Kræftens Bekæmpelse

Kun 55 pct. spiser grøntsager hver dag

Del

Vi spiser for få grøntsager. Og særligt mændene er ikke gode til at få grønt på tallerkenen, viser ny undersøgelse

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Grøntsager er sundt og en vigtig del af vores kost. Men kun lidt flere end halvdelen af danskerne spiser grøntsager hver dag. Det viser ny Voxmeter-undersøgelse. Her svarer kun 55 pct., at de spiser grøntsager dagligt. Og værst står det til hos mændene. Mens seks ud af ti kvinder dagligt sørger for grønt på tallerkenen, er det kun fem ud af ti mænd, der spiser grøntsager hver dag.

- En varieret kost med mange grøntsager er vigtig for vores sundhed. Derfor er det ærgerligt, at kun lidt over halvdelen af danskerne får grøntsager hver dag, siger Susanne Tøttenborg, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

I anledningen af Den Nationale Grøntuge sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på, hvor vigtigt det er med en kost med mange grøntsager. Men også at det kræver nem og lige adgang til frugt og grønt.

- En lavere moms på frugt og grønt vil kunne øge salget og dermed indtaget af de sunde fødevarer. Det vil gøre en forskel for danskernes køb af de sundere valg. Det kan vi se, når supermarkedskæderne fjerner momsen på frugt og grønt, siger Susanne Tøttenborg.

Vælg grønt i stedet for ultraforarbejdet

Frugt og grønt fylder i maven og indeholder samtidig få kalorier. Det gør det nemmere at undgå overvægt, som er en risikofaktor for udvikling af mindst 15 forskellige former for kræft.

- Grøntsager kan også være en god erstatning til ultraforarbejdede fødevarer. Ultraforarbejdet mad er koblet til en større risiko for 32 forskellige sundhedsproblemer, herunder overvægt, hjertekarsygdomme og kræft. Det er et meget sundere valg at vælge grøntsager i stedet, forklarer en af Danmarks førende kostforskere, Anne Tjønneland.

Et af de officielle kostråd er desuden at spise 600 gram frugt og grøntsager om dagen, hvoraf mindst halvdelen af de ’6 om dagen’ skal være grøntsager. Og gerne grove grøntsager som fx ærter, kål og rodfrugter. Der er altså grunde nok til at få flere grøntsager på bordet.

______________________________________________________________________________________

Om undersøgelsen og Den Nationale Grøntuge

Analysen er en undersøgelse af danskernes holdninger og adfærd til grøntsager. Den tager udgangspunkt i data indsamlet af Voxmeter blandt 1000 danskere mellem 18-80 år. Undersøgelsen er lavet i forbindelse med Den Nationale Grøntuge, som er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer og partnerne bag grøntugen.​

Kendskabet til anbefalingen om at spise 600 gram frugt og grønt hver dag er ifølge Voxmeter- målingen kun 49 pct. I 2007, da ”6 om dagen – spis mere frugt og grønt” var på sit højeste, var kendskabet helt oppe på 84 pct.

Den Nationale Grøntuge kører i uge 34 med aktiviteter hos en lang række partnere, heriblandt Kræftens Bekæmpelse. Formålet er at øge kendskabet til de gavnlige effekter af grønsager – og inspirere befolkningen til at spise flere grønsager til dagens måltider.

Læs mere her

Kontakter

Pressekontakt
Caroline Juul Mørck
+4526712077
juul@cancer.dk

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye