Nye regler skal fremskynde tilladelser til VE-anlæg
Den 1. juli 2024 træder nye regler i kraft om tilladelser til VE-anlæg. Reglerne skal gøre det hurtigere og enklere at få de nødvendige tilladelser til VE-anlæg og skal dermed være et bidrag til at fremskynde udbygningen af vedvarende energi.
Energistyrelsen har udstedt to bekendtgørelser med ikrafttrædelse den 1. juli 2024, der begge har til formål at fremskynde tilladelsesprocesserne for VE-anlæg.
Reglerne stammer fra EU og udspringer af behovet for en hurtigere grøn omstilling og energiuafhængighed som følge af Ruslands invasion af Ukraine og de deraf stigende energipriser. EU vedtog derfor den 22. december 2022 en nødforordning (revideret og forlænget i december 2023), der har til formål at fremskynde udbygningen af VE, og i oktober 2023 blev der vedtaget en ny version af direktivet for vedvarende energi – VEIII-direktivet.
Nye tidsfrister og regler for miljøvurdering
Bekendtgørelse om kontaktpunkt, VE-tilladelsesprocessen og områder til fremme af VE implementerer de regler i VEIII-direktivet, der vedrører, hvilke frister myndighederne skal overholde, når de giver tilladelser til VE-anlæg. Der indføres bl.a. forkortede frister for tilladelser til solcelleanlæg på tage og til varmepumper og som noget nyt vil tilladelse efter miljøvurderingsloven (tidligere betegnet VVM-tilladelse) være omfattet af tidsfristerne.
Der indføres derudover en række nye regler for, hvordan og hvorvidt myndighederne skal vurdere VE-projekter i forhold til de konsekvenser, projektet kan have for natur og miljø. For eksempel indskrænkes kravet om miljøkonsekvensvurdering af repowering-projekter og projekter til forstærkning af elnettet til udelukkende at være en vurdering af ændringen eller udvidelsen i forhold til det oprindelige projekt. Projekter vedr. solceller på tage eller andre kunstige konstruktioner undtages helt fra krav om miljøkonsekvensvurdering.
Fremskyndet tilladelsesproces inden for særlige områder til VE
Inden for særlige områder udpeget til VE, kan opstilleren som følge af nødforordningen under visse betingelser undlade at gennemføre en miljøkonsekvensvurdering og indhente en tilladelse efter miljøvurderingsloven. Formålet er at spare tid og det er bl.a. en forudsætning, at det er muligt for myndigheden, fx kommunen, at fastsætte passende regler for, hvad projektet skal leve op til, så det ikke påvirker natur og miljø negativt.
Uanset de nye fravigelser i procesreglerne på natur- og miljøområdet er Danmark fortsat forpligtet til at overholde målsætningerne i EU's naturbeskyttelsesdirektiver.
Faktaboks
- De nye regler i bekendtgørelse om kontaktpunkt, og tidsfrister for VE-tilladelsesprocessen og områder til fremme af VE er en implementering af VEIII-direktivets artikler om VE-tilladelsesprocessen med frist for implementering den 1. juli 2024 (art. 15e, stk. 5, 16 og 16b-16f) og bygger videre på den tidligere implementering af bestemmelser i VEII-direktivet. Bekendtgørelsen udgør en såkaldt rammebekendtgørelse, der fastsætter regler for relevante tilladelser til VE-anlæg, fx miljøtilladelser og byggetilladelser. Bekendtgørelsen bygger videre på den tidligere bekendtgørelse om kontaktpunkt og tidsfrister for VE-tilladelsesprocessen, der har udgjort en implementering af reglerne om VE-tilladelsesprocessen i det foregående VEII-direktiv.
- Nødforordningen har omfattet en række bestemmelser om bl.a. tilladelsesfrister, der udløber den 30. juni 2024, hvorefter det vil være reglerne i bekendtgørelse om kontaktpunkt, og tidsfrister for VE-tilladelsesprocessen og områder til fremme af VE, der er gældende. Derudover indeholder nødforordningen en række bestemmelser om særlige områder til VE, som medlemslandene kan vælge at sætte i kraft. Fra den 1. juli 2024 finder disse bestemmelser anvendelse i Danmark, indtil de udløber 30. juni 2025. Der er fastsat supplerende bestemmelser til forordningen i Bekendtgørelse om fastsættelse af supplerende bestemmelser for anvendelse af visse dele af Rådets forordning (EU) 2022/2577 om en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi og Rådets forordning (EU) 2024/223 om ændring af EU-forordning 2022/25771)
Kontakt:
Maja Lykke Lorenzen, (+45) 3392 7517, mll@ens.dk
Mathias Kjeldgaard Fuglsang, (+45) 3395 5237, mtskf@ens.dk
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Danskernes forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet30.4.2025 15:07:09 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsens rapport ”Danmarks globale klimapåvirkning – Global afrapportering 2025” viser, at Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet med 3,3 mio. ton CO2e i 2023 sammenlignet med 2022.
Energistyrelsen offentliggør ny analyse om potentialet for Danmarks havvindudbygning frem mod 205028.4.2025 11:08:25 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse udarbejdet af Energistyrelsen og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet giver vurdering af, hvordan Danmarks havarealer og havvindressourcer kan nyttiggøres i fremtiden.
Erhvervsskoler løfter opgaven: Afskaffelse af VE-godkendelsesordningen11.4.2025 14:09:27 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling er nået langt, og varmepumper, biomassekedler og solcelleanlæg er efterhånden blevet hvermandseje. Erhvervsuddannelserne er fulgt med og giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen, da der ikke længere vurderes at være behov for ordningen.
Selskab får tilladelse til at undersøge muligheden for CO2-lagring ved Thorning11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemeddelelse
Selskabet Norne Thorning Storage ApS har fået tilladelse til at efterforske, om undergrunden i et område omkring Thorning i Midtjylland kan bruges til at lagre CO2. Hvis området er egnet, kan selskabet senere søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum