Nye søgetal: “Bekymrende”, mener Danmarks Lærerforening
Den negative udvikling i ansøgningen til læreruddannelsen fortsætter. ”Voldsomt bekymrende”, lyder det fra DLF-næstformand, der efterlyser investeringer i bedre praktik og lærernes arbejdsmiljø.
De nye søgetal til landets videregående uddannelser viser i år en nedgang i antallet af ansøgere til læreruddannelsen. I år har 2.387 nemlig søgt læreruddannelsen som 1. prioritet, mens tallet var 2.580 sidste år. En nedgang på 7 pct.
”Det er voldsomt bekymrende for folkeskolen og for hele vores samfund. Knap hver femte underviser i folkeskolen er i dag ikke uddannet lærer. Det er dybt alvorligt for elevernes udbytte af undervisningen og trivslen. Det er vi som samfund nødt til at tage meget mere alvorligt,” siger Niels Jørgen Jensen, næstformand for DLF.
Den nye og forbedrede læreruddannelse så dagens lys for et år siden, hvor der blandt andet blev skruet op for undervisningstimerne og sikret bedre og mere integrerede praktikforløb. For DLF er det vigtigt, at man sikrer ro om og investerer i den nye læreruddannelse.
”Vi står nu med en læreruddannelse, som har højere kvalitet, og som vi virkelig tror på. Det giver fx en kæmpe værdi for vores profession, at lærere nu er reelle medundervisere af de lærerstuderende. Så det er vigtigt med ro om rammerne, men vi skal selvfølgelig have flere til at se uddannelsens vej, og vi er slet ikke i mål med alle de gode intentioner bag uddannelsen. Vi skal fx sikre, at alle praktiklærere er uddannede til vejledningsopgaven og at der generelt investeres i praktikken, da vi ved at en god praktik er med til at få de studerende til at færdiggøre uddannelsen og søge mod folkeskolen efterfølgende,” siger Niels Jørgen Jensen.
I det hele taget ligger der et stort arbejde i at sikre, at flere har lyst til at blive og være lærer i folkeskolen.
”De faldende ansøgningstal og den stigende lærermangel i folkeskolen kalder i den grad på handling. Hver femte nyuddannede lærer har forladt folkeskolen igen allerede efter tre år, og vi har over 28.000 læreruddannede, der i dag arbejder uden for folkeskolen. Vi ved, hvor skoen trykker: vi skal skabe et bedre arbejdsmiljø for nuværende og kommende lærere i folkeskolen. Det er en klog investering, der i den grad også vil komme skoleeleverne til gode,” siger Niels Jørgen Jensen.
Kontakter
Emil Hee StenstrupPressekonsulent
Tlf:33 69 64 34emhs@dlf.orgFølg pressemeddelelser fra Danmarks Lærerforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Lærerforening
DLF om ny finanslov: Løser ikke folkeskolens største udfordringer22.11.2024 12:40:36 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale for næste års finanslov er indgået – på skoleområdet har politikerne prioriteret en ny forsøgsordning med skolemad, men de forholder sig ikke til folkeskolens væsentligste udfordringer, lyder det fra Danmarks Lærerforening.
DLF og CFU: Besparelsen på Center for Undervisningsmidler vil koste dyrt22.11.2024 11:44:54 CET | Pressemeddelelse
Finansminister Nicolai Wammen præsenterede i dag aftale om finanslov, der indeholder besparelser på Center for Undervisningsmidler (CFU). Det gør det sværere for lærerne at lave varieret undervisning og svækker CFU’s muligheder for at understøtte fagfornyelsen, mener Danmarks Lærerforening og Center for Undervisningsmidler.
Danmarks Lærerforenings kongres: En stærk folkeskole bygger på en stærk lærerprofession30.10.2024 14:25:05 CET | Pressemeddelelse
18 procent af underviserne i folkeskolen har ikke en læreruddannelse, og vikartallet er fordoblet over ti år. DLF’s kongres har enstemmigt samlet sig om en vedtagelse, der forpligter foreningen til at arbejde for at styrke lærerprofessionen.
Højt vikarforbrug går ud over elevernes faglighed og trivsel29.10.2024 06:14:39 CET | Pressemeddelelse
Stigende brug af vikarer i folkeskolen skaber mere uro og har konsekvenser for elevernes faglighed og trivsel – det siger et stort flertal af lærerne i ny undersøgelse. Det skal vi tage alvorligt, og det kræver investeringer, lyder det fra Danmarks Lærerforening.
DLF om ny uddannelsesreform: Forkert at lukke 10. klasse8.10.2024 12:47:44 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil med sit udspil til ny uddannelsesreform nedlægge de kommunale 10. klasser - det er en fejl, for de løser deres opgave godt, lyder det fra Danmarks Lærerforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum