Ordblind iværksætter har skabt nyt afgørende hjælpemiddel
Med nyudviklet oplæsnings- og retteværktøj, der er optimeret gennem AI, skaber nyuddannet softwareingeniør nye muligheder for Danmarks cirka 400.000 ordblinde.

Jakob Frederik Lykke - der er nyuddannet softwareingeniør fra AAU, har udviklet Cliarly – et oplæsnings- og retteværktøj målrettet ordblinde, og selvom han kun har været i gang i relativ kort tid, er virksomheden allerede prisbelønnet. Ikke mindst fordi Jakob med sin egen baggrund som ordblind har skabt et produkt, der virkelig sætter brugeren i centrum.
”Mit mål er, at Cliarly kan gøre livet nemmere for de danskere, der har læsevanskeligheder, hvilket kan skabe en større tro på, at man som ordblind sagtens kan få en uddannelse eller et arbejde”, siger Jakob Frederik Lykke.
Dansende bogstaver og frygten for ikke at kunne få en uddannelse eller et arbejde er hverdagskost for de syv procent af danskerne, der er ordblinde. Jakob Frederik Lykke har udviklet programmet på baggrund af både egne erfaringer og samtaler med andre ordblinde. Cliarly adskiller sig fra eksisterende ordblindeværktøjer ved at forbedre lytteoplevelsen, som er optimeret gennem AI ved brug af naturlige og letforståelige stemmer der, uden afbrydelse af kildereferencer, oplæser tekst.
Jakob Frederik Lykke har netop blevet tildelt AAU Startup Legatet på 250.000 kroner og modtog i efteråret Innovationsfondens Innofounder, målrettet iværksættere med videregående uddannelse. Pengene har allerede nu været god grobund for iværksættervirksomheden, da det har resulteret i den nyligt tilføjede funktion ’Cliarly Corrected’ der udgøres af et tekstfelt og en ’Ret tekst’-knap. Med et enkelt tryk rettes stave- og grammatikfej i indsat tekst. Funktionen er trænet til at vibe-tjekke og kan forstå de skrivefejl, ordblinde typisk laver. Cliarly består derfor nu både af et oplæsnings- og retteværktøj målrettet ordblinde.
Og behovet for gode værktøjer er stort! Undersøgelser viser, at ordblinde generelt klarer sig dårligere i uddannelsessystemet. Hvor 38% af ordblinde danskere påbegynder en videregående uddannelse mod 56% af den øvrige del af befolkningen, er det kun 14% der færdiggør den. Denne onde spiral er noget Cliarly søger at gøre op med.
”Ordblindhed skal ikke være en hindring. Man skal kunne klare sig på lige fod med alle andre”, siger Jakob Frederik Lykke.
Kontakter
Jakob ElkjærAAU
Tlf:30549640jakobel@adm.aau.dkNina HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum