Rågerne flytter til byen
En gruppe ornitologer har set nærmere på, hvordan miljøet omkring rågekolonier har ændret sig over 30 år i fire forskellige områder af Danmark. Områderne varierer i størrelse og byudvikling, men overalt fandt de, at kolonierne i dag placeres på steder, hvor der er mere by og mindre landbrug inden for 500 meter

Hovedpointen er, at rågerne bygger deres kolonier tættere på byer nu end før, og det er blevet endnu tydeligere over de sidste 30 år. Mere præcist ses flere små kolonier i eller nær byer, især i Aarhus. Det skyldes ikke, at der bare er kommet mere by omkring de gamle kolonier – den generelle andel af by og land er stort set den samme. Det fremgår af en undersøgelse, som netop er publiceret i Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift.
De nyeste data fra 2021 viser også, at rågerne foretrækker områder med kort græs i nærheden af deres kolonier, mens de undgår skovområder. Pilotprojekter med GPS-overvågning af ynglende råger viser, at de tilbringer en stor del af deres fourageringstid på græsarealer i nærheden af kolonien.
Selvom flere råger bygger deres kolonier tættere på byer, yngler størstedelen dog stadig ude på landet. Omkring dobbelt så mange yngler i landbrugsområder sammenlignet med byområder i alle fire undersøgelsesområder.
Over hele Europa rykker rågen ind i byen
Stigningen i små kolonier i byer kan skyldes bedre muligheder for at finde føde. Ved GPS-mærkning fandt man, at rågerne fouragerer tæt på reden og foretrækker vedvarende græsarealer. Ændringer i landbruget de seneste 50 år, hvor der er kommet flere vinterafgrøder og færre afgræssede græsområder, kan også spille ind. Kornmarker er kun interessante for råger lige efter såning og ved høst, men ellers uden stor værdi som fourageringsområder.
Græsarealer lader til at være afgørende for rågen. Græsområder til slåning er dog mindre egnede end græsset af køer. I byer er der masser af kortklippet græs, som er ideelle for råger, fordi de holdes klippede året rundt. Variationen i træer og buske i byerne skaber også gode fourageringsbetingelser.
Andre europæiske studier viser samme tendens – råger foretrækker græsarealer i byer i yngletiden. Lokale nedgange i rågebestande hænger sammen med mindre græsareal eller øget fragmentering af dem.
Storstilet rågejagt trods totalfredning
Rågen er ikke på listen over fugle, der må jages, men alligevel bliver der hvert år skudt omkring 75.000 råger i Danmark. Hvordan det?
Det fremgår af vildtudbyttestatistikken, skriver ornitologerne. Antallet kan dog diskuteres, som det er gjort i artiklen ”En kvart mio. fredede fugle skydes årligt – selv svaler bliver ramt” fra april 2021, hvor skydetallene fra vildtudbyttestatistikken sammenholdes med de udstedte reguleringstilladelser i databasen VILREG.
Forklaringen er den, at fugle, der nedlægges i henhold til en reguleringstilladelse, betragtes som vildtudbytte og skal indberettes til den danske vildtudbyttestatistik af den jæger, der har udført beskydningen, mens den grundejer, der har ansøgt om reguleringstilladelsen, skal indberette udbyttet til VILREG med henblik på EU-kontrol i henhold til fugledirektivets overholdelse. En samordning af de to registre har været diskuteret flere gange, men har hidtil ikke fundet sted.
Ifølge Vildtudbyttestatistikken 2018/2019 blev der nedlagt 65.636 fredede råger i alt i Danmark, men antallet var formentlig langt fra virkeligheden. Når man sammentæller skydetallene i VILREG fra 2019, så er der nedlagt 110.253 råger, altså 68 procent flere end opgivet til Vildtudbyttestatistikken.
De fleste nedlagte råger er unger, men ornitologerne ved ikke, hvad effekten af denne bekæmpelse egentlig er. De har ingen anelse, om det påvirker fuglenes yngleevne, reducerer bestanden, får ynglefuglene til at flytte, eller om de store kolonier spreder sig.
Skræmmes af rovdyr
Noget andet, der måske spiller ind, når rågerne flytter til byen, er risikoen for at blive ædt af rovdyr. I Schweiz er over 80 % af Rågerne flyttet ind til byerne, fordi der er færre rovdyr som stor hornugle, duehøg, husmår og skovmår. Det er også set i andre europæiske lande, at råger rykker ind til byerne. I Niedersachsen i Tyskland mener man, at de gør det, fordi de bliver jaget ulovligt på landet. Ornitologerne ved dog ikke, om danske råger flytter til byerne af samme grund.
Et andet fænomen er, at råger måske bare er blevet mere vant til mennesker og byer. Solsorten, ringduen og gråkragen har også tilpasset sig bylivet over de sidste hundrede år, efter at jagten på dem stoppede eller blev mindre intens.
Forskernes forståelse af, hvordan landskabsændringer og forvaltningstiltag påvirker rågerne, kan blive bedre, hvis man begyndte at tælle rederne i kolonierne forskellige steder i landet hvert år. Samtidig kunne man holde styr på, hvilke tiltag der bliver taget i de enkelte kolonier, som forsøg på at skræmme dem væk eller nedskyde unger.
Alle tegninger skyldes fuglekunstneren Jens Gregersen
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder





Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum