Gylle.dk

Kolindsund Sø er ikke med i Biodiversitetsrådets forslag til ny dansk natur

Del

Kolindsund på Djursland og andre steder i Danmark, der kunne blive spændende naturområder, er ikke – og bliver heller ikke – en del af Biodiversitetsrådets forslag til, hvor der skal laves store naturområder på mindst 500 hektar, som skal hænge godt sammen med de naturområder, vi allerede har.

En genskabelse af Kolindsund som Jyllands største sø vil betyde en enorm berigelse af hele landsdelens biodiversitet samtidg med at turisme og bosætning vil få nye muligheder i de to kommuner, der i dag deler sundet mellem sig.
En genskabelse af Kolindsund som Jyllands største sø vil betyde en enorm berigelse af hele landsdelens biodiversitet samtidg med at turisme og bosætning vil få nye muligheder i de to kommuner, der i dag deler sundet mellem sig.

Biodiversitetsrådets anbefalinger bygger på den bestående natur og ikke på fremtidige projekter som f.eks. genskabelsen af Kolindsund Sø, som Kolindsunds Venner og mange andre ønsker omdannet til en 2500 hektar stor sø. Det fastslår et af Biodiversitetsrådets ni medlemmer, professor, Carsten Rahbek, Københavns Universitet over for www.Gylle.dk.

Biodiversitetsrådet anbefalinger bygger på tre analyser:

Ingen af de tre analyser peger på Kolindsund, så derfor er f.eks. en genskabt Kolindsund Sø ikke med i Biodiversitetsrådets anbefalinger.

Årelang indsats savner stadig politisk opbakning

Det er Kolindsunds Venner meget utilfredse med. De har i nu 25 år arbejdet for at få Kolindsund oversvømmet til en 18 km lang sø fra Kolind og til Grenå. Formanden for Kolindsunds Venner, Mads Nicolaisen, har fået Socialistisk Folkeparti til at tage sagen op. I forbindelse med Folketingets forhandlingerne om Finansloven vil SF prøve at få afsat midler til en undersøgelse af Kolindsund-projektet. Hvad vil det koste, og hvilke konsekvenser vil det få for Djursland.

Med udtalelserne fra professor Carsten Rahbek bliver det endnu mere aktuelt med et møde om Kolindsund med treparts-minister Jeppe Bruus (S), hvis et genskabelsesprojekt skal have fremgang. Syddjurs Kommune har allerede inviteret Jeppe Bruus. Kolindsunds Venner vil følge op med endnu en invitation til ministeren, så han selv kan se de store muligheder for både klimaindsats og biodiversitet i Kolindsund.

Milliondyr udpumpning

Kolindsund blev afvandet i 1874 og har siden været tørlagt ved pumpekraft. I dag koster det knap tre mio. kr. om året at pumpe 43 mio. kubikmeter vand ud fra tre pumpestationer, siger driftslederen i Kolindsund Pumpelaug, Ole Bilde.

En anden udregning viser, at det vil koste 550 mio. kr. i erstatning for jorden til de 28 landmænd for deres jord i Kolindsund. Det facit er ved en jordpris på 220.000 pr. hektar. En gård er netop sat til salg i Kolindsund for den hektarpris. Til de 220.000 kommer så erstatning for bygninger, maskiner, mv.

Men en genskabelse af Kolindsund Sø vil koste langt mere. Den vil komme til at berøre omkring 4800 huse, mener pumpelaugets driftsleder.

Historien om Kolindsund fortæller, at i 1300-1400 tallet var Djursland flere øer med sundet som en fælles vandvej. Det nordlige Djursland var f.eks. en ø. Dengang kunne man sejle fra det nuværende Grenå til Ørsted gennem sundet. Den lille by Ørsted var havneby til Randers, fordi Randers Fjord var sandet til, men efterhånden hævede landet sig. Djursland blev som i dag sammenhængende som Djursland.

I 1869 begyndte man første gang at snakke om at dræne Kolindsund. Det blev til virkelighed og i 1874 var sundet tørlagt. Allerede den gang var der modstand mod at afvande sundet. I dag mere end 150 år efter er så spørgsmålet, om Kolindsund skal blive til - ikke et sund – men en sø. I givet fald en af de største i hele landet.

Læs hele historien om tørlægningen af Kolindsund.

Nøgleord

Kontakter

Om Gylle.dk

Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.

Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".

Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!

GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.

Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!

Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk

Kommuner kan hemmeligholde konsulentlønninger og timeforbrug16.10.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet en aktuel afgørelse, der giver en østsjællandsk kommune medhold i en sag om hemmeligholdelse af honorar til konsulentfirmaet Niras for en konkret rapport. Dermed åbner afgørelsen en principiel ladeport for skjulte aftaler, fordi den kan bruges generelt til at blokere mediernes og borgernes adgang til at kontrollere honorarstørrelser ved kommunale aftaler med konsulenter

Tysk slagterigigant scorer millioner fra den danske grønne treparts-aftale10.10.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Den største konkurrent til andelsejede Danish Crown kan få en ret stor pengeindsprøjtning, hvis planen om et grønnere Danmark bliver til virkelighed med gebyrnedsættelser for 45 mio. kr. Det er ret bemærkelsesværdigt, da det er en privat familievirksomhed med base i Tyskland. Konkurrencen er blevet endnu hårdere, fordi Danish Crowns største leverandør, som også er den største svineproducent i Danmark, har valgt at sende alle sine svin til slagteriet med tyske ejere fremover

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye