Lærerne ved skolestart: Sådan styrker vi fællesskabet i skolen
Mere tid til den enkelte elev, relationsarbejdet og klasselærerfunktionen, flere fælles oplevelser og tolærerordninger er blandt topscorerne på lærernes liste over tiltag, der understøtter det gode klassefællesskab. Det viser ny undersøgelse fra Danmarks Lærerforening.
I disse dage finder omkring 500.000 elever deres plads i klasselokalet efter sommerferien. Og for de omkring 50.000 nye, forventningsfulde børnehaveklasseelever sker det for første gang.
I en helt ny undersøgelse har de danske folkeskolelærere givet deres bud på, hvordan de klassefællesskaber, eleverne nu bliver en del af, kan blive endnu bedre.
Og her er mere tid til den enkelte elev, flere fælles oplevelser og flere tolærerordninger blandt topscorerne, når man ser på de tiltag, der ifølge lærerne kan styrke fællesskabet i en klasse.
Det budskab skal man ifølge formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, tage alvorligt:
”Stærke fællesskaber er fuldstændig afgørende for eleverne, både fagligt og socialt. De gør, at eleverne kan vokse i flok. Derfor skal vi skal værne om dem og styrke dem – investere i alt det, vi ved der virker. Ikke to klasser er ens, men der er alligevel mange ting, der går igen, når vi spørger lærerne. Og det har vi en pligt til at lytte til,” siger han.
Ifølge Gordon Ørskov Madsen har fællesskaberne de seneste år dog været under pres, fordi vi har underfinansieret folkeskolen gennem en årrække:
”Hvis vi skal lykkes med at skabe fællesskaber på skolerne, så kræver det både rammer, kompetencer og ressourcer. Og det kræver en større anerkendelse af lærerens store bidrag til klassefællesskaberne. Derfor skal vi styrke lærernes arbejdsmiljø og sørge for, at det er uddannede lærere, der står for undervisningen,” siger han.
Alt det kræver ifølge Gordon Ørskov Madsen varige, holdbare investeringer i folkeskolen:
”Vi er nødt til at sikre en stabil økonomi på skolerne, så vi får et solidt fundament for de stærke fællesskaber. Både for de elever, der lige nu træder ind i et nyt skoleår, og for alle de børn vi glæder os til at byde velkommen i folkeskolen de næste mange år,” siger han.
Tal fra undersøgelsen:
Hvilke tiltag vil understøtte klassefællesskabet?
98 pct. – mere tid til den enkelte elev.
97 pct. – mere tid til relationsarbejde.
94 pct. – bedre mulighed for fælles oplevelser (som fx lejrskoler og ekskursioner)
92 pct. – mere tid til klasselærerfunktionen
91 pct. – tolærerordninger
Hvad giver dig gode forudsætninger for at arbejde med fællesskaber?
76 pct. – at jeg underviser få klasser
75 pct. – at vi er flere lærere i undervisningen
71 pct. – tid til klasselærerfunktion
66 pct. – fælles tid til forberedelse med mit team
Kontakter
Mads Kaltoft OhstenPresse- og kommunikationskonsulent
Tlf:28492701mko@dlf.orgFølg pressemeddelelser fra Danmarks Lærerforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Lærerforening
Statens nye topforhandler valgt28.3.2025 13:12:13 CET | Pressemeddelelse
Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) har i dag valgt Gordon Ørskov Madsen (LC) som formand, og han bliver dermed ny topforhandler for de knap 200.000 ansatte i staten.
Lærerformand: Professionsreform skal føre til kompetenceløft og flere uddannede lærere i folkeskolen26.3.2025 14:58:03 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har præsenteret en ny reform af professionsuddannelserne. DLF-formand Gordon Ørskov Madsen understreger, at det er afgørende, at reformen fører til flere uddannede lærere.
DLF: Glædeligt at ministeren vil ændre uklare regler om fysisk indgriben21.3.2025 06:22:16 CET | Pressemeddelelse
Reglerne for, hvornår og hvordan lærere må gribe fysisk ind på skolerne, er alt for uklare og ufuldstændige - og det går ud over lærernes retssikkerhed. Derfor glæder DLF-formand sig over, at ministeren nu vil tage handling.
Lærernes Centralorganisation bliver en del af Den Kommunale Kompetencefond18.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lærere, børnehaveklasseledere og andre kommunalt ansatte under Lærernes Centralorganisation kan fra 1. april 2025 få støtte til kompetenceudvikling fra Den Kommunale Kompetencefond.
Lærerformand: Folkeskolen har brug for, at flere unge ser mod læreruddannelsen15.3.2025 15:14:17 CET | Pressemeddelelse
Nye ansøgertal for kvote 2 viser lille fald på 1 pct. i ansøgningen til landets læreruddannelser. Det ærgrer DLF-formand Gordon Ørskov Madsen, der ønsker sig flere uddannede lærere i folkeskolen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum