Søger rådgivning efter beredskabs-udmelding
”Hvorfor?”, ”Bliver der krig?”, ”Er jeg i fare?” og ”Er mine nærmeste i fare?”. Meldingen fra myndighederne om hjemmeberedskab vækker angst hos nogle, og en del af dem ringer til Psykiatrifondens rådgivning. Rådgivningsleder Liza Johnson giver gode råd til at tøjle sine bekymrede tanker.
Beredskabsstyrelsens nye anbefalinger om hjemmeberedskab vækker bekymrede tanker hos en del mennesker. Det mærker man hos Psykiatrifondens rådgivning, hvor emnet har fyldt i samtalerne de seneste dage. Tanker om krig , krise og beredskab kan påvirke mennesker, der lever med psykisk sygdom. Det er især mennesker med angst, der søger råd, hjælp og støtte.
”Jeg har talt med vores rådgivere, og der har allerede været flere henvendelser efter udmeldingen. Mange af dem, der ringer, lever med angst, og de oplever, at de nye anbefalinger forværrer angsten, og at de får en masse tankemylder, som påvirker dem,” siger Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning.
Det ukontrollerbare vækker usikkerhed
Ifølge Liza Johnson er det ganske naturligt, at vi mennesker reagerer med angst i en eller anden grad, når vi får at vide, at den verden, vi kender, er under forandring eller kan komme det. Det, vi ikke kan kontrollere, vækker usikkerhed og frygt. Særligt, hvis man i forvejen har angst. Derudover kan angsten vise sig på forskellige måder, når folk ringer ind til Psykiatrifondens rådgivning.
”Vi ser flere forskellige eksempler på, hvordan frygten og bekymringerne kommer til udtryk hos dem, der ringer ind, efter at have hørt om de nye anbefalinger. Fx ringer nogle ind og er bekymrede for, hvad de skal gøre, hvis de pludselig ikke kan få fat i deres medicin, og det gælder ikke kun folk med psykisk sygdom, men også dem med fysisk sygdom. Andre ringer fx til os og er frustrerede over, at tanker og bekymringer afholder dem fra at gøre ting, de normalt ville gøre. Og så har nogle også bare brug for en beroligende snak,” fortæller hun.
Tal om det og dæmp presset
Ifølge Liza Johnson kan det være afgørende at åbne op og dele sine bekymringer og tanker med andre mennesker. Det kan være ens partner, ven, familiemedlem, kollega, lærer eller en helt sjette. Hun ser det at dele sine tanker med andre meget billedligt: Når ordene forlader ens mund, så forlader de på en måde også ens hoved.
”Ved at tale om det, kan man dæmpe det pres, man mærker, så man måske undgår, at det hober sig alt for meget op indeni. En anden ting er, at man ofte tror man, at man er alene, men det er man overhovedet ikke. Faktisk vil man typisk opdage, at andre har det på samme måde og deler de samme tanker som en selv,” siger hun.
Synes man, det er svært at åbne op over for dem, man kender, eller har man bare brug for at dele sine tanker her og nu, kan man kontakte Psykiatrifondens rådgivning. Rådgiverne er klar til at hjælpe og vejlede, og man kan både ringe, chatte og skrive til brevkassen. Det er gratis og anonymt.
Forventer stigende tendens
Rådgivningsleder Liza Johnson venter flere samtaler om de nye anbefalinger om hjemmeberedskab i den kommende tid.
”Vi er sikre på, at vi kommer til at se en stigning i henvendelser om det her emne det næste stykke tid. Da krigen i Ukraine brød ud, steg henvendelserne med 15 procent, og vi forventer, at vi minimum ser den samme tendens på baggrund af det her, da de to ting for mange hænger sammen,” siger hun.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Blind vinkel på mænds psykiske problemer19.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Når mænd græder, er der ingen, der ser det. Når mænd har det psykisk svært, får de ofte lov til at gå alene, og for tre gange flere mænd end kvinder ender det på den værste måde – med selvmord. I dag er det Mændenes Internationale Dag, og for Psykiatrifonden er det afgørende, at vi får bedre data om mænds psykiske helbred, for lige nu handler vi i blinde.
Lykkes sammenlægningen af somatik og psykiatri, redder den liv15.11.2024 13:39:04 CET | Pressemeddelelse
En sammenlægning af somatik og psykiatri kan blive det afgørende opgør med årtiers ulighed og overdødelighed, mener Psykiatrifonden efter at sundhedsreformen i dag blev præsenteret. ”Den virkelige patient fejler ofte noget fysisk og psykisk på samme tid, og det skal fremtidens sundhedsvæsen indrettes efter. Integrationen skal være så gennemgribende, at somatikken og psykiatrien helt naturligt behandler de samme patienter - sammen”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.
Syv ud af ti børn af forældre med psykisk sygdom får ingen hjælp5.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
På trods af bred anerkendelse af, at børn af forældre med psykisk sygdom er særligt sårbare, modtager næsten syv ud af ti ingen støtte. En ny rapport kortlægger de mange forhindringer, der fortsat står i vejen for at hjælpe børnene. TrygFonden og Psykiatrifonden vil skabe de nødvendige forandringer med indsatsen ’Grib børnene’, som handler om at udvikle tiltag, der hjælper børn og deres familier til at få den rette støtte i en svær situation.
Tegn på sygdom: Børns tegninger om opvækst med psykisk sygdom på ARoS fra i dag29.10.2024 09:32:49 CET | Pressemeddelelse
Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen. Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen. Den bliver lanceret på kunstmuseet ARoS i dag med en udstilling af otte børns tegninger.
Nu seks nætter med chat på alvorlig baggrund22.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Psykiatrifonden udvider åbningstiderne i chatrådgivningen med en nat mere, så det nu også er muligt at chatte med en rådgiver til klokken 02 natten mellem mandag og tirsdag. Udvidelsen sker på grund af et stigende behov, og fordi nætterne er det tidspunkt på døgnet, hvor flest samtaler handler om det mest alvorlige, nemlig om selvmordstanker og -forsøg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum