Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.

På dagen hvor 17-årige får lov til at køre bil alene, opfordrer lektor i transport og grøn omstilling Laura Bang Lindegaard til at styrke den kollektive transport ved bl.a. at ændre de samfundsøkonomiske regnemodeller og indføre utraditionelle tiltag som bonusklubber.
Lovændringen, der giver 17-årige lov til at køre bil alene er indført, fordi den kollektive transport uden for de store byer er så ringe, at det er svært for de unge at komme frem og tilbage til arbejde eller uddannelse uden en bil. Vejdirektoratet har vurderet, at det vil medføre yderligere fire trafikdræbte og 33 alvorligt tilskadekomne om året.
I en kronik i dagbladet Information medgiver Laura Bang Lindegaard, at bus- og togforbindelser uden for de store byer er blevet både færre og dyrere. Men fremfor at ændre loven på en måde som potentielt kan koste menneskeliv, peger hun på nye måder at se og tænke kollektiv trafik på, som kan bidrage til at løse udfordringerne. F.eks. når det gælder de regnemodeller, der afgør, hvornår en buslinje eller togforbindelse er rentabel.
”Kvaliteten af den kollektive trafik har betydning flere andre steder på de offentlige budgetter”, skriver Laura Bang Lindegaard i Information.
Pårørende må køre
Hun peger f.eks. på de omkostninger, der opstår, når pårørende må bruge ferie- og fridage på at køre ældre eller handicappede omkring, fordi der ikke er alternativer. Regnemodellerne bør også medtage omkostninger ved fremskrevne scenarier med flere biler og deraf mere asfalt og dårligere levevilkår – især for dem, der stadig ikke kan eller har råd til at køre bil.
Som initiativ, der kan få flere til at lade bilen stå og tage bus eller tog i stedet, foreslår Laura Bang Lindegaard nye fortællinger og bonusklubber i lighed med flyselskabernes frequent flyer-ordninger.
”Jeg medgiver gerne, at ideen er utraditionel. I hvert fald i den samfundslogik og den fortælling, som i dag omgiver den kollektive trafik. Men det er netop det, vi er nødt til at ændre. Hvis vi skal undgå flere lovændringer, der sætter menneskeliv i fare, fordi der ikke er busruter og togforbindelser nok uden for de store byer”, skriver Laura Bang Lindegaard i Information.
Læs hele kronikken her:
Kontakter
Laura Bang LindegaardLektor, Institut for Kultur og Læring
Tlf:26 27 74 31laura@ikl.aau.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
Dansk forskning i droner og AI bliver nu opskaleret26.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Droner uden GPS-styring, 3D-print af militærudstyr, satellit-overvågning af Arktis fra rummet, udvikling af AI-styret cybersikkerhed og mange andre opfindelser. Det går pengene til, når Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) for andet år i træk fordeler 32 millioner kroner til danske forskere og udviklere.
Aalborg Universitet fortsat et top 10 universitet i verden24.6.2025 10:37:31 CEST | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet (AAU) er stadig blandt de allerbedste universiteter, når det kommer til at levere på FN’s verdensmål. I en ny international undersøgelse lander AAU på en 9. plads blandt tusindvis af universiteter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum