Sommerens skovbrande i Amazonas er ikke set værre i to årtier
Verdens største regnskovsområde står i flammer. Skovrydning og langvarig tørke udgør tilsammen en brandfarlig cocktail i Amazonas, hvor dele af regnskoven kan nærme sig tipping point, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

I juli måned blev der registreret 11.145 brande i Amazonas, hvilket er 93 procent flere end samme måned sidste år. Ikke siden 2005 har der været flere skovbrande i juli måned i verdens største regnskovsområde. I år er der indtil nu udbrudt mere end 24.000 skovbrande i Amazonas. Det viser data fra Brasiliens nationale overvågningssystem.
Det tårnhøje antal skovbrande i juli skyldes ifølge WWF Verdensnaturfondens skovspecialist Luiza Rabelo en kombination af skovrydning og langvarig tørke.
”En sund regnskov brænder ikke. Mængden af skovbrande vidner om, at store dele af regnskoven er i voldsomt dårlig tilstand, og det skyldes ene og alene os mennesker,” siger Luiza Rabelo, der advarer om, at brandene kan være tegn på, at dele af skoven nærmer sig tipping point.
De fleste brande opstår enten med henblik på at rydde et skovområde eller som afledt effekt af skovrydning. Områder, hvor skoven er fjernet, er nemlig typisk der, hvor brandene opstår særligt i tørre perioder og spreder sig til den oprindelige regnskov.
Afskovning er bremset, men genopretning venter
De seneste år er skovrydningen i Amazonas reduceret betydeligt, men selvom kurven er knækket, udgør afskovning altså fortsat den primære årsag til skovbrande i området. Og arbejdet for at bevare Amazonas er langt fra slut, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
”Efter årtiers ødelæggelser venter nu en enorm opgave med at genoprette den skov, som er gået tabt, så vi beskytter den tilbageværende regnskov og biodiversitet mod yderligere ødelæggelser,” siger Luiza Rabelo.
Man anslår, at op mod 10 procent af verdens arter findes i Amazonas, hvilket gør regnskoven til det mest biodiverse område på jordkloden.
WWF Verdensnaturfonden arbejder som verdens største naturbevarende organisation i Amazonas for at bremse afskovning, beskytte skovens truede arter og træne lokale brandkorps.
Om Amazonas:
- En femtedel af det oprindelige regnskovsområde i Amazonas er gået tabt
- Arter som jaguaren, myreslugeren og den lyserøde floddelfin lever i Amazonas
- Mere end 1,5 millioner oprindelige folk lever i regnskoven
- EU er én af de største globale bidragsydere til skovrydning. 1. januar træder EU’s afskovningslovgivning i kraft, som forbyder virksomheder i unionen at sælge produkter, der bidrager til rydningen af verdens skove.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum