Ny særudstilling om Janus la Cours landskaber hengiver sig til stilhed
Særudstillingen udforsker den danske 1800-tals maler Janus la Cours kunstneriske univers, der insisterer på stille landskaber. Hvor moderne forstyrrelser er fraværende og en tilbagevenden til samme motiver en kraft.

Janus la Cour
Stilhed
23. august 2025 – 4. januar 2026
Særudstillingen kaster et nyt blik på den danske maler Janus la Cour (1837-1909). En maler, der konsekvent skildrede naturens landskaber helt tyste, uden mennesker og uden spor af modernitet. Med en næsten geologisk fascination zoomer han ind på udvalgte detaljer som en sten eller en klippe, mens han retter blikket ned imod jorden.
La Cour skabte gerne hele serier af samme motiv med den rene natur i forskellige udsnit og belysninger, til tider malet med års mellemrum. Igen og igen vendte han tilbage til de samme kyster, åer, søer, bugter og bjerge på rejser i Italien, Schweiz og Frankrig, eller i hans seneste mange år ved de østjyske kyststrækninger omkring Aarhus.
Der er i malerierne en stille insisteren på at glide ind i naturens egen væren, der inviterer beskueren til meditative øjeblikke. La Cour lader hverken dyr, mennesker eller samtidens buldrende industrialisering flytte ind. Her udkæmpes ingen slag i de store naturscenerier. Alt ånder fred. I en stilhed, der kan være både skøn og knugende. Uden mellemmenneskelige fortællinger.
Naturskildringerne er ikke kun ideale – ofte ligger dynger af tang i forgrunden, og fylder, og lugter. Således optræder også forgængeligheden og bryder med den generelle fornemmelse af tidløshed i motiverne.
Udstillingen sammenstiller Janus la Cours værker med udvalgte malerier af kunstneren, den geologisk uddannede danske maler og billedhugger, Per Kirkeby (1938-2018). Kirkeby beundrede la Cour og ejede selv tre la Cour malerier, som også indgår i udstillingen.



Om Janus la Cour og samlingen
Stifteren af Nivaagaards Malerisamling, Johannes Hage (1842-1923), købte i april 1876 samlingens store værk af Janus la Cour, Slottet Chillon ved Genfersøen, samme år som det blev malet. Hage erhvervede ellers oftere ældre kunst end sin samtidskunst. Herunder adskillige landskabsmalerier af Janus la Cours lærermester P.C. Skovgaard (1817-1875), som la Cour boede hos i en årrække, og et fornemt værk af la Cours største kunstneriske forbillede; den franske maler og hovedskikkelse i klassisk landskabsmaleri, Claude Lorrain (1600-1682).
Johannes Hage delte la Cours kærlighed til fredelig natur, og købet af Janus la Cours værk til samlingen har uden tvivl ramt plet i Hages kunstneriske præferencer, der undgik alle tydelige spor af det moderne.
Janus la Cour yndede lange, ensomme vandringer i sin søgen efter uforstyrret natur og i det hele taget at være i enrum. Denne kærlighed til stilheden og naturen afspejles i hans kunst og vækker en længsel også i vores egen tid.

Særudstillingen er skabt i samarbejde med Museum Kunst der Westküste og kurateret i samarbejde med den tyske forfatter og kunsthistoriker Florian Illies, kendt for bøger som 1913 og Kærlighed i hadets tid.
Udstillingen er bygget op over den enestående Janus la Cour-samling, som kunstsamler og mæcen Christoph Müller opbyggede gennem de seneste 15 år i Berlin, med faglig støtte fra Simon Elson. Derudover indgår en række lån fra privatsamlinger og danske museer.
Udstillingen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Beckett-Fonden, 15. Juni Fonden, Margrethe og Johs. F. la Cours Fond Pindstrup samt Nikolai og Felix Fonden.
Billeder









Om Nivaagaards Malerisamling:
Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk 1800-tal samt skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog
Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Bloomsbury sommerferie på Nivaagaards Malerisamling1.7.2025 14:22:57 CEST | Pressemeddelelse
Sommerværkstedet er åbent - det er for alle aldre! Kom og skab dit eget venskabsbillede af gamle duge og lav venner-på-pind i Bloomsburys univers. Fortsæt legen med Vanessa Bell og Duncan Grant i det Bloomsbury-indrettede dukkehus. Og få skærpet sanser og samtaler i parken, hvor tabte fuglestemmer og truede ord møder nutidens fugleliv og unges spirende ord.
Nivaagaards Malerisamling erhverver sjældne 1600-tals værker af flamsk kvindelig kunstner13.6.2025 09:44:39 CEST | Pressemeddelelse
Nivaagaards Malerisamling erhverver to ud af seks kendte malerier af den flamske kunstner Catharina Ykens II, der bliver den første kvindelige maler i museets nederlandske barok-samling. Værkparret To blomsteropstillinger kan opleves på museet fra den 17. juni.
Ellen Hillingsø vækker Howards End til live3.6.2025 14:18:01 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af den aktuelle Bloomsbury-udstilling vækkes et af medlemmerne E.M. Forsters roman Howards End til live på Nivaagaards Malerisamling med oplæsning ved Ellen Hillingsø til toner af Beethovens 5. symfoni.
Nye spirende ord er flyttet ind i Nivaagaards Park2.6.2025 15:26:17 CEST | Pressemeddelelse
I dag blev en ny generation af spirende ord anno 2025 plantet i Nivaagaards Park af unge fra 7.-8. klasser i Nordsjælland. Det er seks år siden, at det populære 'Reservat for truede ord' fik selskab af de unges spirende ord - nye ord, der har fundet vej ind i sproget, og måske er kommet for at blive eller blot er på besøg. Nu er de skiftet ud med nye spirende ord: Kom og se, om du kender de unges ord som brain rot, dødnumse og pookie, eller bare er stået helt af som elder millennial!
Grundlovsdag på Nivaagaards Malerisamling30.5.2025 10:32:09 CEST | Pressemeddelelse
Museet inviterer til frokost og tale i det grønne på torsdag den 5. juni - årets grundlovstaler er Stine Carsten Kendal.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum