Muskelsvindfonden

En sort dag for socialpolitikken: Ny aftale bliver endnu et slag for mennesker med handicap

Del

De økonomiske hensyn vejer tungt i den nye politiske aftale på handicapområdet, og det truer grundlæggende rettigheder for mennesker med handicap. Vi er på vej væk fra at være et velfærdssamfund for alle, mener formanden for Muskelsvindfonden.

Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden sidder i en kørestol i sin indkørsel
Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden Borre Media

Aftalen for handicapområdet, som blev vedtaget af regeringen, K, LA og RV torsdag, sætter kun yderligere stramninger på handicapområdet i udsigt til trods for et stigende behov for støtte og hjælp.

”Regeringen og aftalepartierne spilder en historisk mulighed for at sikre mennesker med handicap et godt liv. Ambitionen burde være at styrke velfærden. Men i den nye aftale er ambitionen, at den skal koste mindre, og den slags kommer til at koste. Vi risikerer, at vi ikke længere er det velfærdssamfund for alle, som vi kalder os,” siger Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden.

Ignorerer at flere har behov for hjælp

Regeringen og aftalepartierne fokuserer udelukkende på, at udgifterne på handicapområdet er steget, og med det fokus ignorerer de fuldstændig det faktum, at flere og flere har behov for hjælp.

”Ser vi ned i tallene, er antallet af mennesker, der har brug for hjælp steget, og antallet er proportionelt set steget mere end udgifterne. Det bliver ikke nævnt med ét ord i aftalen, men det betyder reelt set færre penge per borger, mindre hjælp og dårligere kvalitet. Det er nedskæringer, som aftalepartierne nu lægger op til at accelerere,” siger Simon Toftgaard Jespersen fortsætter:

”Aftalen sætter med andre ord en helt ny og katastrofal retning i dansk handicappolitik: Hvor vi nu går væk fra at kompensere og inkludere os med handicap, hvilket ellers altid har været fundamentale principper i handicappolitikken. Mennesker bliver reduceret til regneark, og derfra bliver vi kørt ud på et sidespor.”

Muskelsvindfonden mener, at det mere relevant at se på, hvorfor der kommer flere med behov for hjælp i stedet for bare at sætte en overordnet økonomisk ramme, hvor alle bliver skåret. Yderligere nedskæringerne på mennesker med handicap rammer benhårdt og frarøver muligheder for at leve et aktivt og socialt liv.

Fokus på økonomiske besparelser, trods faglige bekymringer

Af aftalens formål fremgår det klokkeklart, da den ”skal sikre en faglig og økonomisk bæredygtighed, som skal bidrage til at reducere udgifterne i kommunerne”.

”Regeringen og aftalepartierne vil spare på systemet, ikke på mennesker med handicap, når de skal reducere udgifterne, men der er ingen tal på, hvor meget de kan spare og hvordan. Og samtidig vil de højne fagligheden. Det virker hamrende utroværdigt og ude af trit med virkeligheden. I Muskelsvindfonden tror vi på, at de rigtige, faglige løsninger kræver økonomiske investeringer - ikke besparelser. Investeringer i faglighed kan sikre bedre kvalitet for borgerne og det rette tilbud første gang,” slutter formanden.

Se mere om tallene i faktaboksen længere nede.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden
Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden
Download

Links

Bag om tallene

Regeringen henter sin argumentation til den nye ramme fra Kommunernes Landsforening og Tranæs-rapporten. 

I rapporten skriver de blandt andet: ”Socialområdet er et kernevelfærdsområde, og det har i de senere år været kendetegnet ved store udgiftsstigninger fra år til år. Udviklingen udfordrer den faglige og økonomiske bæredygtighed på området. Konkret er udgifterne til socialområdet steget med 4,5 mia. kr. fra 2018 til 2022”.
Når man læser ned i tallene, er der imidlertid flere forklaringer på den stigende økonomi:

Der er kommet flere mennesker med sociale og andre problemer, der gør, at de har brug for hjælp og støtte i form af en social indsats. Hjælpen pr. borger er faldet markant i perioden.

Der er styrket fokus på forebyggelse og en større opsøgende indsats. F.eks. stigning i antal personer som modtager individuel tidsbegrænset socialpædagogisk hjælp og støtte, som kommunerne har haft mulighed for at benytte siden 2018.

”Noget af stigningen” er en fuldstændig urimelig sondring taget i betragtning, at kommunerne har arbejdet indgående med at registrere de sociale indsatser bedre og mere.

(Kilde: Socialpolitisk Redegørelse)

Bag om tallene

Der er udeladt en mellemregning i Tranæs rapporten: Hjælpemidler og forbrugsgoder er medregnet i de økonomiske udgifter, men antallet af personer, som får den støtte, er ikke medtaget. Selv uden den gruppe i tallene, kan vi i rapporten fra Tranæs udvalget læse:

I 2022 var der knap 194.000 personer, som modtog hjælp og støtte i form af en social indsats efter serviceloven, mens der i 2018 var 171.000 personer.

Stigningen på 23.000 personer svarer til 13,5 procent.

De samlede offentlige udgifter til socialområdet er i samme periode steget fra 55,2 mia. kr. i 2018 til 59,7 mia. kr. i 2022. Stigningen på 4,5 mia. kr. fra 2018 til 2022 svarer til 8,2 procent

Om Muskelsvindfonden

Muskelsvindfonden er en forening, et fællesskab og en bevægelse. Vi blev skabt af og for mennesker med muskelsvind, men er også en samling fantastiske pårørende, engagerede samarbejdspartnere, gode medarbejdere, og mere end 1000 frivillige.

Siden 1983 har Muskelsvindfonden sammen med Tuborg arrangeret Grøn Koncert - for vi samler danskerne, mens vi samler ind. Overskuddet går til vores arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i muskelsvind.

Følg pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye