Kræftens Bekæmpelse

Nye tal: Flere overlever frygtet kræftsygdom

Del

Forbedret kirurgi, mere effektiv kemobehandling og kræftpakker har forbedret overlevelsen efter kræft i bugspytkirtlen, viser nye tal. Det er dog stadig en alvorlig sygdom med dårlig prognose.

Kræft i bugspytkirtlen er ofte fremskreden, når sygdommen opdages.
Kræft i bugspytkirtlen er ofte fremskreden, når sygdommen opdages. Kræftens Bekæmpelse

Med små skridt går udviklingen inden for bugspytkirtelkræft den rigtige vej. Overlevelsen er stigende, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse. Fra perioden 2017-2019 til perioden 2020-2022 er kvinders 1-årsoverlevelse steget fra 38 til 41,5 pct. og 5-årsoverlevelsen fra 13,4 til 16 pct. Tallene er netop offentliggjort i den nye publikation ’Kræft i Danmark 2024’.

Men dødeligheden er stadig høj. Hos mænd med bugspytkirtelkræft er der kun en marginal fremgang i de sidste år, viser tallene. Ekspert i bugspytkirtelkræft, Claus Wilki Fristrup, siger:  

- Der er sket en udvikling. Overlevelsen er blevet bedre, selv om det er fra noget småt til noget mindre småt. Vi ved ikke, hvorfor fremgangen er størst hos kvinder. Men måske er det, fordi de hurtigere kontakter lægen, når de får symptomer.

Sene symptomer

Når et menneske får stillet diagnosen bugspytkirtelkræft, er sygdommen ofte fremskreden. Det betyder, at 40 pct. ikke kan behandles, fordi kræften er vokset ind i det omgivende væv eller har spredt sig til andre dele af kroppen. 

- Det er en sygdom, der giver nogle meget sene og uspecifikke symptomer. I kombination med, at det er en aggressiv kræftform, betyder det, at vi i mange tilfælde ikke kan tilbyde patienten behandling, siger Claus Wilki Fristrup, der er er kirurg og overlæge ved Odense Pancreas Center (OPAC) samt formand for Dansk Pancreas Gruppe (DPCG).

Den eneste helbredende behandlingsmulighed er kirurgi. Men fordi sygdommen ofte bliver opdaget sent, er kirurgi kun mulig hos 4 ud af 10 patienter.

Kirurgi, kemo og kræftpakker

På den lange bane er det dog tydeligt, at der er fremgang. På 20 år er etårsoverlevelsen steget med omkring 25 procentpoint og femårsoverlevelsen med omkring 10 procentpoint. 

Ifølge Claus Wilki Fristrup skyldes det tre faktorer: Bedre kirurgi, bedre onkologisk behandling og kræftpakker. Desuden får alle patienter nu samme behandling uanset hospital, fordi læger fra flere behandlingssteder mødes online og tager fælles beslutninger.

Claus Wilki Fristrup vurderer dog, at overlevelsen efter pancreaskræft kun vil stige langsomt, så længe man ikke kan finde patienterne tidligere og hjælpe de 40 pct., der i dag ikke kan behandles.

Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker roser den forbedrede overlevelse og indsatsen fra læger og forskere:

- Kræft i bugspytkirtlen er en meget alvorlig form for kræft. Derfor glæder det mig, at man ved hjælp af opsporing, forskning og tæt samarbejde mellem eksperter har formået at løfte prognosen. Vi skal fortsat arbejde benhårdt på at knække koden, så vi på et tidspunkt får et gennembrud, som vi har set for andre kræftformer som f.eks. modermærkekræft og lungekræft.

...........................................................................................................

Bugspytkirtelkræft (pancreascancer)

Omkring 1200 personer i Danmark fik i 2022 konstateret bugspytkirtelkræft, nogenlunde lige mange mænd og kvinder. Fordi der bliver flere ældre i befolkningen, er incidensen stigende. Man ved ikke, hvad der forårsager sygdommen, men rygning øger risikoen. 

I sjældne tilfælde er sygdommen arvelig. Der er flere kendte - men sjældne - sygdomme med øget risiko for bugspytkirtelkræft. Derudover er der flere kendte mutationer, der øger risikoen for sygdommen. Samlet set har kun omkring 10 pct. af tilfældene en arvelig komponent. I Danmark anbefaler man genetisk udredning, hvis der er to eller flere tætte familiemedlemmer, der har udviklet bugspytkirtelkræft.

Læs om bugspytkirtelkræft hos Kræftens Bekæmpelse:

Bugspytkirtelkræft

Kontakter

Billeder

Claus Wilki Fristrup er er kirurg og overlæge ved Odense Pancreas Center (OPAC) samt formand for Dansk Pancreas Gruppe (DPCG).
Claus Wilki Fristrup er er kirurg og overlæge ved Odense Pancreas Center (OPAC) samt formand for Dansk Pancreas Gruppe (DPCG).
Download
Takket være bedre kirurgi, bedre onkologisk behandling og kræftpakker stiger overlevelsen efter bugspytkirtelkræft.
Takket være bedre kirurgi, bedre onkologisk behandling og kræftpakker stiger overlevelsen efter bugspytkirtelkræft.
Download
Et-årsoverlevelse efter bugspytkirtelskræft
Et-årsoverlevelse efter bugspytkirtelskræft
Download
Fem-årsoverlevelse efter bugspytkirtelskræft
Fem-årsoverlevelse efter bugspytkirtelskræft
Download

Links

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye