Sundhedsstyrelsen

Får dine teenagere nok søvn i læseferien?

Del

Læseferien står for døren på grundskoler og ungdomsuddannelser landet over, og teenagehjernen har brug for søvn til at hjælpe hukommelsen og koncentrationen. Alligevel oplyser mobilskærmen teenageværelser landet over, og det kan påvirke søvnen.

De fleste kender det måske: man scroller på sociale medier, spiller computer eller ser en god serie, og den ene time tager den næste. Faktisk er de hyppigste selv-rapporterede årsager til, at man ikke får nok søvn til at føle sig udhvilet, at man kom for sent i seng på grund af underholdning fra skærm.

Især blandt 16-24-årige er underholdning fra skærm en af årsagerne til, at de ikke får søvn nok til at føle sig udhvilet. Men det er vigtigt at prioritere søvnen, ikke mindst i eksamensperioden, hvor hjernen arbejder på højtryk og har brug for hvile, siger sektionsleder Maja Bæksgaard Jørgensen.

”Vi kan se, at skærmen for mange trumfer behovet for søvn, men det at sove nok er altså bare langt vigtigere end det, der foregår på mobilen,” fortæller hun og gør samtidig opmærksom på, at forældre gerne må hjælpe deres børn og unge med at skabe gode vaner for både skærm og søvn.

Søvn styrker også trivslen
Unge på 14-17 år anbefales at sove 8-10 timer på et døgn. Det er vigtigt, at sengetiderne er regelmæssige, altså at man går i seng og står op på næsten samme tid, da det fremmer en regelmæssig døgnrytme. Det kan være forskelligt fra person til person, hvor meget søvn, man har brug for. Det, det handler om i forhold til den rette mængde søvn, er, at man oplever at føle sig udhvilet, når man vågner om morgenen.

”Hvis du ikke får nok søvn, kan det påvirke din hukommelse, og det bliver sværere at huske ting – også til eksamen”, understreger Maja Bæksgaard Jørgensen og fortsætter:

”Når vi får den søvn, vi har brug for, har vi mere energi til at være aktive i løbet af dagen. Vi bliver også bedre rustet til at klare hverdagen med skole, venner og fritidsaktiviteter. Og hvis unge har overskuddet til at deltage aktivt i fællesskaber, styrker det samtidig deres trivsel. På den måde smitter søvnen positivt af på vores mentale helbred – og kan hjælpe i eksamensperioden”

Anbefalinger for skærmbrug

I anbefalingerne for skærmbrug opfordrer Sundhedsstyrelsen blandt andet til, at telefon og tablet bliver ude af soveværelset:

  • Brug ikke skærm op til sovetid
  • Lad din telefon eller tablet blive ude af soveværelset
  • Brug tid væk fra skærmen, og husk at være fysisk aktiv

FAKTA OM UNGE OG SØVN
49% af unge mænd i alderen 16-24 år får ikke tit nok eller aldrig søvn nok til at føle sig udhvilet. Af disse unge mænd angiver 81%, at årsagen til, at de ikke får søvn nok til at føle sig udhvilet, er, at de kommer for sent i seng på grund af underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv.

52% af unge kvinder i alderen 16-24 år får ikke tit nok eller aldrig søvn nok til at føle sig udhvilet. Af disse unge kvinder angiver 71%, at årsagen til, at de ikke får søvn nok til at føle sig udhvilet, er, at de kommer for sent i seng på grund af underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv.

Kilde: Søvn - Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2021

 

Gode søvn om råd

Søvn af en tilpas længde og kvalitet er vigtig for dit mentale og fysiske helbred.

  • Hvis du bruger telefonen som vækkeur, så anskaf dig et traditionelt vækkeur i stedet for, og lad telefonen ”sove” i et andet rum.
  • Sørg for at gå i seng og stå op på regelmæssige tidspunkter. Det fremmer en regelmæssig døgnrytme.
  • Det er en god ide at skabe rolige og afslappende rutiner op til, at du skal sove. Du kan f.eks. læse en bog eller høre afslappende musik.

Kontakter

Links

Om Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye