HK: Regionsaftale kan udhule afgørende tværgående kompetencer

Del

Regeringen og Danske Regioner risikerer at spænde ben for sig selv, landets patienter og det sundhedsfaglige personale, hvis man udmønter den aftalte besparelse på ’administration’ ved at skære på de højt efterspurgte sundhedsadministrative kompetencer, advarer HK Kommunal.

- Det i den grad tiltrængte økonomiske løft til vores regioner får ikke den ønskede effekt, hvis man samtidig nedprioriter de lægesekretærer og sundhedsadministrative koordinatorer, der på mange måder er svaret på, hvordan vi får skabt en rød, koordinerende tråd på vores sygehuse.

Sådan lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed, om den netop indgåede aftale mellem finansministeren og Danske Regioner om næste års regionsøkonomi.

Aftalen betyder blandt andet, at regionernes økonomi løftes med 2,1 milliarder kroner i 2025 og med 0,6 milliarder i 2024. Men regionerne er også pålagt en besparelse på ’administration’ på godt 100 millioner kroner. Besparelsen kommer oven i den løbende besparelse på 300 millioner kroner, der allerede er aftalt.

Lene Roed glæder sig over, at landets regioner og ikke mindst sygehusene nu kan se frem til en tiltrængt saltvandsindsprøjtning. Men hun advarer kraftigt imod, at man lader besparelsen gå ud over det nødvendige sundhedsadministrative personale.

- Jeg ser frem til, at man i hver enkelt region og på hvert eneste sygehus vil være sig meget bevidst om, hvilke faggrupper man bruger til de forskellige opgaver. Sagen er jo, at mange administrative opgaver i dag løses af faggrupper, der har deres kompetencer på helt andre områder. Det er helt hul i hovedet, når man tænker på den mangel, der er på blandt andet læger og sygeplejersker, siger Lene Roed.

Sundhedsvæsnet har ifølge HK Kommunals formand brug for en bedre arbejdsdeling, så det behandlende personale kan få frigjort nødvendig patienttid.

Lader man lægesekretærer og sundhedsadministrativt personale løse de nødvendige koordinerende opgaver, sikrer man også, at de administrative opgaver bliver løst mere effektivt og med en høj kvalitet, mener hun.

- Lægesekretærer og de nye sundhedsadministrative koordinatorer kan på professionel vis garantere patientsikkerheden og sikre den røde tråd i et stadig mere komplekst sundhedsvæsen på tværs af sektorer og faggrupper, siger Lene Roed og fortsætter:

- Både Robusthedskommissionen og regeringen har fremhævet vigtigheden af, at lægesekretærer aflaster det sundhedsfaglige personale. Jeg ser frem til, at den anbefaling får ben at gå på.

I Danske Sundhedsadministratorers Landsforening (SAL) understreger formand og lægesekretær, Nathali Schaap Degn, at sygehuspersonalet i forvejen løber rigtig stærkt, og at der er brug for nye tiltag, der kan mindske manglen på medarbejdere.

- Det er helt afgørende, at de kliniske fagligheder går hånd i hånd med de sundhedsadministrative kompetencer. Kun på den måde får vi udnyttet de forskellige personaleresurser optimalt. Derfor er der ikke brug for at nedprioritere de sundhedsadministrative kompetencer, men tværtimod for oprustning, siger Nathali Schaap Degn.

Hun peger på behovet for, at man på landets professionshøjskoler øger optaget af nye studerende på den nye Sundhedsadministrative Koordinator-uddannelse (SAK).

- Rekrutteringsudfordringerne i sundhedsvæsnet gælder også de administrative kompetencer. Opruster vi de sundhedsadministrative kompetencer, vil vi i højere grad kunne realisere et mere sammenhængende, et mere effektivt og et mere sikkert forløb for patienterne - så vi undgår, at de falder ned mellem to stole, siger Nathali Schaap Degn.

Kontakter

Lene RoedFormand for HK Kommunal

Tlf:24216431

Følg pressemeddelelser fra HK Kommunal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Kommunal

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye