Gammel afgrøde har stort potentiale som fremtidens kvægfoder
Siden 2021 har forskere fra AU Viborg i samarbejde med en række projektpartnere undersøgt nye metoder til igen at bruge roer til kvægfoder. Roen har stort potentiale, blandt andet på grund af plantens høje udbytte.

Tidligere var roen en populær foderafgrøde til køer i vinterhalvåret, men fordi den har været svær at håndtere for landmændene, har andre afgrøder som majs vundet terræn.
Men majs er følsom overfor klimaforandringer, og derfor har en række forskere fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved AU Viborg siden 2021 undersøgt, om man ved hjælp af ensilering kan give roen et comeback som foder til malkekvæg.
De foreløbige resultater er lovende, forklarer Mogens Larsen, der er seniorforsker med speciale i kvægernæring ved AU Viborg. Resultaterne bliver præsenteret til Roens Dag den 23. oktober.
Lang vækstsæson
En af de faktorer, der gør roen til et godt fodermiddel, er plantens lange vækstsæson. Det betyder, at roen er mindre overfølsom overfor ekstremt vejr.
”Hvis der er en periode i løbet af sommeren, hvor det er for vådt eller tørt, har roen et par måneder i efteråret, hvor den kan indhente det tabte, fordi den vokser, indtil frosten sætter ind,” forklarer Mogens Larsen.
Det er modsat majs, hvor en dårlig sommer potentielt kan ødelægge høsten.
”Roen er god til at tilpasse sig, og kan gå lidt i dvale, hvis vækstforholdene ikke er gode i en periode. Det er en mere taknemmelig og stabil afgrøde,” siger han.
Højt udbytte
Desuden viser undersøgelser, at roer har et noget større udbytte end andre foderafgrøder, forklarer forskeren.
”Det er ikke bare en procent eller to, vi taler om. Forskellene i udbytte er ret markante,” forklarer forskeren.
Roer kan nemlig give over 18.000 foderenheder per hektar, hvor majs som udgangspunkt ligger omkring 12.000 foderenheder per hektar.
”Det gør den jo også til en god klimaafgrøde, fordi vi skal bruge mindre plads til at dyrke den,” siger Mogens Larsen.
Ensilering løser håndteringsproblem
En af grundene til, at man er gået væk fra roer som foder er, at håndteringen har været et stort arbejde, men det udvikler projektet ”UNBEETABLE” en løsning på.
”Når man har fodret med friske roer, har man skullet skære dem hver dag, og det har krævet ekstra arbejdsgange,” siger Mogens Larsen.
Men hvis roerne i stedet ensileres, koncentreres det arbejde på en eller to dage efter høst, og så kan landmanden fodre med roeensilagen uden at have den ekstra daglige håndtering.
Formålet med ”UNBEETABLE” er at videreudvikle og demonstrere en teknologi til at ensilere roer, så de kan bruges til kvægfoder hele året.
Roens dag
Vil du høre mere om roens potentiale som foder til malkekøer året rundt?
Så kom til Roens Dag den 23. oktober 2024 på Elmegaarden ved Frederiks. Her vil delresultater fra projektet ”UNBEETABLE” og forskellige ensileringsmetoder vil blive præsenteret.
På dagen bliver der mulighed for at følge roen fra optagning i marken, over rensning og til knusning og indlægning i siloen ovenpå eksisterende ensilage.
Der udleveres protokoller for ensilering af roer og der bliver mulighed for at få svar på de spørgsmål, der kan opstå ved denne forholdsvis nye metode til at lagre og fodre med roer.
Som er særskilt del af dagen deltager der udstillere af maskiner til dyrkning, rensning og knusning, samt producenter af hjælpestoffer til dyrkning.
Reserver allerede nu den 23. oktober 2024 fra 9:30-16:00 til ”Roens dag” hos landmand Lars Kristensen på Elmegården i Frederiks på adressen Benslehøjvej 1, 7470 Karup J.
Deltagelse er gratis, og du behøver ikke tilmelde dig.
Se Facebook-eventet her.
Supplerende oplysninger |
|
Vi bestræber os på, at alle vores artikler lever op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. På den baggrund er artiklen suppleret med følgende oplysninger: |
|
Projektnavn |
UNBEETABLE: "Beet silage for future sustainable dairy production" |
Finansiering |
Projektet har modtaget 7.273.004 kroner i tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. |
Samarbejdspartnere |
KWS Scandinavia A/S |
Projektperiode |
2021-2025 |
Kontakt |
Mogens Larsen, seniorforsker ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet |
Kontakter
Mette BjerreJournalist og kommunikationskonsulentDCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Tlf:93588283mb@dca.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden11.3.2025 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.
PFAS-forurening gør andefugle uspiselige4.3.2025 11:19:38 CET | Pressemeddelelse
Man skal ikke spise vildt nedlagt ved Harboøre Tange. Undersøgelser bekræfter koncentrationer på op til 37 gange over grænseværdien for polyfluorerede alkylstoffer.
Nye metoder til at beskytte afgrøder mod gæs3.3.2025 09:04:43 CET | Pressemeddelelse
Kan fugleskræmsler, gaskanoner, hylere eller regulering holde gæs væk fra landmandens marker?
Oplev banebrydende dronekortlægning af kulstofrige lavbundsjorder27.2.2025 11:55:33 CET | Presseinvitation
Vi vil gerne invitere pressen til en eksklusiv demodag, hvor du får mulighed for at opleve avanceret droneteknologi i aktion, når vi kortlægger kulstofrige lavbundsjorder.
Aarhus Universitet får ny prodekan for uddannelse på Tech27.2.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan skaber vi de bedste uddannelser og de bedste læringsvilkår for de studerende på vores universiteter? Det spørgsmål er noget, der virkelig ligger Louise Møller Haase på sinde, og det er noget, hun vil arbejde for i sit nye job som prodekan for uddannelse på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum