Kræftens Bekæmpelse

Unges alkoholforbrug stiger ved uddannelsesstart

Del

Mange unge får et højere alkoholforbrug, når de starter på en uddannelse. Samtidig mener de, at alkohol fylder for meget på studiet.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Studiestart er for mange unge forbundet med fester og alkohol. Og nu viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, at mange unge skruer op for alkoholforbruget ved start på en ungdomsuddannelse.

Lidt flere end halvdelen af 15-25-årige, der går eller har gået på en ungdomsuddannelse, havde en forventning om, at de ville begynde at drikke alkohol, eller at deres eksisterende forbrug ville stige, da de skulle starte på uddannelsen. Men faktisk steg alkoholforbruget for næsten syv ud af 10 unge.

- Det er meget tankevækkende, at uddannelsesstart får så mange unge til at begynde at drikke eller drikke mere. Unges alkoholforbrug kan have mange negative konsekvenser. Derfor taler vi også med ungdomsuddannelserne om alternativer til fester med alkohol, så gymnasieelever får mulighed for en alkoholfri start og en gymnasietid med mindre alkohol, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’.

Alkoholvaner grundlægges i ungdommen. Tidlig debut og et stort alkoholforbrug som ung kan have flere negative konsekvenser, som ulykker og fortrudte handlinger, ligesom det er forbundet med en højere risiko for at drikke mere end andre voksne senere i livet. På længere sigt øger alkohol risikoen for en lang række sygdomme, herunder kræft.

Uddannelser sætter fokus på alkoholfrit introforløb

Blandt dem, der går på en ungdomsuddannelse, synes mere end hver femte, at alkohol fylder for meget på skolen. Når det gælder de videregående uddannelser, synes næsten en tredjedel af de studerende, at alkohol fylder for meget på studiet.

Og der er positive gevinster ved at skrue ned for alkoholforbruget - både i forhold til sundheden, men også fordi man med fuldskab risikerer at gå glip af gode oplevelser eller gøre ting, som man fortryder. Tre ud af fire af de 15–25-årige, der har prøvet at drikke alkohol, har endda oplevet at drikke så meget, at de næste dag ville ønske, at de havde drukket mindre.

- Vi ved, at mange unge oplever drikkepres, og at alkohol fylder meget i fællesskabet til mange fester. Det kan gøre, at man kommer til at drikke mere, end man har lyst til, eller gøre det svært at være med, hvis man ikke har lyst til at drikke. Derfor vil vi gerne sætte fokus på, at det gavner både festen og sundheden, når alkohol ikke er omdrejningspunktet, siger Søren Stokholm Thomsen, der er projektchef i TrygFonden.

_______________________________________________________________________________________

Om notatet

Tallene i artiklen stammer fra en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.026 unge i alderen 15-25 år. Data er indsamlet af analyseinstituttet Norstat i perioden 4. september til 4. oktober 2023, og er nationalt repræsentativt i forhold til køn, alder og region.

Læs mere om tallene i notatet her

Kontakter

Pressekontakt:
Caroline Juul Mørck
+4526712077
juul@cancer.dk

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye