Sund & Bælt foretager miljøundersøgelser i Østersøen
Havområderne ved Kriegers Flak og Rønne Banke kan være gode steder at skaffe råstoffer til en Østlig Ringvej, der kan lede trafik uden om de indre dele af København. Derfor gennemfører Sund & Bælt nu undersøgelser af havbunden som led i miljøkonsekvensvurderingen af projektet.

Bliver det politisk besluttet at anlægge en Østlig Ringvej som en 11 km lang sænketunnel langs Amagers østkyst, kræver anlæggelsen betydelige mængder sand og grus til betonproduktion og opfyldning omkring konstruktionerne.
Mange af disse råstoffer skaffes fra særlige områder, der er udpeget af staten som råstofudvindingsområder. To af disse er særligt relevante for et projekt som Østlig Ringvej. Det drejer sig om Kriegers Flak, der ligger øst for Møn på Sjælland, og Rønne Banke, som ligger syd for Bornholm i Østersøen.
Som led i miljøkonsekvensvurderingen af Østlig Ringvej, er Sund & Bælt derfor gået gang med miljøundersøgelser ved områderne Kriegers Flak og Rønne Banke. Miljøundersøgelserne skal danne grundlag for at vurdere de miljøpåvirkninger, der vil være forbundet med at hente sand og grus fra områderne.
”Miljøundersøgelserne er afgørende for at sikre, at et projekt som en Østlig Ringvej anlægges med omtanke for natur- og dyreliv. Det er vigtigt for os at kunne vurdere de miljømæssige konsekvenser på et oplyst grundlag, så vi sikrer, at vi tager størst muligt hensyn til havmiljøet,” siger Rune Butzbach, der er miljøkonsulent hos Sund & Bælt.
Undersøgelserne, der gennemføres af COWI og WSP, omfatter kortlægning af havbunden og målinger af råstoffernes tykkelse ved hjælp af ekkolod og seismiske målinger. Målingerne suppleres med forureningsprøver af sediment fra områderne samt dykkerundersøgelser, der bidrager med viden om bunddyr- og planter.
Kriegers Flak og Rønne Banke er velegnede områder til råstofudvinding, da sandet og gruset er af god kvalitet og ligger på vanddybder, som gør det muligt at anskaffe det effektivt.
”Hos WSP er vi glade for vores samarbejde med Sund & Bælt og for vores bidrag til miljøundersøgelserne. Undersøgelserne er vigtige, da de skal fastslå, om fremskaffelse af sand og grus kan ske på en miljømæssig forsvarlig måde,” siger Lars Brammer Nejrup, der er markedschef hos WSP.
De to områder, Kriegers Flak og Rønne Banke, er også tidligere blevet undersøgt i forhold til at anskaffe råstoffer til anlæggelsen af Femern Bælt-tunnelen, der bygges som en 18 km lang sænketunnel mellem Rødbyhavn på Lolland og den tyske ø Fehmarn. De igangværende undersøgelser bygger dermed videre på Femern-projektets miljøundersøgelser af områderne ved Kriegers Flak og Rønne Banke.
Miljøundersøgelserne for de to områder forventes afrapporteret i efteråret 2025 som en del af den samlede miljøkonsekvensvurderingen af Østlig Ringvej, der forventes afleveret til Transportministeriet i 2026.
Kontakter
Louise RasmussenKommunikationskonsulent, Sund & Bælt
Tlf:+ 45 51 37 79 22lora@sbf.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Stigende trafik og vigtige milepæle i projekterne27.3.2025 13:26:54 CET | Pressemeddelelse
I 2024 blev der sat ny rekord for trafikken på begge broer. På Storebæltsbroen var væksten især drevet af lastbiltrafikken, mens det på Øresundsbron var personbiltrafikken, der drev årets vækst. Trafikudviklingen bidrager positivt til resultatet, som lå over forventningerne for året. På Storebæltsbroen steg lastbiltrafikken med 3,0 pct, mens der var et mindre fald i personbiltrafikken på 0,2 i forhold til 2023. I gennemsnit passerede mere end 37.000 køretøjer forbindelsen i døgnet, og vejtrafikken satte ny årsrekord med knap 13,7 mio. køretøjer. Omsætningen fra vejtrafikken på Storebæltsforbindelsen var på 3.237 mio. kr. og steg med 2,6 pct. i forhold til 2023. På Øresundsbron steg personbiltrafikken med 3,8 pct., mens lastbiltrafikken endte med en stigning på 1,2 pct. Vejtrafikken satte ny årsrekord med 7,6 mio. køretøjer, og knap 21.000 kørte dagligt over forbindelsen i 2024. I delårsrapporten fra 3. kvartal var forventningen til årets resultat før dagsværdireguleringer og skat i stø
Dykkere finder granater i Københavns Havn21.3.2025 12:48:32 CET | Pressemeddelelse
Marinarkæologer er i disse uger i vandet for at lede efter kulturhistoriske genstande i forbindelse med miljøkonsekvensvurderingen af Østlig Ringvej. Forleden fandt de dog noget langt mere sprængfarligt.
Femern Bælt-tunnelen kan give livet i havet nye muligheder10.3.2025 11:13:38 CET | Pressemeddelelse
Ny kyststrækning ved byggeriet af Danmarks største infrastrukturprojekt har potentiale til at efterlade naturen rigere i visse områder, end før byggeriet gik i gang.
Lærlinge og metalformand åbnede nyt udsigtspunkt ved Femern Bælt-byggeriet6.3.2025 16:27:19 CET | Pressemeddelelse
Over 1000 gæster var med, da byggeriet af Femern Bælt-tunnelen til Tyskland i dag fik et nyt, stort udsigtspunkt. ”Pilen” blev officielt åbnet af lærlinge fra tunnelbyggeriet og formand for Dansk Metal, Claus Jensen. Udsigtspunktet forventes at fascinere og inspirere omkring 100.000 årlige besøgende.
Femern-projektet halvvejs med lærlingemål4.3.2025 10:32:34 CET | Pressemeddelelse
Byggeriet af Femern Bælt-tunnelen er læreplads for hundredvis af unge, og projektet er nu halvvejs mod målet om 500 lærlingeårsværk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum