Pressevisning: Rembrandt Reunited
Fokusudstillingen 'Rembrandt Reunited', der åbner 3. september, genforener to Rembrandt-værker malet i 1632. De to værker tilhørte tidligere samme privatsamling, hvorfra de blev solgt i 1801, og føres nu for første gang i 223 år sammen i forlængelse af et ambitiøst forskningsprojekt, der søger at bevise eller afkræfte, hvorvidt Rembrandt oprindeligt malede de to portrætter som et par. Det drejer sig om Nivaagaards Malerisamlings 'Portræt af en 39-årig kvinde' og 'Portræt af en 40-årig mand', som i dag tilhører Metropolitan Museum of Art i New York.
Tirsdag den 3. september kl. 14 er der pressevisning med præsentation af forskningsresultaterne og introduktion til fokusudstillingen.
Pressevisning 3. september kl. 14
- Velkomst ved museumsdirektør Andrea Rygg Karberg
- Præsentation af forskningsresultater ved museets specialkonsultent prof. dr. Jørgen Wadum og Dr. Angela Jager, RKD-Netherlands Institute for Art History
- Introduktion til Rembrandt Reunited
Pressen er velkommen til også at deltage i (evt. dele af) det internationale forskningsseminar 2. september på Nivaagaards Malerisamling: Læs program
Tilmelding til pressevisning 3. september eller seminaret sendes inden 30. august til kommunikationsansvarlig Kirsten Baltzer Kahr: kbk@nivaagaard.dk
Om Rembrandt Reunited
For 120 år siden købte godsejeren i Nivå, Johannes Hage, en ægte Rembrandt tituleret Portræt af en 39-årig kvinde fra 1632, som i dag kan opleves på Nivaagaards Malerisamling. I historiens løb har det flere gange været foreslået, at værket kan være en pendant til samme kunstners mandsportræt Portræt af en 40-årig mand, der tilhører Metropolitan Museum of Art i New York.
På baggrund af Nivaagaard Malerisamlings aktuelle forskningsprojekt i samlingen af nederlandsk barok, med Dr. Angela Jager, RKD-Netherlands Institute for Art History, og Rembrandt-specialisten prof. dr. Jørgen Wadum som specialkonsulent, er der de forløbne år blevet foretaget en række undersøgelser, der skal løse gåden om de to værkers sammenhæng.
Metropolitan Museum of Art i New York har samtidig indvilliget i at udlåne deres værk til Nivaagaards Malerisamling i 2024, så det bliver muligt at se Rembrandt-værkerne sammen igen.
Resultaterne af den nyeste forskning sammenført med en kunsthistorisk vurdering af malerierne side om side efter 223 års adskillelse vil endelig kunne lede til en retvisende historieskrivning om to Rembrandt-portrætter, der i dag bor på hver sin side af Atlanten. Og museumsgæsterne en enestående lejlighed til at opleve historieskrivningen på første række.
Forskningen bag
I årtier har Rembrandt-forskere spekuleret i, om portrættet af en 40-årig mand, malet af Rembrandt van Rijn i 1632, er en pendant til Portræt af en 39-årig kvinde fra samme år. Begge er malet på egetræspaneler, de er ovalformede, har omtrent samme størrelse og næsten identiske inskriptioner til højre og venstre for figurerne. Og så har de haft til huse i den samme private samling, før de blev udbudt til salg i Paris i 1801.
Den igangværende forskning på Nivaagaards Malerisamling har blandt andet undersøgt kvinde-portrættet ved multispektral billeddannelse, som har bekræftet ægtheden af inskriptionerne. En diskret ændring af formatet af kvindeportrættet, som blev forøget med et par centimeter hele vejen rundt, er stadig gådefuld. Denne tilføjelse dækker alle kanterne af det originale panel og umuliggjorde en traditionel dendrokronologisk undersøgelse af de tre brædder, der udgør panelet på Nivaagaard-værket. For at sammenligne herkomsten af egetræspladerne og deres karakter i Nivaagaard-panelet med mandsportrættet på Metropolitan Museum of Art, er der på DTU blevet udført en ekstraordinær ikke-invasiv CT-scanning af kvinden. Det gør bl.a. forskerne i stand til at se egeplankernes årringe, placere deres oprindelse nøjagtigt i rum og tid og sammenligne data med nye evaluerede datasæt fra Metropolitan-panelet.
Maleriernes pigmenter er blevet karakteriseret gennem en avanceret røntgenfluorescens analyse, udført på begge portrætter i henholdsvis New York og i Nivå. Hermed kan Rembrandts maleteknik i de to værker sammenlignes og muligvis give svar på, hvornår den senere tilføjede hånd og bønnebog, som ses på kvindeportrættet, er malet.
De tekniske undersøgelser kan imidlertid ikke stå alene; det kræver en kunsthistorisk vurdering at sammenholde resultater fra scanninger, arten af inskriptionerne, den dendrokronologiske analyse af egepladerne på begge malerier mv. På baggrund af analyserne og herkomstundersøgelserne vil forskerne, efter en ny stilistisk og kompositionsmæssig vurdering af de to malerier ved siden af hinanden, kunne vurdere om de er pendanter eller ej.
Tak til Kulturministeriets Forskningspulje, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond og HIZKIA.
Rembrandt Reunited er et resultat af internationalt samarbejde mellem en række forskellige fagområder. 'Portræt af en 39-årig kvinde' blev undersøgt af Nivaagaards Malerisamlings specialkonsulent i teknisk kunsthistorie, Dr. Jørgen Wadum, og den hollandske kunsthistoriker, Dr. Angela Jager fra RKD – Nederlands Institut for Kunsthistorie. Dette foregik i tæt samarbejde med specialister fra SMK – Statens Museum for Kunst og Danmarks Tekniske Universitet - DTU, hvor CT-skan blev udført af 3D Imaging Centeret, samt dendrokronolog Dr. Aoife Daly og multispektral fotograf Camilla Perondi. Resultaterne blev sammenholdt med tilsvarende analyser udført af konservatorer og kulturarvsforskere på Metropolitan Museum af deres 'Portræt af en 40-årig mand'.
Billeder
Om Nivaagaards Malerisamling:
Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog
Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
WETLAND - ny udstilling af Michael Kvium åbner 5. oktober13.9.2024 12:31:05 CEST | Pressemeddelelse
Kviums velkendte humor blander sig med truende undertoner af fare i hans nyeste skildringer af natur, mennesker, tro og køn. Udstillingen er skabt til Nivaagaards Malerisamling i en totalinstallation, der præsenterer helt nye værker og gensyn med en enkelt installation i et både rørende og foruroligende WETLAND.
Nivaagaards Malerisamling undersøger nye veje til mental trivsel for børn23.8.2024 10:24:26 CEST | Pressemeddelelse
Gennem projektet Kunstkraft og undervisningsforløbet Artfulness undersøger Nivaagaards Malerisamling dette år, hvordan kunstmuseer kan være med til at forebygge mental mistrivsel blandt børn. Det sker gennem undervisningsforløb med i alt ti 6. klasser, hvor der bliver sat fokus på klassefællesskab og præstationsfrie rum - med selvbestemmelse og selvforglemmelse som ledetråde i børnenes møde med kunst og egne kunstneriske processer. Museet håber, at den indsamlede viden kan danne grundlag for videre udvikling og implementering af Artfulness-projektet på andre af landets kunstmuseer.
Fællessangsforedrag om Aakjær og koen12.8.2024 10:47:33 CEST | Pressemeddelelse
Nivaagaards Malerisamling inviterer den 28. august kl. 17 til fællessangsforedrag i Aakjærs, naturens og koens tegn ved terrassen i Nivaagaards Park og med udstillingen Mælkeveje - koen i kunst og kultur inden døre. Sange og fortællinger ledes af Anette Prehn, der modtager Aakjærprisen 2024 for sin udgivelse af Jeppe Aakjærs 'usunge sange'. Efter fællessangen er der langbordsmiddag på terrassen.
Oplev Mathilde Walther Clark i den aktuelle udstilling: Mælkeveje - koen i kunst og kultur29.7.2024 11:29:56 CEST | Pressemeddelelse
Den prisbelønnede forfatter Mathilde Walter Clark besøger Nivaagaards Malerisamlings aktuelle særudstilling 'Mælkeveje - koen i kunst og kultur' til en samtale om, hvad der sker i dansk landbrug og med os mennesker, når man laver dyr i dag - inde i industrianlæggene, væk fra naturen og forhistorien.
Sommerjazz med Nivaagaards Park som grønt bagtæppe15.7.2024 11:36:08 CEST | Pressemeddelelse
Nye gæster og glade gengangere kan begynde at glæde sig: Nivaagaards Malerisamling inviterer igen i år til sommerjazz på museets terrasse med Nivaagaards Park som bagtæppe.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum