L&F: Altafgørende med muskler til implementering af Grøn Trepart
Kort før sommerferien indgik en samlet Grøn trepart en aftale om et grønt Danmark. En historisk aftale, der tegner linjerne for fremtidens fødevareproduktion og et nyt og grønnere Danmarkskort. I dag har regeringen meddelt, at der kommer en ny ministerpost med ansvar for implementeringen af trepartsaftalen. En nyhed, der vækker optimisme hos formanden for Landbrug & Fødevarer.
- Jeg vil gerne rose regeringen for dagens melding om en minister for grøn trepart. Det kan vise sig at være helt afgørende for, at vi kommer i mål med implementeringen. Det viser mig, at der sættes handling bag det håndslag, vi har givet hinanden i den grønne trepart. For nok er aftalen historisk, og vi er stolte af resultatet, men værdien og resultaterne kommer selvsagt først, når vi er godt i gang med implementeringen. Det er en enorm opgave, der venter. Der er brug for både tempo, muskler og at mindske afstanden fra skrivebordene til virkeligheden ude i landet. Jeg er glad for, at regeringen har samme erkendelse, og at vi fremover får én indgang, siger Søren Søndergaard, formand i Landbrug & Fødevarer.
Han understreger, at implementeringen vil kræve meget af alle parter bag aftalen.
- Særligt lokalt hos os i landbruget, hos de lokale naturfredningsforeninger og i kommunerne, der får et stort ansvar. Det kan og skal vi levere på. Men vi kommer ikke i mål, hvis ikke der fra politisk side afsættes de ressourcer og det fokus, som så stor en implementeringsopgave kræver. Det har vi set før. Blandt andet med omlægningen af lavbundsjorder. Landmænd og andre gode lokale kræfter venter i årevis, mens bureaukrati og administration spænder ben for den grønne omstilling.
Aftalen i den grønne trepart leverer konkrete løsninger, der vil bidrage til at sænke klimaaftrykket yderligere, bidrage til et godt vandmiljø, give mere plads til natur og biodiversitet og styrke beskyttelsen af drikkevandet. Det skal ske samtidigt med, at dansk landbrug udvikler sig som en stærk og internationalt konkurrencedygtig sektor, der også producerer gode og sunde fødevarer i fremtiden.
- I Landbrug & Fødevarer ser vi frem til samarbejdet med den kommende minister for området og ikke mindst at blive endnu klogere på, hvordan regeringen vil organisere arbejdet, så vi netop får mindre og ikke mere bureaukrati, siger Søren Søndergaard.
Nøgleord
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkBilleder
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Søren Søndergaard: Brakkrav er et unødvendigt selvmål af regeringen4.10.2024 07:06:08 CEST | Pressemeddelelse
4 pct.-brakkravet kommer danske landmænd nu også til at lide under i 2025. Som de eneste i hele EU. Jeppe Bruus, minister for grøn trepart, siger til LandbrugsAvisen: Regeringen besluttede tilbage i juni at spørge EU-Kommissionen om muligheden for at videreføre brakkravet og drøftede det efterfølgende med forligskredsen bag landbrugsaftalen. Det svarede Kommissionen ja til. Regeringen har orienteret forligspartierne om, at brakkravet videreføres i 2025. Jeg mener, at vi fra 2026 bør gå nye veje, så vi målretter arealomlægningen jf. intentionerne i den grønne trepart. Ifølge Landbrug & Fødevarer er der tale om et unødvendigt selvmål af regeringen med mærkbare konsekvenser for både landbruget og omgivelserne. Det giver absolut ingen mening. Det er et klasseeksempel på alt det, vi skal undgå i fremtiden: Unødigt bureaukrati og midlertidig braklægning, der bremser landmændene i at bruge de selv samme jorde til fødevareproduktion eller - paradoksalt nok - til tiltag, der rent faktisk ville
Danmark kan nå genberegnede kvælstofmål med grøn trepartsaftale24.9.2024 14:30:15 CEST | Pressemeddelelse
De genberegnede kvælstofmål ligger nu klar. Dem kan vi nu komme i gang med at realisere ved at implementere den grønne trepartsaftales ambitiøse planer for miljøindsatser. Der er dog fortsat store faglige usikkerheder om reduktionsmålene flere steder i landet. Det mener Landbrug & Fødevarer. "Med genberegningen, også kendt som ”second opinion”, har vi et stærkere fagligt grundlag at fortsætte arbejdet for vandmiljøet på, og fundamentet for det kommende genbesøg af landbrugsaftalen er styrket. Landbrug & Fødevarer og dansk landbrug vil gøre alt, hvad vi kan, for at reduktionsmålene nås. Implementering af aftalen i den grønne trepart er afgørende i den proces," siger Anders Panum Jensen, miljødirektør i Landbrug & Fødevarer. Landbrug & Fødevarer er dog stadig meget kritiske over for reduktionsmålene i dele af landet, som mange steder vil kunne få meget negative konsekvenser for landbrugsproduktionen. Flere steder er der fortsat usikkerhed om data og beregninger bag reduktionsmålene. Usik
85.000 børn og voksne så, rørte og lugtede til landbruget16.9.2024 13:41:12 CEST | Pressemeddelelse
Der blev sparket traktordæk, klappet kalve, set på grise og vist eksempler på, hvad danske landmænd gør for natur og klima, da 85.335 danskere brugte en solrig søndag på at tage til Åbent Landbrug.
Familiedag på landet: Udforsk livet i dansk landbrug11.9.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klap en ko, hør en gris grynte, sid i en traktor og bliv klogere på klima, natur og landbrug, når landmænd og virksomheder over hele landet inviterer til gratis familiedag på landet søndag den 15. september.
L&F om finanslovsudspil: Vigtigt fokus på Grøn trepart30.8.2024 12:30:39 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer ser flere gode takter i regeringens forslag til næste års finanslov. Fokus på grøn omstilling, udvikling af klimateknologier og udvikling i landdistrikterne er vigtige elementer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum