Tænketanken Prospekt

Staten kan ikke være værdineutral

Del
Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Staten kan ikke være værdineutral
Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Staten kan ikke være værdineutral

De seneste mange år har vi diskuteret værdier. Værdidebatten får næring fra debatten om integration, multikulturalisme samt livs- og familieformer. En grundsten i debatten er den liberale opfattelse, at staten skal være værdineutral. Det er op til borgerne at identificere og at realisere deres egne idealer om det gode liv.

Men idealet om den værdineutrale stat kortslutter værdidebatten. Det viser et nyt notat fra Tænketanken Prospekts 'Program for etik og værdibaseret udvikling'. Notatet er forfattet af ph.d. og dydsetisk rådgiver ved Tænketanken Prospekt, Alexander Sokol.

”Idealet om værdineutralitet er udbredt. Særligt hos folk der opfatter sig som liberale. Men akademisk forskning har vist, at idealet om neutralitet er så vidtrækkende, at det er kategorisk umuligt. Faktum er, at alle stater i praksis vil fremme visse måder at leve på,” understreger Alexander Sokol.

Ifølge notatet betyder dette, at vi har vanskeligere ved at diskutere værdier og etik. Det betyder igen, at vi er dårlige til at håndtere strukturel diskrimination.

”Vi forsøger gerne at begrunde vores politik neutralt, som om der ikke var værdier på spil. Den håndskyhed over for værdidebat betyder faktisk, at vi radikalt frakender afvigende forestillinger om det gode liv værdi. Den skjulte mangel på neutralitet fører til strukturel diskrimination, f.eks. ved at familier får uforholdsmæssigt hårde kår.”

Hovedpunkter i analysen er:

  • Moderne liberalisme hævder, at staten skal være værdineutral. Det bliver op til borgerne at identificere og realisere deres egen vision for det gode liv.
  • Forskning har vist, at idealet om neutralitet er kategorisk umuligt. I praksis vil stater fremme visse måder at leve på frem for andre.
  • Dette fører til en maskering af den etiske vurdering som neutral. Den skjulte mangel på neutralitet fører til risiko for strukturel diskrimination.
  • Derfor må vi forkaste idealet om neutralitet til fordel for en etisk baseret liberalisme, som fremmer pluralisme, borgernes selvbestemmelse og gode karakter.

Hele notatet kan læses hos Tænketanken Prospekt.Notat: Staten kan ikke være værdineutral - Tænketanken Prospekt (taenketankenprospekt.dk)

Kontakter

Alexander SokolRådgiver, ph.d.

Links

Om Tænketanken Prospekt

Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

To stærke stemmer fra Tænketanken Prospekt er nomineret til Fonsmark-prisen.3.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Den nye værdipolitiske tænketank Prospekt har i løbet af året markeret sig stærkt i den borgerlige debat og har to af sine rådgivere blandt de nominerede til den prestigefyldte Fonsmark-pris. Isabella Arendt og Morten Jarlbæk Pedersen har begge været markante debattører inden for hver deres område og har dermed sørget for, at der er blevet sat fokus på både familiepolitikken og Europas udfordringer.

Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Håb bør erstatte frygt i klimaretorikken for at fremme handling14.11.2024 07:50:30 CET | Pressemeddelelse

COP24 er i fuld gang i Baku, mens danske politikere kæmper om vælgernes gunst med ambitiøse klimasikringsudspil. Selvom intentionerne er gode, er sproget præget af mørke og dystopi. I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, skrevet af projektkonsulent Tinna Stengaard, undersøges den afgørende sammenhæng mellem retorik, håb og handling i klimadebatten. Hvad betyder sproget for den ønskede handling – skaber det motivation, eller fjerner det håbet?

Tør vi være modige nok til at lave lovmaskinen om i stedet for kun at nøjes med at banke rust af?29.10.2024 07:10:00 CET | Pressemeddelelse

I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, præsenterer ph.d. og adjungeret rådgiver Morten Jarlbæk Pedersen en analyse af den danske lovmaskine og påpeger de strukturelle udfordringer, fejl og mangler i den danske lovgivningsproces. Konklusionen er, at i stedet for blot at foretage småreparationer, burde vi måske skrotte den nuværende lovmaskine til fordel for en helt ny, der kan sikre en mere gennemtænkt og effektiv lovgivningsproces.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye