Fiskeristyrelsen

'Udhalerspil' fremtidssikrer kystfiskeriet i Thorupstrand

Del

Fiskerne i Thorupstrand har fået et EU-støttet såkaldt udhalerspil. Spillet har været vigtigt for det lille kystfiskersamfunds overlevelse.

Udhalerspil Thorupstrand
Udhalerspil Thorupstrand Thorupstrandfisk

Fiskerne i Thorupstrand har fået et nyt udhalerspil. Det lyder måske ikke umiddelbart af meget – men for fiskerlejet og alle, der interesserer sig for det skånsomme kystfiskeri fra åben strand, har det været helt afgørende. Fiskeriet er nemlig forudsætningen for kystfiskersamfundet. Det mener Bo Olsen, der er formand for Thorupstrand Spil- og fiskeriforening:

”Det var afgørende at få bygget et nyt spil, så de store både kan sættes i vandet. Uden det kunne vi ikke længere udvikle fiskeriet fra Thorupstrand. Ud over arbejdspladser direkte forbundet med fiskeriet har vi både fiskebutik og madsted. Thorupstrand er et af de mest besøgte steder i Jammerbugt kommune.”

Fiskerne i Thorupstrand har fået tilskud til det nye eldrevede udhalerspil fra Det Europæiske Hav- og fiskeriudviklingsprogram 2014-2020 (EHFF) under ordningen ’Investeringer på fiskerihavne og landingssteder’. Det er Fiskeristyrelsen, der uddeler midlerne. Formålet med ordningen er at støtte op om de mindre kystfiskersamfund og bidrage til deres overlevelse og udvikling.

”Støtten fra Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram (EHFAF) er en anerkendelse af, at kystfiskeriets udvikling er vigtig – og den anerkendelse er med til at holde gejsten oppe. Det kunne man fx opleve den dag, vi indviede spillet. Der var omkring 500 mennesker nede for at fejre det nye spil. Det var en folkefest,” siger Bo Olsen.

Det nye udhalerspil erstatter det gamle, som har stået på stranden siden 1970. Ud over at være udtjent, var det gamle udhalerspil også til potentiel fare for fiskernes sikkerhed. De kunne nemlig ikke længere regne med en stabil udhaling af deres både, når de skulle ud at fiske – og særligt ikke, når vejret viste sig fra sin mindre gode side. Det nye spil har derfor også har skabt en grundlæggende tryghed for alle om bord på de skibe, der bliver sat i vandet fra Thorupstrand. Det mener i hvert fald Thomas Højrup, der er formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug:

”Særligt for fiskernes skyld skal vi jo være sikre på, at der ikke er tandhjul i spillet, der springer. Og når bådene kommer ud på vandet, er det vigtigt, at de bliver ”hebet” (trukket, red.) med en konstant og stabil kraft, og at spillet ikke går i stå, inden båden er nået ud over brændingen.”

Udhalerspillet blev opsat i 2023. Fiskerne i Thorupstrand har fået støtte fra Det Europæiske Hav- og fiskeriudviklingsprogram 2014-2020 (EHFF) under ordningen ’Investeringer på fiskerihavne og landingssteder’.

Hvad er et udhalerspil?

Et udhalerspil er et spil, der står på land og trækker fiskerbådene ud i vandet, når de skal på havet. Spillet står i et spilhus, hvor spilmanden står og styrer spillet.

Fakta om støtte til kystfiskeri:

  • Fiskerne i Thorupstrand søgte Fiskeristyrelsen om tilskud fra Det Europæiske Hav- og fiskeriudviklingsprogram 2014-2020 (EHFF) under ordningen ’Investeringer på fiskerihavne og landingssteder’.
  • En lignende ordning er netop genåbnet for ansøgninger under Det Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram (EHFAF).
  • Ordningen hedder ’Investeringer i kystfiskeri’ og har til formål at give tilskud til investeringer, der styrker kystfiskeriet. Der gives støtte til projekter, der:
    • Bidrager til udvikling af logistik, fangsthåndtering eller infrastruktur til at understøtte kvalitet og afsætning af kystfiskeres fangst.
    • Udvikling af fartøjers bæredygtighedsprofil, herunder ombygninger af fartøjer, som indebærer omlægning til skånsomme redskaber, samt energieffektivitet, herunder investeringer, der bidrager til reduktion af brændstofforbrug og CO2 udledning.
  • Ordningen kan søges af kystfiskere og mindre havne/landingssteder indtil 15. september 2024.  
  • Du kan læse mere om ordningen her: https://fiskeristyrelsen.dk/soeg-tilskud/investeringer-i-kystfiskeri

Kontakter

Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)

Tlf:72 18 58 05

Billeder

Udhalerspil Thorupstrand
Udhalerspil Thorupstrand
Download

Om Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.

Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

30 ulovlige fiskeredskaber konfiskeret ved Livø stenrev12.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Under en kontrolsejlads ved Livø stenrev fandt Fiskeristyrelsens fiskerikontrol en stor mængde ulovlige erhvervsfiskeredskaber. Livø stenrev er et lukket område, hvor fiskeri er forbudt for at beskytte havmiljøet. De ulovlige redskaber bestod af tre rækker ulovlige multitejner, i alt 30 tejner, som derfor blev konfiskeret. Fiskeredskaberne var udsat med henblik på fangst af Sorthummer. Vicefiskeriinspektør Tim Rasmussen Schjoldager fortæller: - Fundet af 30 ulovlige tejner i det lukkede område ved Livø stenrev er meget bekymrende. Ulovlige redskaber har alvorlige konsekvenser for fisk og havmiljø og vi opfordrer alle fiskere til at overholde reglerne for at beskytte vores ressourcer og sikre en fremtidig bestand. Området ved Livø er lukket, da der er er genopbygget et naturligt stenrev, der skal skabe et yngleområde. Kontrollen omfattede også en inspektion ved Ejerslev, hvor et fiskefartøj og dets redskaber blev inspiceret. Denne indsats sikrer, at fiskeredskaber anvendes på en måde, d

Skagen Havn havde flest tons fisk igennem i 202331.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Havnen i Skagen ligger på en klar førsteplads, når det kommer til, i hvilken dansk havn, der landedes flest tons fisk i 2023. Der blev nemlig landet hele 412.340 tons fisk og skaldyr til konsum og industri i Danmarks nordligste havn sidste år. Springet ned til andenpladsen er temmelig stort; her finder vi nemlig Thyborøn Havn, hvor der blev landet 149.656 tons. Hanstholm Havn ligger på en tredjeplads. Her blev der landet 55.446 tons fisk og skaldyr. På fjerdepladsen ligger havnen i Hvide Sande, hvor den samlede mængde landinger i 2023 nåede op på 40.514 tons. Femtepladsen indtages af Grenå Havn. Her udgjorde landingerne i 2023 i alt 31.230 tons. I alt blev der landet fisk og skaldyr til konsum og industri for 3,4 mia. kroner i de fem havne tilsammen i 2023. Til sammenligning så en lignende liste for 2022 ikke meget anderledes ud – blot var Grenå Havn og Hvide Sande Havn byttet om, således at Grenå Havn lå på en fjerdeplads, og Hvide Sande Havn lå på femtepladsen. Foto: Skagen Havn

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye