FDM

Hver tredje dansker kan ikke oplade en elbil hjemme – FDM foreslår, at elbilister får laderet

Del

Mere end hver tredje dansker har ikke mulighed for at oplade elbilen ved deres bopæl. FDM foreslår, at der indføres en laderet efter norsk forbillede. Den vil sikre elbilister ret til at opstille egen eller fælles ladestandere ved deres bolig.

Hver tredje dansker kan ikke oplade en elbil ved deres bolig. Derfor foreslår FDM, at man indfører en laderet, som man har i Norge.
Hver tredje dansker kan ikke oplade en elbil ved deres bolig. Derfor foreslår FDM, at man indfører en laderet, som man har i Norge. Foto: FDM/Jens Astrup

Danskerne har for alvor taget elbilerne til sig. Mere end hver anden nye solgte bil er nu en elbil, og antallet af rent elektriske biler runder om lidt 300.000.

Det går også rigtig godt med at kunne lade elbilen op, når man er på farten, men anderledes forholder det sig med lademuligheder for de danskere, der bor i etagebolig eller rækkehus med eller uden fælles parkeringsplads. Adgang til opladning – eller nærmere manglen på adgang til opladning – gør det svært for flere at skifte til elbil. Ifølge Danmarks Statistik bor mere end hver tredje dansker i enten etagebolig eller rækkehus uden mulighed for at opsætte egen ladeboks og dermed have nem og billig adgang til opladning. Ofte fordi beboerdemokrati og økonomi står i vejen.

Derfor foreslår FDM, at man indfører en såkaldt laderet efter norsk forbillede. Siden 2020 har den sikret elbilejere i Norge ret til at få opsat egen eller fælles ladestander på parkeringspladsen ved deres bolig. Både hvor de råder over egen p-plads, og hvor der er fælles p-pladser.

”Danskerne vil gerne den grønne omstilling og elbiler. Men det er ikke alle danskere, for hvem et skifte er lige nemt. Bor man, som en tredjedel af danskerne gør, uden mulighed for at opsætte egen lader, kan det gøre det mere besværligt og ikke mindst dyrere at skifte til elbil. At kunne lade sin elbil i nærheden af sin bolig bør være en naturlig ret i et grønt samfund. Derfor foreslår FDM, at danskerne skal have samme laderet, som nordmændene har,” siger adm. direktør i FDM Stina Glavind.

Den norske laderet gælder, hvor der er såkaldt ’sameje’ med fælles p-plads. Det svarer til andels- og grundejerforeninger. Her har laderetten været med til at gøre det nemmere, billigere og mere trygt at skifte til elbil.

Præcis hvordan en dansk laderet skal udformes, har FDM ikke et endeligt bud på, og det er helt bevidst. Det er dog nødvendigt, at retten udformes, så et beboerdemokrati som udgangspunkt ikke kan stå i vejen for etablering af ladestandere. Derudover er det afgørende, at der følger støttekroner med, så laderetten ikke økonomisk belaster andels- eller grundejerforeninger. FDM mener, at pengene skal hentes i de nuværende støttemidler til opsætning af ladeinfrastruktur til personbiler langs de større veje.

”Opsætning af ladestandere er dyrt. Derfor er det helt afgørende, at der med laderetten følger støttemidler med. Ellers risikerer vi, at den vil blive mødt af mere modstand end velvilje. Men gør der det, er vi ikke i tvivl om, at en laderet vil gøre en positiv forskel. Både for den enkelte elbilejer og for den grønne omstilling. Helt ligesom i Norge,” siger Stina Glavind.

Læs mere om FDMs forslag om laderet på fdm.dk/laderet

FDMs tre forslag til en dansk laderet:

  • Indfør laderet – en lovsikret ret til at lade, så det lokale beboerdemokrati ikke kan stille sig i vejen for etablering af lademuligheder, medmindre der er saglige grunde for det modsatte.
  • Giv økonomisk støtte til opsætning af ladere – med laderet skal der samtidig indføres en fornyet og udvidet støtteordning. Tidligere støtteordninger har vist sig meget populære og nyttige.
  • Giv kommunerne et praj om ladebehov – bor man, så man kun kan parkere på offentlig vej, bør det være muligt at bede kommunen om at planlægge kommende udbud efter, hvor borgerne, der har et fast ladebehov, ønsker dette.

Nøgleord

Kontakter

Om FDM

FDM er med 280.000 medlemshusstande Danmarks største interesse- og forbrugerorganisation.

FDM arbejder for en afvikling af registreringsafgiften, en grøn omstilling af bilparken, bedre trafiksikkerhed, bedre infrastruktur og bedre forbrugersikkerhed.

Derudover sidder FDM i en lang række råd og nævn som Ankenævn for biler, Parkeringsklagenævnet, Færdselssikkerhedskommissionen og Rådet for Sikker Trafiks forretningsudvalg.

Læs mere om FDM

Følg pressemeddelelser fra FDM

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FDM

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye