Kim Mejdahl graver sin kærlige far frem bag psykopaten

Del

Kunstner Kim Mejdahl beskriver sig selv som en ”provinsbøsse fra den vestsjællandske arbejderklasse”. Med sit kommende installationsværk FRISKABTE, der tager udgangspunkt i hans eget liv, forsøger han at finde den kærlige far bagved ”psykopaten”, som Kim kunne finde på at kalde sin alkoholiserede og voldelige far i sine videodagbøger. Installationen åbnes den 16. november på Sort/Hvid. Temaet kredser om homoskam, alkoholmisbrug og dansk arbejderklasse. Han synes selv, at det mest ubehagelige ved hans opvækst er, at den er så almindelig i et Danmark, hvor mere end 100.000 børn ifølge Sundhedsstyrelsen vokser op med alkoholproblemer i hjemmet.

Friskabte_Kim Richard Adler Mejdahl som barn_courtesy kunstneren
Friskabte_Kim Richard Adler Mejdahl som barn_courtesy kunstneren

Jeg var et meget gay barn. Jeg passede ikke ind. Hverken i skolen eller i den karikerede forestilling om en rigtig dreng, som min far og jeg voksede op med. Jeg husker en episode som 4-årig, hvor jeg trak min trøje op over hovedet og legede, at jeg havde langt, flagrende hår ligesom mine kusiner. Så hev min far fat i mig og sagde, ”hvis du nogensinde gør det igen, så kommer spøgelserne og tager dig.”

Jeg kan ikke slette volden fra min barndom. Men jeg arbejder ud fra et håb om, at ved ikke at blive som min far kan jeg måske befri den kærlige far, som ligger begravet bag ”psykopaten”, som jeg nogle gange kaldte min far. Hvis jeg siger farvel til faderskurken, kan jeg så huske min far? Kommer der ligefrem kærlighed frem? Og kunne det samme ske for andre, når de træder ind i mit værk?

Kim Richard Adler Mejdahl

Glenn Bech, hjemmevideo og publikum på madrasser
Da Kim var 21 år, blev hans far slået ihjel af en drukkammerat. Det var en abrupt slutning på et kaotisk fader-søn-forhold, som er blevet udgangspunkt for adskillige af Kim Mejdahls kunstværker. FRISKABTE er et usminket og ægte møde med Kims liv og den voldsomme barndom og undertrykkelse, som har formet ham. Med kaotiske vragrester af private videooptagelser, barnefotos, ungdomsdagbøger, sange og ildevarslende AI-genererede visuals tager Kim os med tilbage til sin barndom og ungdom. Han har hentet inspiration i Glenn Bechs autobiografiske værk Farskibet. Kim Mejdahl bearbejder temaet i Bechs roman og fletter det ind og ud af sit eget private liv. Musikken skabes i samarbejde med den polske queer-musiker Femmexy, og sammen med Kim Mejdahl medvirker sanger og performer Henriette Sennenvaldt i installationen, hvor publikum ligger og sidder på madrasser midt i værket.

Om Kim Richard Adler Mejdahl
Kim Richard Adler Mejdahl er kunstner og komponist. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (MFA) i 2019 og Det Fynske Kunstakademi (BFA) i 2015. Video er ofte et element i hans tværmedielle værker. Hans kunst udspringer ofte af et mørke fra en barndom præget af vold og misrøgt og er en forunderlig blanding af hyperrealisme med dokumentarisk kameraføring og stærk symbolisme med opstillede stills, animationer og effekter. Mejdahl er blevet vist på bl.a. Kunsthal Charlottenborg og Overgaden – Institut for samtidskunst samt internationalt på festivaler i bl.a. Tyskland, Frankrig, Norge, Island og Sydkorea. Af kendte værker kan nævnes En! Gang! Til! på Rønnebæksholm i 2023 om Kims helt særlige forhold til BonBon-Land og det musikalske videoværk ODE fra 2015 om hans egen families bearbejdning af drabet på hans far. Sidstnævnte værk er i dag opkøbt af Statens Museum for Kunst som en del af deres samling. Under aliasset Kim Kim har Mejdahl udgivet flere album og blandt andet spillet på Roskilde Festival i 2022. I 2021 medvirkede han i anden sæson af Kunstnerkolonien på DR.

Kim Richard Adler Mejdahl er aktuel med installationen FRISKABTE den 16. til 21. november 2023 på Sort/Hvid. Installationen præsenteres i samarbejde med ALICE og Gyldendal. Se mere på sorthvid.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Sort/Hvid er et af Københavns mest toneangivende teatre. Sort/Hvid skaber kunst, der undersøger aktuelle samfundsmæssige og politiske emner på tværs af genre og form. Sort/Hvid har til huse i en ombygget slagtehal i den københavnske kødby under kunstnerisk ledelse af scenograf og iscenesætter Nathalie Mellbye. 

Følg pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Hvem er bange for Pamela Anderson?12.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Og hvad gør Pamela Anderson bange? Baywatch-skuespilleren er den celebre hovedperson i en ny horrormusical af AKT1 på Sort/Hvid. Forestillingen spærrer det blonde ikon inde i et badedragtrødt rædselskabinet på scenen for at reflektere over vores tids angst for at være vulgær og overfladisk, uautentisk og fake. Med Pamela som historiens heltinde vil instruktør Niels Erling gøre op med årtiers underkendelse af popkulturens betydning for vor tids moralske forestillingsverden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye