736 skolebørn har dystet om grøn transportadfærd. Nu er vinderen fundet
Fem ugers pointjagt er slut for 736 elever i 4., 5. og 6. klasse på udvalgte skoler i Herning, Ringkøbing-Skjern, Randers og Aalborg. Eleverne har dystet mod hinanden ved at transportere sig bæredygtigt i skole på gåben, cykel eller kollektiv trafik. Det har givet kontant afregning til både vinderklasserne og klimaet.
’Nej tak mor og far, jeg kommer selv i skole’ har det nok lydt i mange hjem siden 4. september, hvor kampagnen På Egne Ben blev skudt i gang. 33 klasser har dystet om at være den klasse, der har gået, cyklet eller taget kollektiv trafik frem for at blive kørt i bil flest gange i den fem uger lange kampagneperiode.
De 736 børn har tilsammen transporteret sig 23.547 km og sparet klimaet for 4,2 ton CO2 ved at gå, cykle eller tage kollektiv trafik i skole og til fritidsinteresser i fem uger fremfor at blive kørt i bil.
Kampagnen På Egne Ben har udover pengepræmier til de tre bedste klasser, medført gevinster som mere energi hos børnene og mindre trafik ved skolen i kampagneperioden.
Pengepræmier til klasser med flest point
5.B på Lundgårdskolen i Herning Kommune blev den klasse, der fik flest point – de vinder 5.000 kr. til klassen. Skarpt forfulgt af 5. årgang på Skansevejens Skole i Aalborg Kommune, der vinder både 2. og 3. præmien på henholdsvis 3.000 kr. og 2.000 kr.
Alle tre klasser fik besøg af repræsentanter fra Midttrafik eller Aalborg Kommune, der sammen med Region Midtjylland står bag kampagnen som et led i det fælles EU-projekt MOVE. På Egne Ben er blevet testet på seks skoler i Ringkøbing-Skjern, Herning, Randers og Aalborg kommuner.
Kim Toft er viceskoleleder på Lundgårdskolen i Herning, hvor 5.B løb med sejren. Han udtaler:
”Vi er da helt vildt stolte af, at 5.B vinder pointjagten i På Egne Ben. Men vi har også haft stor opbakning fra både forældre og elever i forbindelse med kampagnen, hvor børnene skulle transportere sig selv til og fra skolen. Samtidig ligger skolen i et område, hvor det er helt oplagt at lade børnene gå eller cykle selv”.
Viceskolelederen håber, at de gode vaner fortsætter efter kampagnen:
”Konkurrenceelementet har selvfølgelig givet motivation til at bryde nogle vaner. Jeg tror dog, at både forældre og børn kan mærke, at det højner børnenes selvstændighedsfølelse, når de selv får lov at komme i skole. Og så tror jeg også, at mange har fundet ud af, at man godt kan cykle i skole, selvom det regner og blæser, fordi det har vi i hvert fald oplevet i kampagneperioden”.
Kampagne med flere gode gevinster
På Egne Ben-kampagnen belønner ikke bare eleverne for bæredygtige transportvaner. Forældrene har også kunne bidrage til klassens pointjagt ved at lade bilen stå. Derudover lærer eleverne også om sundhed, trafiksikkerhed, miljø og bæredygtig transport gennem forskellige øvelser.
Formålet med kampagnen er at skabe en bevidsthed om, hvordan familiens transportvalg kan påvirke helbred, trafiksikkerhed, klima og miljø.
Afdelingsleder for mellemtrinnet på Hornbæk Skole i Randers Camilla Byg Smedegaard fortæller, hvordan kampagnen har påvirket både elever og trafiksikkerhed positivt i kampagneperioden:
”Vi har oplevet, at børnene har været mere friske og veloplagte, fordi de har fået frisk luft og bevægelse på vejen til skolen. Børnene bliver også mere selvbevidste. De lærer, at de selv kan transportere sig i skole og får en succesoplevelse, som de vokser af. Som en ekstra gevinst har vi fået en mere rolig trafiksituation på parkeringspladsen om morgenen”.
På Egne Ben-kampagnen stammer fra Sverige, hvor kampagnen har løbet i flere år. Den danske version vil nu blive evalueret på baggrund af en før- og eftermåling med henblik på en større udbredelse.
På Egne Ben bliver gentaget i efteråret 2025 for at se, om et øget kendskab påvirker elevernes aktivitet og resultater.
Følgende skoler deltager i På Egne Ben:
- Lundgårdskolen i Herning Kommune
- Hornbæk Skole i Randers Kommune
- Rækker Mølle Skolen i Ringkøbing-Skjern Kommune
- Spjald Skole i Ringkøbing-Skjern Kommune
- Vejgaard Østre Skole i Aalborg Kommune
- Skansevejens Skole i Aalborg Kommune
Samarbejde om bæredygtige transportvaner i EU-projektet MOVE
EU-projektet MOVE er et nordisk projekt med 12 partnere fra Sverige, Norge og Danmark. Det er ledet af Region Midtjylland. Her samarbejder kommuner, regioner og trafikselskaber om at teste tiltag, der kan få flere til at gå, cykle, tage kollektiv trafik og køre sammen fremfor at køre alene i bil. Formålet er at finde frem til succesfulde tiltag, der kan blive implementeret i en større skala. MOVE-projektet er støttet af EU-programmet Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak.
Nøgleord
Kontakter
Midttrafiks pressetelefon
Tlf:70206650Hornbæk Skole, mellemleder Camilla Byg Smedegaard
Tlf:89154200Lundgårdskolen, viceskoleleder Kim Toft
Tlf:29455960Region Midtjyllands pressevagt
Tlf:7841 0666Rækker Møller Skolen, Skoleleder Christian Salmansen
Tlf:22511541Billeder
Links
Om Midttrafik
Midttrafik er et trafikselskab, og står i spidsen for den kollektive trafik i Midtjylland. Det er Midttrafik, der administrerer den kollektive trafik med finansiering fra Region Midtjylland og de 18 kommuner i regionen.
Opgaverne spænder bredt fra blandt andet planlægning og koordinering af bustrafikken, gennemførelse af udbud og kontraktadministration, kvalitetskontrol, fastsættelse af priser og rejseregler, kundeservice til information og markedsføring af den kollektive trafik.
Følg pressemeddelelser fra Midttrafik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Midttrafik
Rejsebillet overtager billetsalg fra Midttrafik app18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra 31. marts 2025 ophører salget af Ungdomskort i Midttrafik app. Ungdomskort bliver den første billet, der flytter permanent fra Midttrafik app til Rejsebillet. I løbet af 2025 og 2026 vil Midttrafik løbende udfase billetprodukter på Midttrafik app og flytte kunderne over på Rejsebillet, der udbyder de samme billettyper. Undtaget er PendlerKlip og klippekort, der udgår helt.
Det nye år starter med gratis buskørsel18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra 1. januar 2025 er det gratis at køre med alle lokalruter i Holstebro. Et to-årigt forsøg med gratis kørsel skal motivere flere til at vælge den kollektive trafik.
Hvad skal du betale for kollektiv trafik i 2025?19.11.2024 14:11:41 CET | Pressemeddelelse
Midttrafik har offentliggjort priserne for rejser med bus, tog og letbane i 2025. Rejser med enkeltbillet, rejsekort og pendlerkort stiger, mens en række særbilletter beholder nuværende pris. Natbusserne bliver billigere og cykelmedtagning bliver gratis.
Bussen kører dig sikkert hjem18.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Midttrafik indsætter særlige julenatbusser fra fredag den 29. november og alle weekender frem til og med nytårsaften. Som noget nyt kan kunderne hoppe på bussen uden at betale det ekstra natbustillæg, der tidligere har betydet op til dobbelt pris af en almindelig billet.
Julen byder på billigere natbusser4.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Midttrafiks bestyrelse har besluttet at gøre det billigere at køre med natbus. Fra 15. november vil der ikke længere være et ekstra tillæg på billetten til natbusserne. Tiltaget vil gøre det både billigere og lettere at hoppe på en natbus efter julens fester.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum