HK: Fremtidens sundhedsvæsen kræver stærke, koordinerende hænder

Del

Sundhedsadministrative medarbejdere kan løfte regeringens vision om et mere sammenhængende og nært sundhedsvæsen med bedre patientforløb, mener HK Kommunal og SAL.

- Hvis de gode takter i regeringens sundhedsudspil for alvor skal have effekt ude i den virkelige verden, er det helt nødvendigt, at man forstår at sætte vores dygtige sundhedsadministrative medarbejdere i spil.  

Sådan lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed, der repræsenterer landets lægesekretærer og øvrige sundhedsadministrative medarbejdere.

Lene Roed henviser til de centrale regeringsforslag, der betyder oprettelse af 17 nye sundhedsråd, patientrettigheder til kronikere og en sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Den omstrukturering af sundhedsvæsnet, regeringen foreslår, vil ifølge HK Kommunals formand på både kort og langt sigt betyde, at behovet for koordinering vokser.

- I overgangsfasen til en ny struktur er det helt afgørende, at det samlede sundhedsvæsen har nogle professionelle, administrative kompetencer, der bevarer overblikket mellem de forskellige aktører og kan skabe en rød tråd for patienten. En særlig koordinerende indsats kræver det naturligvis at få inkorporeret de foreslåede sundhedsråd i den eksisterende struktur, siger Lene Roed.

På længere sigt er det ifølge formanden i det hele taget nødvendigt, at det samlede sundhedsvæsen får et stærkere fokus på, hvem der udfører de forskellige opgaver.

- I dag bruger læger og sygeplejersker alt for megen tid på at løse de mange administrative opgaver, der nødvendigvis må være i et komplekst system. Det er langt fra optimalt. Sundhedsadministrativt uddannede medarbejdere er langt bedre til at løfte de sundhedsadministrative og koordinerende opgaver. Både på den konkrete arbejdsplads og på tværs af regioner, kommuner, praktiserende læger og kommende sundhedsråd. Jeg savner fokus på den problemstilling i udspillet, siger Lene Roed og fortsætter:

- Hvis vi systematisk lader de rette kompetencer løse de rette opgaver, kan vi frigøre ikke så få ressourcer og samtidig skabe et sundhedsvæsen i balance.

I Danske Sundhedsadministratorers Landsforening (SAL) bakker formand, Nathali Degn, op om regeringens vision om at skabe bedre forløb for patienterne.

- Men nye strukturer gør det langtfra alene. Et fremtidigt sundhedsvæsen må og skal have blik for, hvordan rigtige mennesker med de rette kompetencer kan sikre bedre patientforløb fra start til slut. Vi skal sikre, at borgerne oplever et sammenhængende system, der arbejder for dem, uanset hvor de befinder sig i forløbet, siger Nathali Degn.

Det er velkomment, at der i regeringsudspillet er et særligt fokus på ulighed i sundhed og på de borgere, der har mange sygdomme, eller som er særligt udfordrede, mener SAL’s formand.

- Jeg vil gerne slå et slag for, at de borgere bør tilbydes en sundhedsadministrativ koordinator – en art patientvejleder - der hjælper borgeren på tværs af kommunale, regionale og private aktører. Hun kan eksempelvis formidle journalindhold og sundhedsdata, bestille og koordinere tider, hjælpe med at finde relevante sundhedsfremmende tilbud lokalt og være bindeled mellem forskellige aktører, siger Nathali Degn.

Sådanne sundhedsadministrative hænder kan ifølge Nathali Degn for alvor sikre, at patienten ikke falder ned mellem to eller flere stole i den såkaldte ’Bermuda-trekant’.   

Kontakter

Lene RoedFormand for HK Kommunal

Tlf:24216431

Nathali Schaap DegnFormand for Danske Sundhedsadministratorers Landsforening (SAL)

Tlf:29886511

Følg pressemeddelelser fra HK Kommunal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Kommunal

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye