Psykiatrifonden om anbefalinger: Den virkelige patients sundhedsvæsen

Del

Der var spontane Yes!-råb og klapsalver i Psykiatrifonden i dag, da det viste sig, at Sundhedsstrukturkommissionen vil integrere somatik og psykiatri i de anbefalinger, der blev offentliggjort i dag: “Hvis det her går igennem, er det den bedste nyhed i årevis for mennesker med psykisk sygdom og deres familier. Det er det, vi har arbejdet for. Nu skal sundhedsvæsenet indrettes til den virkelige patient,“ siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

Skærmbillede af sundhedsminister Sophie Løhde og kommissionsformand Jesper Fisker
Sundhedsstrukturkommissionen offentliggjorde i dag sine anbefalinger til strukturen for et fremtidigt sundhedsvæsen. Screenshot fra TV2 News. Psykiatrifonden

Psykiske sygdomme er folkesygdomme, og når man er syg, er man det ofte både fysisk og psykisk på samme tid. Adskillelsen af de to typer sygdomme i dagens sundhedsvæsen har ført til underbehandling og kortere liv for mennesker med psykisk sygdom. 

“Det sundhedsvæsen, vi har, er skabt med udgangspunkt i den somatiske patient. Det sundhedsvæsen, vi skal skabe, skal tage udgangspunkt i den virkelige patient. Derfor har vi længe arbejdet for at samle psykiatrien og somatikken, og derfor er vi rigtig godt tilfredse med dagens udmelding,” siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. 

Anbefalinger afspejler virkeligheden
Når vi laver reformer af det nære sundhedsvæsen, skal vi have psykiatrien med. Når vi kvalitetsudvikler på sygehusene, skal vi have psykiatrien med, mener Marianne Skjold: 

“Det mest almindelige er jo ikke, at man enten har en psykisk sygdom eller en somatisk sygdom. Det mest almindelige er jo, at man på et tidspunkt får begge dele, og ofte samtidig. Det er virkeligheden, og det afspejler sig ikke i sundhedsvæsnet i dag.” 

Samtidig er Psykiatrifonden meget optaget af forholdene for de mange mennesker med psykisk sygdom, der lever deres liv på socialpsykiatriske bosteder.  

“Vi er meget glade for, at der er udsigt til nationale kvalitetsstandarder for den sundhedsfaglige indsats og at man vil løfte og ensarte kvaliteten,” siger Marianne Skjold.  

Svært at navigere i sundhedsvæsenet  
Samtidig gør psykisk sygdom det svært at navigere i sundhedssystemet, også når den optræder sammen med fysisk sygdom. Det betyder, at det kan være vanskeligt at finde, forstå, vurdere og bruge information til at tage beslutninger om sundhed. Patienter med samtidig fysisk og psykisk sygdom har dobbelt så høj risiko for at have begrænsede sundhedskompetencer sammenlignet med patienter, som alene har en fysisk lidelse.   
 
“Den virkelige patient fejler ofte flere ting på en gang. Fx har 12 procent af mennesker med diabetes også en psykisk sygdom, og det samme gælder 10 procent af dem, der får en blodprop i hjertet. Derfor er det så afgørende for os, at der nu er lagt op til, fysisk og psykisk sygdom ikke kan skilles ad, heller ikke i organiseringen af vores sundhedsvæsen,” siger Marianne Skjold. 

Lige og bedre adgang til behandling 
En forening af psykiatrien og somatikken skal sikre bedre og lige adgang til den rette behandling for mennesker med psykisk sygdom. I mange år har psykiatrien cirklet rundt i sin egen verden ved siden af resten af sundhedsvæsenet med sin egen ledelse, sin egen økonomi, sine egne fysiske rammer, mener Marianne Skjold. 

“Gabet fra somatik til psykiatri er for stort, stigma og uvidenhed koster liv, og det samme gør ringe kvalitet og ressourcer i opsporing, udredning og behandling. Vi håber virkelig, at regeringen tager fat på at virkeliggøre den integration hurtigst muligt, og vi kommer til at følge forhandlingerne tæt,” siger hun. 

Og at psykisk sygdom i det hele taget skal prioriteres, taler ny dansk forskning sit klare sprog for: 87,5 procent af alle kvinder i Danmark bliver behandlet for psykisk sygdom i løbet af deres liv. Det samme gælder 76,7 procent af mændene. I alt kommer 82,6 procent af os til at mærke psykisk sygdom i en sådan grad, at vi søger behandling. 

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Få en god snak med børn om følelser med elefanter, ordlege og tegninger5.7.2024 12:44:13 CEST | Pressemeddelelse

Under hele eventet 'Find elefanten - oplev Aarhus' kan man være med i ’Min elefant’-tegnekonkurrencen, hvor Psykiatrifonden finder en ny vinder hver fredag. Man kan også tage på tal-skattejagt blandt elefanterne og måske blive den heldig vinder af skattejagten. De 30 elefantkunstværker, mange allerede har opdaget i Aarhus' gader, skal være med til at gøre det lettere at tale om psykisk sygdom, også i børnehøjde.

Find elefanten: Dronningen åbner kunstevent og roser Benthe og Ediths digte20.6.2024 16:08:03 CEST | Presseinvitation

Elefanten i rummet i form af et kunstværk af Aarhus-kunstneren Hans Krull blev afsløret af H.M. Dronning Mary ved Aarhus Øje i dag. Det markerede åbningen af sommerens kunstevent, der skal få os til at tale åbent om psykisk sygdom, Find elefanten - oplev Aarhus. To beboere fra bostedet Enghaven i Horsens læste hver et digt op for Dronningen og mødte tydelig støtte og opbakning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye