Humanistisk Samfund

Flere vælger en humanistisk konfirmation

Del

Flere og flere unge vælger en humanistisk konfirmation, som er et ikke-religiøst alternativ til den kristne konfirmation. Humanistisk samfund åbner snart tilmeldingen til 2025 og der åbnes for nye målgrupper.

Humanistiske konfirmander på scenen under deres konfirmationsceremoni
Unge fra hele landet kan nu tilmelde sig, hvis de næste år vil markere overgangen fra barn til ung med afsæt i humanistiske værdier. Humanistisk Samfund 2017

Flere unge vælger humanismen til, når de skal konfirmeres

Antallet af unge, der vælger at blive humanistisk konfirmeret, er stigende. Sidste år lå tallet på 540, og i år har mere end 600 unge valgt en humanistisk konfirmation som måden at markere overgangen fra barn til ung. Og flere står på venteliste for at komme på et hold.

– Vi oplever, at det betyder meget for de unge, at de stadig kan markere overgangen fra barn til ung med fejring og en ceremoni, uden at det skal tage afsæt i Gud og kristendommen. Det, vi ofte hører, er, at det især er fællesskabet med de andre unge konfirmander, undervisningsemnerne med debatter og kritiske refleksioner og selve konfirmationsceremonien, som er en stor oplevelse for dem, fortæller Kirstine Kærn.

Ny holdtype for unge med et særligt behov for tryghed og forudsigelighed

Som et helt nyt tiltag, åbner der i 2025 SAFE-hold i København og Aarhus for konfirmander, som har et behov for øget struktur, anerkendelse, forudsigelighed og empati. Det vil være forløb i mindre sociale grupper og med korte læringsintervaller.

– Vi arbejder for hele tiden at kunne tilbyde humanistiske konfirmationsforløb til alle de unge, der ønsker det. Derfor er vi glade for nu at kunne tilbyde hold målrettet unge, der måske ikke trives lige så godt på vores andre hold, fortæller Kirstine Kærn.

Konfirmationshold i hele landet

I år afholder Humanistisk Samfund konfirmationsforløb i København, Hillerød, Roskilde, Odense, Svendborg, Aarhus og Aalborg. I 2023 blev der åbnet nye hold i Svendborg og i 2024 i Hillerød, og det glæder Kirstine Kærn, da det betyder, at flere unge kan blive humanistisk konfirmeret i deres lokalområde:

–  Mange unge har tidligere rejst til København for at deltage på holdene der, så vi er glade for at kunne oprette flere hold og tilbyde konfirmationsforløb til unge, tættere på, hvor de bor, fortæller hun.

En konfirmation bygget på humanistiske værdier

De unge konfirmander, der vælger en humanistisk konfirmation, deltager i undervisning i emner som etik, kritisk tænkning, identitet, menneskerettigheder, livssyn og seksualitet. Her tænker de sammen højt og reflekterer over deres plads i livet, verden og samfundet.

– Selvom vi kalder det en konfirmation, beder vi ikke de unge konfirmander bekræfte, at de definerer sig som humanister. Vores formål er i stedet at motivere dem til selvstændig tænkning og til at tage stilling til deres værdier og handlinger. Det, de bekræfter, er, at de tænker over, hvad det vil sige at være menneske, og hvad det vil sige at være menneske i verden sammen med andre mennesker, forklarer Kirstine Kærn, forperson i Humanistisk Samfund.

Fakta

  • Tilmelding til humanistiske konfirmationshold 2025 er mulig fra 7. maj kl. 10.00 for medlemmer af Humanistisk Samfund. For ikke-medlemmer er tilmelding mulig fra 21. maj kl. 10.00.
  • Der er fire forskellige typer konfirmationshold: weekendundervisning med overnatning, weekendundervisning uden overnatning, weekendmix (én weekend med overnatning og én uden) samt hold med aftenundervisning på hverdage. Alle hold afsluttes med en ceremoni for hele holdet.
  • Der er plads til ca. 20 konfirmander pr. hold
  • Prisen for en plads på et hold starter fra 5.100 DKK
  • Humanistisk Samfund har arrangeret humanistiske konfirmationer siden 2010
  • Besøg www.humanistisksamfund.dk for mere information om en humanistisk konfirmation og tilmelding.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Humanistiske konfirmander fremfører deres indslag under deres konfirmationsceremoni
Humanistiske konfirmander fremfører deres indslag under deres konfirmationsceremoni
Download
Humanistiske konfirmander har netop gennemført deres konfirmationsceremoni
Humanistiske konfirmander har netop gennemført deres konfirmationsceremoni
Download

Links

Om Humanistisk Samfund

Humanistisk Samfund er en forening, der arbejder for et samfund, hvor alle livssyn er ligestillede. Derfor arbejder vi for adskillelse af kirke og stat. Samtidig arrangerer vi ceremonier ved livets store overgange: Navngivning, konfirmation, bryllup og begravelse.

Hvad gør vi?

  • Tilbyder ceremonier ved navngivning, konfirmation, bryllup og begravelse.
  • Afholder debatmøder om etiske og filosofiske spørgsmål.
  • Arbejder for at staten ikke skal støtte bestemte religioner.

Følg pressemeddelelser fra Humanistisk Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Humanistisk Samfund

Hundredvis af humanister fra over 40 lande samles i København til verdenskongres20.7.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

World Humanist Congress er den største forsamling af humanister, ateister og andre ikke-religiøse organisationer og enkeltpersoner fra hele verden, og i år finder den sted i København fra 4.-6. august og sætter fokus på, hvordan humanistiske værdier kan styrke demokratier. Blandt rækken af talere og oplægsholdere er den ukrainske menneskerettighedsaktivist Oleksandra Romantsova, der sidste år modtog Nobels Fredspris.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye