Landdistrikter: Kommunernes udligningssystem splitter Danmark i et A- og B-hold
I store dele af landet kæmper økonomisk pressede kommuner med at få næste års budgetter til at hænge sammen som følge af et skævt tilskuds- og udligningssystem. Det forlyder, at regeringen vil lave en ny udligningsreform i 2028. Det møder opbakning fra Landdistrikternes Fællesråd, som har 55 kommuner som medlemmer, men løsningen er nødt til at komme langt før.
Den seneste udligningsreform viste allerede i 2021, at der ikke var det nødvendige økonomiske løft til en stor gruppe af land-, yder- og ø-kommuner – tværtimod er mange kommuners økonomi blevet markant forværret, som følge af reformen. Det splitter kommunerne i et A- og B-hold, hvor vækstkommuner står som de klare vindere.
Blandt andet Københavns Kommune skummer fløden, hvor borgerne for tredje år i træk kan se frem til skattelettelser og et velfærdsløft. Samtidig står en lang række af landets kommuner og må tage stilling til, hvor meget man kan skære i den borgernære velfærd i 2025, for budgetterne hænger slet ikke sammen.
Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, udtrykker skarp kritik af tilskuds- og udligningssystemet:
- Der er tale om et decideret sammenbrud i tilskuds- og udligningssystemet. Det viste sig tydeligt med en kommuneaftale for 2025, der skulle give et velfærdsløft på kr. 3,4 milliarder kroner, men i stedet gav den markant store nedskæringer i velfærden i mange land-, yder- og ø-kommuner. Selv efter et efterfølgende ekstraordinært etårig finansieringstilskud på 2,5 milliarder kroner har mange af kommunerne måtte skære ned, siger han og fortsætter:
- Lige nu står flere kommuner i en akut krise, hvor folk ender med at flytte fra lokalområder, hvis der skal spares yderligere på fx skoler, ældrepleje og børnepasning. Det er et af de mest markante skridt i retning af en skævvridning af Danmark, og det er direkte modsat af regeringsgrundlagets ønske om et land i bedre geografisk balance.
I flere kommuner risikerer folkeskoler at lukke, som følge af besparelser. Herunder i Randers Kommune, Nyborg Kommune og Viborg Kommune
Med den nye sundhedsreform, står den kommunale medfinansiering (KMF) desuden til at ændres, da den dels er fejlbehæftet og misvisende.
Ny udligningsreform nu!
Fra Landdistrikternes Fællesråd er meldingen klar: Igangsæt arbejdet med en ny udligningsreform nu!
- Vi kan forstå, at regeringspartierne ønsker, at udligningssystemet skal ændres i 2028, men vi kan ikke vente i fire år - der skal handles nu, understreger Steffen Damsgaard og uddyber:
- Regeringen bør hurtigst muligt sætte sig sammen med kommunerne og lave en ny udligningsreform på baggrund af en dybdegående analyse af, hvad udligningssystemet skal rumme, så man stiller borgerne nogenlunde lige i forhold til den borgernære velfærd og basale servicefunktioner.
I år har 44 kommuner søgt om tilskud fra særtilskudspuljen, der er målrettet de særligt vanskeligt stillede kommuner, men kun halvdelen får del i puljen. Aktuelt er puljen oversøgt med over 1,4 milliarder kroner. Det viser, at mange kommuner har ekstremt svært ved at få budgetterne til at hænge sammen.
- Indtil en ny tilskuds- og udligningsreform kan træde i kraft, så må der laves en flerårig redningspakke for kommunernes økonomi med fokus på land-, yder- og ø-kommuner, på minimum 3 milliarder kroner årligt med tilhørende finansiering. Ellers vil vi smadre velfærden i dele af landet og skabe en ulighed, som vi kun ser i lande, vi normalt ikke sammenligner os med, afslutter Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Regional udvikling hører hjemme hos regionerne3.10.2024 08:42:07 CEST | Pressemeddelelse
I skrivende stund forhandler regeringen og Folketingets partier om den omfattende sundhedsreform, hvor et af elementerne er at finde 0,2 mia. kr. ved at fjerne regionernes opgaver indenfor regional udvikling. Landdistrikternes Fællesråd kalder det helt skævt og frygter, at det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder.
Presseinvitation: Hør eksperternes bud på, hvordan frivillighed og civilsamfund kan styrke landdistrikterne26.9.2024 10:02:12 CEST | Presseinvitation
På Landdistriktsforskningens Dag stiller forskere og fagfolk skarpt på, hvilken betydning civile kræfter har for landdistrikterne, og hvordan vi måske kan blive bedre til at styrke frivillige initiativer indenfor sundhed og velfærd.
Landdistrikter: Sådan kan den grønne omstilling bidrage til lokal udvikling25.9.2024 09:22:10 CEST | Pressemeddelelse
Nye vedvarende energiprojekter står i kø, men samtidig har mange lokalsamfund nået et mæthedspunkt i antallet af vindmøller og solcelleparker. I en ny guide vil Landdistrikternes Fællesråd inspirere borgere og kommuner til, hvordan den grønne omstilling kan skabe mere værdi lokalt.
Landdistrikter: Glæde over flere læger og mere nærhed, men også bekymring omkring struktur og realisering18.9.2024 13:59:07 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har netop fremlagt sit sundhedsudspil, som skal sætte den politiske retning for, hvordan der sikres mere nærhed i sundhed, og et land i bedre geografisk balance. Udspillet rummer gode elementer som en bedre og mere retfærdig fordeling af flere almen praksis læger, flere uddannelsespladser på medicinstudiet uden for de største byer og oprettelsen af 17 regionale sundhedsråd, men bekymringen omkring ændret regionstruktur og realiseringen af udspillet fylder meget hos Landdistrikternes Fællesråd.
Finanslovsforslag fjerner støttemulighed til iværksættere og små virksomheder i kystnære områder16.9.2024 11:19:58 CEST | Pressemeddelelse
Den såkaldte FLAG-pulje har med succes understøttet nye jobs på de små øer og i kystnære områder, men finanslovsforslaget lægger op til at nedlægge den. Det vil ramme områder, som i forvejen er udfordret med at fastholde bosætning og kæmper med færre jobs i fiskeriet, bl.a. som følge af Brexit.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum