Ny undersøgelse: Unge er pressede og bange for at skuffe
For mange unge i alderen 16 til 24 år føles livet som en ren fiasko, hvis det ikke går godt hele vejen rundt. De føler sig ofte hårdt pressede og er bange for at skuffe andre. Derfor taler mange hverken med forældre eller venner om det, der er svært. Det viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, og resultatet bekymrer: ”De dårlige følelser kan slå rod”, siger rådgivningsleder Liza Johnson.
33 % af de unge svarer i den nye undersøgelse, at de kun sjældent eller aldrig taler med deres forældre om nederlag og sorger. Psykiatrifonden har to gange tidligere gennemført lignende undersøgelser, og det tal var 31 % i 2021 og 28 % i 2017, så der er sket en lille stigning. Måske kunne man tro, at det skyldes, at man i den alder hellere vil tale om det, der er svært, med sine venner, men det svarer 25 % af de 1200 adspurgte unge, at de sjældent eller aldrig gør. På spørgsmålet om, hvorfor de sjældent eller aldrig deler deres nederlag og sorger med forældrene, svarer 32 %, at de er bange for at skuffe forældrene, 31 % at de ikke vil belaste forældrene, og 29 % skammer sig eller svarer, at forældrene ikke vil kunne forstå.
”Der er desværre fortsat mange unge, som ikke deler det, der er svært at tale om, med andre. Det kan føre til ensomhed, skam og skyld. De dårlige følelser kan slå rod og udvikle sig, hvis man ikke taler om det”, siger Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning.
Læs hele undersøgelsen: Jeg skal have succes på næsten alle områder af livet for at føle mig god nok
Tal om det – du er ikke alene
Er høje karakterer en forudsætning for at få et godt liv? Det mener 33 % i den nye rundspørge, mens det gjaldt 41 % i 2021 og 42 % i 2017, så her ses et vist fald. Samtidig er der sket et fald i antallet af unge, der føler, at deres venner har et bedre liv end de selv, når de ser på sociale medier. I dag føler 19 % af de adspurgte altid eller ofte, at deres venner har et bedre liv end de selv på sociale medier. I undersøgelsen fra 2021 gjaldt det 31 %, og i 2017 var det 26 %.
“Vi er glade for, at der også er sket en positiv udvikling, som tyder på, at de unge måler sig knap så meget op mod andre, som de gjorde tidligere. Men samtidig kan vi se i undersøgelsen, at mange føler, at det alene er deres ansvar, hvis livet ikke går, som de drømte om – fx at de skal have succes med alt for at føle sig gode nok. Mange føler sig stadig under et hårdt pres og taler hverken med deres venner eller forældre om det. Det er et problem, og derfor er det så vigtigt, at de unge prøver at tale om de svære ting. Når man gør det, finder man ofte ud af, at man ikke er alene om det.”
Hvis bare jeg tager mig sammen …
Voxmeter har stillet 1200 unge i alderen 16 til 24 år en række spørgsmål som fx hvor enige, de er i udsagn som: ”Jeg kan blive præcis det, jeg vil, hvis bare jeg tager mig sammen”, og ”Jeg er bekymret over at skuffe den ene eller begge mine forældre ved ikke at være succesfuld i mit liv”.
Undersøgelsen skal ses i forlængelse af to tilsvarende undersøgelser fra 2017 og 2021.
FAKTA OM UNDERSØGELSEN
-
Data indsamlet blandt unge i alderen 16-24 år
-
600 kvinder og 600 mænd
-
Foretaget i februar og marts 2024 af Voxmeter
-
Når der tales om forskelle mellem unge mænd og kvinder, menes der statistisk signifikans på 95 % eller mere.
-
Undersøgelsen er en del af Psykiatrifondens ungeindsats ’Sig det højt’, som er støttet af Det Obelske Familiefond.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
5 gode råd til at skabe en god jul på trods af psykisk sygdom19.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Julen er kendt for at være en hyggelig og rar tid. Dog er det ikke alle, der oplever den sådan. Julen kan være overvældende og stressende og fuld af forventninger. Særligt hvis man har psykisk sygdom inde på livet. Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning, giver her gode råd til at håndtere netop dette.
Udredningsret er blevet til tomme løfter13.12.2024 13:29:56 CET | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at børn og unge i Danmark endnu engang ikke bliver udredt til tiden. Selvom der de seneste år endelig er kommet penge til en nødlidende psykiatri, har knap 7.000 børn og unge fået brudt deres patientrettigheder i 2024. Det tyder på, at 2024 bliver det værste år nogensinde. Det har enorme konsekvenser for børnene, de unge og deres familier. Vi ser et systemsvigt af dem, der har allermest brug for akut hjælp, mener Psykiatrifonden.
Psykiatrifondens rådgivning: Nedbrud vækker uro29.11.2024 13:57:28 CET | Pressemeddelelse
Psykiatrifondens rådgivere har talt med flere mennesker, der følte angst og uro i forbindelse med nedbruddene, der har forstyrret togtrafik og telefoni.
Psykiatrifondens rådgivning: Nedbrud vækker uro29.11.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Psykiatrifondens rådgivere har talt med flere mennesker, der følte angst og uro i forbindelse med nedbruddene, der har forstyrret togtrafik og telefoni.
Blind vinkel på mænds psykiske problemer19.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Når mænd græder, er der ingen, der ser det. Når mænd har det psykisk svært, får de ofte lov til at gå alene, og for tre gange flere mænd end kvinder ender det på den værste måde – med selvmord. I dag er det Mændenes Internationale Dag, og for Psykiatrifonden er det afgørende, at vi får bedre data om mænds psykiske helbred, for lige nu handler vi i blinde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum