Flere overlevende pattegrise: Mindre kuld er en løsning
22,4 procent af de pattegrise, som undfanges i Danmark, dør inden eller få uger efter fødslen. En løsning kan være at bruge søer, som får færre grise, men det koster, lyder det fra forskere på Aarhus Universitet.

”Hvis man ønsker en lavere dødelighed blandt pattegrisene, anbefaler jeg, at man bruger søer, som får færre og større pattegrise”.
Sådan lyder budskabet fra lektor ved Institut for Husdyr og Veterinærvidenskab Hanne Kongsted.
I 2023 døde 22,4 procent af alle pattegrise, som blev undfanget i Danmark inden de blev fravænnet - langt de fleste i løbet af deres første levedage.
Det ønsker et bredt flertal i Folketinget med dyrevelfærdsaftalen ”Sammen om dyrene” at lave om på. Et af aftalens punkter er, at ”der er behov for at identificere mulige løsninger til en højere overlevelse for pattegrise, herunder muligheden for at anvende mere robuste avlslinjer samt managementinitiativer”.
Fødevarestyrelsen har i den forbindelse bedt en række aktører om inputs til mulige løsninger. DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug har netop afleveret rapporten ’Tiltag som kan forbedre pattegriseoverlevelsen’ med bidrag fra Aarhus Universitets forskere. De øvrige bidrag fra andre aktører danner ikke baggrund for denne besvarelse.
En økonomisk afvejning
En af udfordringerne i dagens svineproduktion er, at søerne er avlet til at føde rigtigt mange grise. Jo større kuld, jo mindre pattegrise, og jo dårligere chancer for overlevelse, forklarer Hanne Kongsted.
”En del grise vejer kun 7-800 gram ved fødsel. De kan ikke overleve uden rigtigt meget hjælp og underafkøles nemt ved fødslen. Ofte når de slet ikke frem til patterne, og hvis de gør, klarer de sig ikke i konkurrencen med de større søskende”, siger hun.
Dertil kommer, at søerne i mange tilfælde får flere grise, end de har patter. Det gør det svært for de mindste at få råmælk og næring nok. I dag er det derfor i høj grad medarbejderne i staldene og ikke søerne, der passer og holder liv i grisene, for søernes produktivitet overskygger deres pasningsevne.
Udfordringen er, at det i dag kan betale sig rent økonomisk at få store kuld og leve med det tab af pattegrise, som det medfører.
"Det er virkeligheden i mange svinestalde i dag, selvom det ikke er sjovt for de medarbejdere, der skal håndtere de mange døde grise".
Undervægtige grise er krævende
Fortsætter man med de højproduktive søer og store kuld af pattegrise, hvoraf mange er undervægtige, skal alle midler i brug, hvis man vil forbedre overlevelsen.
Rapporten peger på en række tiltag: fødselsovervågning 24-7 og fødselshjælp til soen, når der er behov for det. Desuden ekstra varme til pattegrisene, ”split suckling”, hvor man hjælper alle pattegrisene med skiftevis at komme til patterne med råmælk samt brug af ammesøer og mælkeanlæg.
”De ting, vi kan pege på, er ikke breaking news. Det er ting, man har kæmpet med i mange år, når man prøver at få de mange og små pattegrise til at overleve”, siger Hanne Kongsted.
Hun understreger, at det store og komplekse arbejde med de mindste grise i mange tilfælde vil kræve et løft af kompetencerne og udvidede arbejdstider hos medarbejderne i staldene.
Avlsselskaber kan forbedre overlevelse
Vender man blikket mod mulighederne for fremadrettet at avle, så flere pattegrise overlever, er der ifølge seniorforsker ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning Ole Fredslund Christensen tre genetiske komponenter at forholde sig til: Pattegrisens egen genetik, soens genetiske evne til at føde levedygtige grise, og soens genetiske evne til at passe de små grise.
”Man kan godt få flere overlevende pattegrise gennem genetisk selektion. I så fald skal alle disse tre komponenter prioriteres hos avlsselskaberne, siger han og fortsætter:
”Ellers risikerer man, at andre hensyn kommer til at overskygge overlevelsen”.
Alle de nævnte tiltag – både kuldstørrelse, tiltag i stalden og avl - behandles i rapporten ’Tiltag som kan forbedre pattegriseoverlevelsen’. Den er udarbejdet af DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug som led i den ”Rammeaftale om forskningsbaseret myndighedsrådgivning”, der er indgået mellem Miljøministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Aarhus Universitet.
Supplerende oplysninger |
Vi bestræber os på, at alle vores artikler lever op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. For mere information se deklarering i databladet i følgende: Tiltag som kan forbedre pattegriseoverlevelsen |
Kontakter
Jesper EmborgKommunikationschefDCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Faculty of Technical Sciences
Tlf:61220291je@dca.au.dkIda Brems SørensenDCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet
Tlf:93508230ib@dca.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
Julestjernen får et grønnere fremtidsperspektiv22.9.2025 12:29:04 CEST | Pressemeddelelse
Nye forskningsresultater viser vejen til bæredygtig produktion af de karakteristiske julestjerner uden brug af bakterier og tunge arbejdsprocesser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum