HK: Fornuftig kommuneaftale med væsentlige knaster

Del

Regeringens økonomiaftale med KL løfter dele af den kommunale velfærd, men bliver i den grad skæmmet af besparelser på det administrative område, lyder det fra HK Kommunal.

- Man giver et tiltrængt økonomisk løft med den ene hånd, mens man med den anden hånd skærer i det administrative ben, der er hele velfærdssystemets forudsætning.

Sådan siger HK Kommunals formand, Lene Roed, om den netop indgåede aftale mellem finansministeren og KL om næste års kommuneøkonomi.

Kommuneaftalen betyder blandt andet, at kommunerne i 2025 får lov til at bruge 3,4 milliarder kroner ekstra på nogle af sine velfærdsområder. På det velfærdsområde, der står opført som ’administration’ på kontoplanen, er der modsat udsigt til en besparelse på yderligere 242 millioner kroner.

Den besparelse kommer ifølge HK Kommunals formand oven i den løbende besparelse på 700 millioner kroner på det administrative område, der blev aftalt ved sidste års økonomiaftale.

- Efter mange års underfinansiering af den nære velfærd glæder vi os i HK over, at vores kolleger i de andre velfærdsorganisationer kan se frem til et velkomment økonomisk løft. Spørgsmålet er bare, i hvor stor udstrækning for eksempel lærere og pædagoger i virkeligheden får glæde af milliarderne, når de selv skal bruge deres tid på for dem uvedkommende opgaver, hvis man fyrer HK’ere, siger Lene Roed.

HK Kommunals formand peger derudover på, at langt de fleste af de opgaver, der står opført som ’administration’, har form af ganske borgernære servicefunktioner i blandt andet Borgerservice, på tandklinikker og i jobcentre.

- Politikerne prøver at opstille et kunstigt modsætningsforhold mellem administrationen og de øvrige opgaver i kommunerne. Men i en højt specialiseret verden er hver eneste faggruppe hinandens forudsætning. HK'erne er med til at skabe et samfund i balance og understøtter borgernes tillid til hele velfærdssamfundet, siger Lene Roed og slutter:

- Jeg håber, at man også her efter kommuneaftalen i hver enkelt kommune vil have det skarpeste fokus på, hvilke faggrupper, man bruger til de forskellige opgaver. Ved at lade de rette kompetencer løse de rette opgaver kan vi frigøre ikke så få ressourcer samtidig med, at vi får optimeret den service, vi giver til borgerne.

Kontakter

Lene RoedFormand for HK Kommunal

Tlf:24216431

Billeder

Følg pressemeddelelser fra HK Kommunal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Kommunal

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye