Regeringen afsætter 15 milliarder kroner til grøn forskning og innovation for at sikre, at Danmark når klimamålene
I et nyt udspil lægger regeringen op til at afsætte mindst 15 mia. kr. til grøn forskning og innovation frem mod 2030. Derudover vil regeringen blandt andet gøre det lettere at få nye grønne teknologier og løsninger fra laboratoriet og ud i samfundet.
Temperaturrekorder, oversvømmelser, tørke og vejrforandringer er en påmindelse om, at klimaforandringerne er reelle og påvirker vores verden. I kampen for at bremse klimaforandringerne er det afgørende med grøn forskning og innovation – for mens nogle af løsningerne er kendte, mangler andre stadig at blive udviklet.
Med Fart på fremtidens grønne løsninger lægger regeringen op til at styrke indsatsen for grøn forskning og innovation. Fundamentet i udspillet er ambitiøse investeringer til området på mindst 15 milliarder kroner frem mod 2030.
Derudover vil regeringen styrke de fire grønne forskningsmissioner, CO2-fangst, grønne brændstoffer (PtX), landbrug og cirkulær økonomi, med en ny tilgang, hvor der er særligt fokus på at få ny teknologi og nye løsninger hurtigere ud i samfundet. Eventuelle barrierer, for eksempel test, dokumentation eller koordination mellem myndigheder, skal løses på samme tid, hvor det er muligt.
Udvikling og implementering af nye klimaløsninger i landbrugs- og fødevareerhvervet er afgørende for den grønne omstilling. Sporene til omstillingen er blevet lagt i Aftale om et Grønt Danmark. Med dette udspil præsenterer regeringen nu en samlet indsats for, hvordan en række af de nye klimaløsninger fra aftalen kan bringes helt i mål.
Regeringen vil derfor målrette 0,5 milliarder kroner til en samlet indsats for grønne løsninger til fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv, der blandt andet omfatter udvikling og implementering af en række klimateknologier og -tiltag og hurtigere dokumentation af klimaeffekter.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Vi står foran nogle afgørende år i den grønne omstilling af vores samfund. Kendte løsninger og teknologier har bragt os langt, men ikke i mål. Vi skal videreudvikle, teste og få løsningerne endnu mere udbredt. Derudover er der behov for helt nye løsninger og teknologier, og der er behov for at få dem ud og virke i samfundet. Derfor sikrer vi nu fundamentet for grøn forskning og innovation med en investering på mindst 15 milliarder kroner frem mod 2030. Klimaforandringerne er én af vores generations største udfordringer, som vi kun får løst med innovation og i samarbejde med landets dygtigste forskere.
Erhvervsminister Morten Bødskov siger:
- I Danmark er vi frontløbere, når det kommer til at udvikle løsninger, der skal skabe en grønnere fremtid. Se bare på vores stærke industrier inden for biosolutions og grøn energi. Men mange virksomheder støder mod en mur, når nye, grønne idéer skal fra laboratoriet og ud og gøre en forskel i virkeligheden. Det skal vi have lavet om på. Derfor styrker vi nu adgangen til at få testet og prøvet ideerne af. For vi ved, at det er altafgørende, hvis virksomhedernes løsninger skal nå derud, hvor de kan gøre en forskel. Og altafgørende, hvis Danmark og danske virksomheder skal beholde vores grønne førerposition.
Minister for grøn trepart, Jeppe Bruus siger:
- Over de kommende år skal vi i mål med Aftale om et grønt Danmark, som vil betyde en historisk forandring af vores arealer. Som det første land i verden indfører Danmark en CO2e-afgift på landbruget, og derfor står vi nu foran en meget ambitiøs omstilling af vores landbrugs- og fødevareerhverv. Grøn forskning og teknologi er et kerneelement i omstillingen, fordi den skaber de konkrete værktøjer til, at landbruget kan omstille sig og udvikle sig i en grønnere retning – også i mange år frem. Det kernelement kommer regeringen nu med en konkret plan for.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen siger:
- Bureaukrati og langsommelighed må ikke stå i vejen for den grønne omstilling af landbruget. Derfor er jeg glad for, at vi nu afsætter midler til hurtigere at få udviklet, testet og implementeret de virkemidler, som skal gøre omstillingen lettere for landmændene. Med udspillet giver vi landmændene reel mulighed for at implementere de teknologier, som kan reducere deres afgiftsbetaling. Samlet set vil det hjælpe landbruget med at blive et grønnere og et mere økonomisk bæredygtigt erhverv, og det vil øge vores styrkeposition som foregangsland i resten af verden.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard siger:
- Vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling af hele samfundet uden nye teknologier. Bag grønne brændstoffer og negative emissioner står teknologier som power-to-X og CO2-fangst og lagring. Derfor er det godt, at vi nu skubber endnu hårdere på den teknologiske udvikling af grønne løsninger og forkorter rejsen fra laboratorie til reel klimahandling. Samtidig sætter vi gang i et arbejde, der hurtigere skal kunne måle og dokumentere klimaeffekten af nye teknologier.
Fakta
De fire indsatsområder i Fart på fremtidens grønne løsninger
1. Ambitiøse investeringer i grøn forskning og innovation
- 15 mia. kr. til grøn forskning og innovation i perioden 2025-2030
- Øge universiteternes frie forsknings- og innovationsmidler samt langsigtede forskningskapacitet med 0,5 mia. kr. i 2025
- Prioritere grønne strategiske forskningsmiljøer og fri grøn forskning
- Styrke koordinationen i udmøntning af grønne forsknings- og innovationsmidler
2. Styrkelse af den missionsorienterede indsats med en ny holistisk tilgang
- Styrke fokus på missionernes succes i forhold til klimaeffekt og reelle løsninger
- Styrke kobling mellem missioner, myndigheder og internationalt forskningssamarbejde
- Styrke fokus på at adressere barrierer parallelt for at øge tempo i udrulning
- Investering i grøn forskningsinfrastruktur og afdækning af behov for grønne for test- og demonstrationsfaciliteter
3. Turbo på grønne løsninger til fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv
- Fast-track på dokumentationsprocessen
- Løsninger til et klimaneutralt landbrugserhverv
- Støbeske for nye grønne fødevarer
- Forpligtende implementering og opfølgning
4. Fundamentale hensyn for en grøn og sikker fremtid
- Sikkerhed
- Arealanvendelse, herunder klimatilpasning
- Adfærd
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Regeringen skruer markant op for investeringer i rummet med ny 10-årig rumstrategi18.11.2024 10:01:03 CET | Pressemeddelelse
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
Presseinvitation: Regeringen præsenterer ny strategi for rumforskning og -innovation14.11.2024 12:30:00 CET | Pressemeddelelse
Pressen inviteres til at deltage i pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens nye strategi for rumforskning og -innovation. Til pressemødet deltager uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Millionbevilling: Ph.d.-projekter skal give ny viden om lærerstuderendes overgang til praksis og børns trivsel12.11.2024 10:15:33 CET | Pressemeddelelse
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddeler i år mere end 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter. Emnerne spænder bredt, og de ph.d.-studerende skal blandt andet undersøge overgangen fra studiet til uddannet lærer og se på pædagogens arbejde med børnenes trivsel.
Ekspertgruppe præsenterer redskab til vurdering af grønne forsknings- og innovationsindsatser7.11.2024 14:48:49 CET | Pressemeddelelse
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling præsenterer et nyt værktøj, som kan hjælpe med at vurdere, hvilke grønne forsknings- og innovationsindsatser, det giver bedst mening at satse på.
Presseinvitation: Aftaler om fordeling af forskningsreserven 20251.11.2024 06:00:36 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med forhandlingerne om en forskningsreserve, vil pressen have mulighed for at være til stede ved et doorstep på Christiansborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum