Har vi glemt de psykiske klimaudfordringer?

Del

De geologiske klimaændringer er øverst på dagsordenen, men hvad med de psykiske klimaudfordringer? Klimaet har markant indvirkning på vores mentale helbred, men dette er ikke i fokus. Diagnosen klimaangst bliver mere og mere udbredt. Den udendørs Sci-fi musical SOLASTALGIA undersøger sangens forløsende kraft på klimaangst. Værket kan opleves fra 27. august på Sydhavnstippen.

Performerne Francesca Burattelli og Anastasia Krasnoshchoka på Sydhavnstippen af Marine Gastineau

De fysiske, geologiske forandringer ved klimaforandringerne er heldigvis kommet øverst på dagsordenen, men hvordan påvirker klimaet os psykisk? Jeg vil gerne sætte fokus på de mentale klimaforandringer og udfordringerne med at forløse angst for en ukendt fremtid. Hvordan har det for eksempel påvirket en generation at være vokset op med klimaudfordringer som et underliggende tema for deres fremtid? fortæller Madeleine Kate McGowan, instruktør og medvirkende på SOLASTALGIA.

Kultur på recept afprøves flere steder i Danmark med gode resultater for borgere med stress, depression, angst – senest har Fyn opstartet et flerårigt projekt. Sammenhængen mellem mental sundhed og kunst er kommet på dagsordenen. 

Klimaangst og kunstens forløsende kraft er temaet i sci-fi-musicalen SOLASTALGIA, som fra 27. august kan opleves i skumringen på Sydhavnstippen – en af de få vilde naturområder i København. SOLASTALGIA er et utopisk, men muligvis ikke så fjernt fremtidsscenarie; et nyt samfund bygget i ruinerne af et klimakollaps. En nomadisk gruppe kaldet Arcadia har slået sig ned på Sydhavnstippen og tilbyder en eftertragtet service – sangterapi mod angsten for fremtiden. Karaktererne i SOLASTALGIA er inspireret af grædekonen. En profession helt tilbage fra før vor tidsregning. Grædekonen havde til opgave at dukke op ved begravelser og synge sorgen, vreden og dæmonerne væk. Med sangen som middel tager SOLASTALGIA fat i de mentale konsekvenser ved klimaudfordringerne.  

Solastalgia er en ny type angst

Forestillingens titel og omdrejningspunkt SOLASTALGIA er hentet fra virkeligheden. Solastalgia kaldes en type angst, som vinder indpas. En eksistentiel længsel, som opstår, når vi oplever negative miljøændringer ske på steder, hvor vi føler os hjemme. Begrebet stammer fra professor emeritus i sustainability på Murdoch University i Australien, Glenn Albrecht. De positive effekter, som kunst og kultur var vist sig at have på det mentale helbred, kan være en del af løsningen på klimaangst, fordi man via fiktionen kan gå ind i nogle af de svære, muligvis ukonkrete, sågar utopiske følelser, som er forbundet med klimaangst.  

Instruktør Madeleine Kate McGowan har studeret solastalgia, klimaangst og dommedagsteorier indgående. Sci-fi-scenariet i SOLASTALGIA er skabt ud fra aktuelle tanker hos miljø- og fremtidsforskere. Det konkrete fremtidsunivers, som publikum inviteres ind i, har hun udformet via samtaler med den anerkendte kroatiske filosof Srecko Howard, som også lægger stemme til en af de to dronekarakterer, som er med i musicalen.  

SOLASTALGIA skabes af instruktør Madeleine Kate McGowan med scenografi af Dicki Lakha, kostumer af Anna Hanhøj og nykomponeret musik af Francesca Burattelli, Anastasia Krasnoshchoka, og Anton Falck. Medvirkende er foruden Madeleine Kate McGowan, Francesca Butarelli, Aaron Scherer, Lucie Cure, Linh Le, Lea Gregersen, Anastasia Krasnoshchoka, Anastasia Karkazis og Paulina Miu. Musicallen spiller udendørs på Sydhavstippen fra 27. august til og med den 15. september. Varighed er 3 timer.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Performerne Francesca Burattelli og Anastasia Krasnoshchoka på Sydhavnstippen af Marine Gastineau
Download

Sort/Hvid skaber teater, performances, film, opera, ballet, skulpturer og virtuelle værker, der undersøger aktuelle samfundsmæssige og politi­ske emner på tværs af genre og form. Vi ligger i en nyrenoveret slagtehal i Kødbyen på Vesterbro. Sort/Hvid er ledet af kunstnerisk direktør Nathalie Mellbye.

Sort/Hvid er udvalgt af Statens Kunstfond som scene for musikdramatik fra 2021 til 2024. I den periode er Sort/Hvid centrum for musikalske værker på tværs af form og genrer.

Følg pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Hvem er bange for Pamela Anderson?12.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Og hvad gør Pamela Anderson bange? Baywatch-skuespilleren er den celebre hovedperson i en ny horrormusical af AKT1 på Sort/Hvid. Forestillingen spærrer det blonde ikon inde i et badedragtrødt rædselskabinet på scenen for at reflektere over vores tids angst for at være vulgær og overfladisk, uautentisk og fake. Med Pamela som historiens heltinde vil instruktør Niels Erling gøre op med årtiers underkendelse af popkulturens betydning for vor tids moralske forestillingsverden.

Kim Mejdahl graver sin kærlige far frem bag psykopaten25.10.2023 07:47:26 CEST | Pressemeddelelse

Kunstner Kim Mejdahl beskriver sig selv som en ”provinsbøsse fra den vestsjællandske arbejderklasse”. Med sit kommende installationsværk FRISKABTE, der tager udgangspunkt i hans eget liv, forsøger han at finde den kærlige far bagved ”psykopaten”, som Kim kunne finde på at kalde sin alkoholiserede og voldelige far i sine videodagbøger. Installationen åbnes den 16. november på Sort/Hvid. Temaet kredser om homoskam, alkoholmisbrug og dansk arbejderklasse. Han synes selv, at det mest ubehagelige ved hans opvækst er, at den er så almindelig i et Danmark, hvor mere end 100.000 børn ifølge Sundhedsstyrelsen vokser op med alkoholproblemer i hjemmet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye