Statens Serum Institut

Hakket oksekød endnu en gang årsag til salmonellaudbrud

Del

For anden gang på under en måned er forbrugere i Danmark ramt af salmonellainfektion. Gennemsteg burgerbøffen og lad være med at smage på råt kød, advarer myndighederne.

Oksekød i bakke
Oksekød i bakke Colourbox

Et nyt salmonellaudbrud med 43 patienter er i gang i Danmark. Det omfatter indtil videre 27 mænd og 16 kvinder i alderen 3-85 år. Det viser tal fra Statens Serum Institut, som overvåger og efterforsker fødevarebårne sygdomsudbrud sammen med DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

”Vi ser lige nu et hurtigvoksende udbrud med 43 patienter, der har fået salmonella. Vi ved, at det faktiske antal syge er langt højere, da ikke alle går til læge eller får taget en prøve. Ved hjælp af undersøgelse af bakterierne kan vi se, at salmonellatypen er helt ens på DNA-niveau. Det betyder, at patienterne er smittet af den samme kilde. Interviews med patienter peger igen på hakket oksekød, som vi så med det seneste udbrud,” siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut.


Efterforskning i gang

Det er endnu uklart, hvor oksekødet kommer fra, men myndighederne er i gang med patientinterviews og gennemgang af indkøbsoplysninger. Målet er at finde fællestræk blandt patienternes indkøb for ad den vej at forsøge at få et gennembrud i efterforskningen.

”Vi har konstateret, at to tredjedele af de aktuelle patienter enten har smagt på det rå kød eller brugt almindeligt hakket oksekød til tatar. Det vil vi kraftigt fraråde,” understreger sektionsleder i Fødevarestyrelsen Annette Perge.

Årsagen er, at der kan være bakterier i hakket kød, som kan give sygdom. Det kan være salmonella, men det kan også være særligt farlige E. coli-bakterier.  Derfor lyder rådene fra Fødevarestyrelsen da også:

  • Hvis du vil spise tatar, så køb hakket kød, som er specielt beregnet til tatar. Det står på pakningen - ellers spørg slagteren.
  • Vask hænder, inden du går i gang med at lave mad og efter at have rørt ved råt kød
  • Undlad at smage på råt kød, fx rå fars
  • Hold det rå kød adskilt fra den spiseklare mad, fx salat
  • Gennemsteg eller gennemkog hakket kød

For under en måned siden blev 64 patienter i Danmark smittet med en salmonellatype, der viste sig at stamme fra hakket oksekød fra England. Myndighederne i den centrale udbrudsgruppe har endnu ikke fundet oprindelsen til smittekilden til det seneste udbrud.

Fakta om Salmonella

Infektion med salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger og feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Som oftest er symptomerne på salmonella milde og går over af sig selv. Hvis man får vedvarende symptomer, bør man henvende sig til sin egen læge.

Læs mere om udbruddet

Læs mere om salmonellainfektion

Find flere gode råd om køkkenhygiejne hos Fødevarestyrelsen

Kontakter

Om Statens Serum Institut

Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.

Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.

Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye