en vigtig ”trædesten” for arter, der som følge af den globale opvarmning må flytte sig.
Saksfjed Vildmark er levested for flere sjældne og beskyttede arter som bakkegøgelilje, grønbroget tudse og rødrygget tornskade.
Om Femern Bælt-projektets naturtiltag
I forbindelse med etableringen af Femern Bælt-tunnelen mellem Danmark og Tyskland bliver der skabt en stribe små og store sammenhængende naturområder til gavn for planter, dyr og mennesker.
I alt skaber tunnel-projektet over 600 hektar ny natur på dansk og tysk side. Blandt andet:
- Over 40 nye vandhuller
- 42 hektar nye stenrev i Femern Bælt ved Sagas Bank
- Naturbælte på 60 hektar fra Rødby til Rødbyhavn
- Ny Lungholm Sø med yngleøer til fugle
- 42 hektar nyt vådområde ved Lidsø Naturpark
Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Eksperter peger på initiativer til bæredygtig infrastruktur13.11.2024 10:00:04 CET | Pressemeddelelse
Som led i miljøkonsekvensvurderingen af Østlig Ringvej har Sund & Bælt nedsat ekspertgrupper, der har udpeget initiativer, som kan forbedre bæredygtigheden ved ny infrastruktur. Sund & Bælt vil have alle gode idéer og den bedste ekspertise i spil, når der skal indtænkes bæredygtighed i ny infrastruktur. Det gælder også det aktuelle arbejde med miljøkonsekvensvurdering af en mulig Østlig Ringvej, der via en sænketunnel langs Amagers østkyst skal lede den tunge trafik uden om København. Derfor har Sund & Bælt allieret sig med en gruppe af eksperter fra blandt andet miljøorganisationer, uddannelsesinstitutioner og rådgivende ingeniører for at få input til nye initiativer, der kan styrke bæredygtigheden af store infrastrukturprojekter. Eksperter i de tre innovationsgrupper inden for miljø, klima og energi har analyseret mulighederne for en række initiativer, der fremmer miljø og biodiversitet samt reducerer CO₂-udledninger. En af deltagerne i innovationsgrupperne var Danmarks Naturfredning
Femern Bælt-projektet tester fremtidens CO2-reducerede beton12.11.2024 10:11:20 CET | Pressemeddelelse
Femern Bælt-projektet deltager som det første store anlægsbyggeri i en afgørende teststøbning af fremtidens beton med reduceret CO2-aftryk.
Sund & Bælt får ny finansdirektør11.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 1. december 2024 tiltræder Janne Dyrlev som ny finansdirektør i Sund & Bælt. Janne Dyrlev har baggrund i finans- og pensionsbranchen hos blandt andet MobilePay, Danske Bank, Danica og senest som finansdirektør i Forca A/S. I Sund & Bælt får hun reference til administrerende direktør Mikkel Hemmingsen. ”Jeg ser frem til at få Janne med om bord. Hendes store erfaring inden for det finansielle område bliver vigtig for det fortsatte arbejde med effektivisering af forretningen og risikostyring i hele koncernen, herunder Femern Bælt-tunnelen, der er Danmarks største anlægsprojekt”, siger Mikkel Hemmingsen. Janne Dyrlev overtager jobbet som CFO efter Signe Thustrup Kreiner, som stoppede i Sund & Bælt ved udgangen af august. For Janne Dyrlev er det især udsigten til at være med til at bygge varig infrastruktur i verdensklasse, som hun ser frem til. ”Sund & Bælt er en virksomhed med et tydeligt formål om at forbinde Danmark og Danmark med vores naboer, og hvor bæredygtighed bliver tænkt ind
Mulighed for etablering af solcelleanlæg ved Storebæltsforbindelsen6.11.2024 13:03:43 CET | Pressemeddelelse
Sund & Bælt sender etableringen af en solcellepark på et areal nær Storebæltsforbindelsens betalingsanlæg i udbud.
Ny natur ved Femern Bælt-projektet kommer i det fine selskab6.11.2024 10:14:59 CET | Pressemeddelelse
Sund & Bælts omfattende indsats for at skabe ny natur i forbindelse med Femern Bælt-projektet bærer frugt. Senest er et naturområde på i alt 40 hektar med en stor sø på rekordtid blevet registeret som beskyttet natur med et varieret liv af fugle og fredede planter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum