Velliv Foreningen

14.000 danskere bliver i dag spurgt om, hvordan coronakrisen har påvirket deres mentale sundhed

Del

Nyt stort forskningsprojekt skal undersøge, hvordan COVID-19 pandemien og ændringer i levevilkår påvirker danskernes mentale sundhed. Der udsendes i dag 14.000 spørgeskemaer. Velliv Foreningen støtter projektet med 2.653.010 kr.

Professor Lau Caspar Thygesen er projektleder på det nye forskningsprojekt.
Professor Lau Caspar Thygesen er projektleder på det nye forskningsprojekt.

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan COVID-19 pandemien og ændringer i levevilkår påvirker danskernes mentale sundhed. Projektet vil særligt fokusere på personer, der var i arbejde, inden krisen startede. Velliv Foreningen støtter projektet med 2.653.010 kr. Det sker som led i Velliv Foreningens almennyttige indsats for at fremme danskernes mentale sundhed.

14.000 danskere spørges igen

I dag udsendes 14.000 spørgeskemaer via e-Boks og almindelig post. Spørgeskemaet blev også udsendt i efteråret 2019 til 14.000 personer. Det er de samme, der nu bliver spurgt på bagkant af COVID-19 pandemien. Desuden vil oplysninger fra diverse registre blive inddraget i undersøgelsen.

”Projektet vil udnytte en unik mulighed, idet der er adgang til en spørgeskemaundersøgelse, der blev gennemført lige før pandemien startede. Samme personer vil blive gen-interviewet nu i sensommeren 2020 for at vurdere COVID-19 pandemiens betydning for den mentale sundhed. Vi formoder at de store forandringer på arbejdspladserne har haft betydning for den mentale sundhed, og forventer også at usikkerhed i jobsituationen vil kunne aflæses af resultaterne,” siger projektleder professor Lau Caspar Thygesen fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

I projektgruppen indgår seniorforsker Maj Britt Dahl Nielsen, professor Annette Kjær Ersbøll, seniorrådgiver Ola Ekholm, videnskabelig assistent Sanne Pagh Møller og direktør Morten Grønbæk.

En unik mulighed for ny viden

COVID-19 pandemien har stor betydning for danskernes hverdagsliv og vil givetvis påvirke faktorer som angst, bekymring og andre negative psykologiske effekter. Desuden vil mange danskeres levevilkår blive påvirket med arbejdsløshed og økonomisk usikkerhed på grund af den gennemgribende nedlukning og langsomme åbning af Danmark. Formålet med projektet er at afdække og dokumentere, hvordan COVID-19 og de kriserelaterede ændringer i levevilkår med arbejdsløshed og midlertidig hjemsendelse påvirker danskernes mentale helbred. Desuden vil projektet identificere og beskrive særligt sårbare grupper.

”Projektet er en helt særlig mulighed for at samle data i real tid. Statens Institut for Folkesundhed gennemførte en meget stor kvantitativ måling kort før nedlukningen, der nu kan sammenlignes med en identisk måling under og efter coronakrisen. Det er godt, at Statens Institut for Folkesundhed har kunnet rykke hurtigt og udnytte allerede igangværende forskning til at dykke ned i den særlige situation, vi står i lige nu,” siger Lars Bo Pedersen, programchef i Velliv Foreningen.

Han uddyber, at resultatet bliver et relevant input til fremtidige prioriteringer af Velliv Foreningens indsatser, idet undersøgelsen vil give mulighed for at gå i dybden med temaer omkring mental sundhed på eksempelvis brancheniveau.

Nøgleord

Kontakter

Professor ved Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet
Lau Caspar Thygesen
Tlf. 65 50 77 71
lct@sdu.dk

Kommunikationskonsulent i Velliv Foreningen
Christina Gro Storm-Andersen
Tlf. 22 21 17 07
cga@vellivforeningen.dk

Billeder

Professor Lau Caspar Thygesen er projektleder på det nye forskningsprojekt.
Professor Lau Caspar Thygesen er projektleder på det nye forskningsprojekt.
Download

Information om Velliv Foreningen

Velliv Foreningen
Velliv Foreningen
Lautrupvang 10
2750 Ballerup

22 60 07 12https://www.vellivforeningen.dk/

Vi skaber overskud i livet

I Velliv Foreningen arbejder vi for, at flere danskere får et godt liv med overskud.

Alle vores 350.000 medlemmer ejer pensionsselskabet Velliv. Som kunde hos Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen.

I de år, hvor der er overskud af Velliv Foreningens investeringer, udbetaler vi bonus til medlemmerne og støtter projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.

Som medlem af Velliv Foreningen har man mulighed for at deltage i medlemsaktiviteter, stemme til valgene og stille op til vores repræsentantskab, der vælger bestyrelsen og beslutter fordelingen af overskuddet.

Læs mere om Velliv Foreningen her.

Følg pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Ny undersøgelse før Danmarks Mentale Sundhedsdag: Hver tredje har haft det psykisk dårligt på arbejdet det seneste år7.10.2020 09:13:52 CESTPressemeddelelse

Virksomheder landet over sætter torsdag d. 8. oktober fokus på mental sundhed. En ny undersøgelse viser samtidig, at omkring hver tredje af de adspurgte erhvervsaktive har følt sig stresset eller på anden vis haft det psykisk dårligt i forbindelse med deres arbejde det seneste år. 643 private og offentlige virksomheder har modtaget en bevilling fra Velliv Foreningen til at afholde et arrangement om mental sundhed på arbejdspladsen i anledning af Danmarks Mentale Sundhedsdag, og torsdag den 8. oktober fejrer vi dagen. Formålet med Danmarks Mentale Sundhedsdag er at få startet samtalen om trivsel, arbejdsfællesskab, kommunikation og så videre. Ser man på en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Velliv Foreningen, der står bag Danmarks Mentale Sundhedsdag, er der da også hårdt brug for et øget fokus på mental sundhed på arbejdspladserne. Voxmeter har spurgt over 2.000 personer i beskæftigelse på tværs af branche, geografi, køn og alder. Flere end hver tredje siger, at de har følt sig

Mental sundhed vigtigere end nogensinde før: Lokal virksomhed opfordrer til at søge penge fra nyåbnet pulje2.5.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Den mentale sundhed er vigtigere end nogensinde før på grund af coronakrisen, mener både eksperter og virksomheder selv. Derfor opfordrer HR-partner hos Aarhus Havn andre virksomheder til at søge om penge til Danmarks Mentale Sundhedsdag 2020 nu, ligesom de selv gjorde sidste år. Hverdagen på Aarhus Havn har været som for de fleste andre virksomheder under coronakrisen: præget af uvished, omskiftelighed og bekymringer. Selvom mange har kunnet fortsætte med at arbejde, har det været under en masse nye retningslinjer, forklarer HR partner Maria Frederiksen fra Aarhus Havn. ”På grund af den særlige situation har vores tillidsrepræsentanter ringet rundt og snakket med medarbejderne og spurgt, om de føler sig trygge og sikre, og om de går og har særlige bekymringer,” siger Maria Frederiksen, der mener, at fokus på den mentale sundhed er særlig vigtig i disse krisetider. Hun går derfor lige nu og tænker over gode idéer til igen i år at søge om penge til et event om mental sundhed på arbejdsp

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum