Regulering af kolesterolniveauer kan være nøglen til bedre kræftbehandling
Forskere fra Aarhus Universitet har identificeret mekanisme, der kan forbedre nutidens immunterapier gennem regulering af kolesterolniveauer. Studiet viser potentialet i at manipulere kolesterol-niveauet i fremtidige behandlingsstrategier mod kræft og andre sygdomme.
Et hold forskere fra Aarhus Universitet har gjort en opsigtsvækkende opdagelse, der har potentiale til at forbedre behandling mod kræft og en lang række andre sygdomme.
Nøglen ligger i regulering af kolesterolniveauer, som kan bruges til at gøre eksisterende behandlinger mere effektive.
”Vi har identificeret en ny mekanisme, som kan regulere en afgørende immunvej i kampen mod kræft, og det giver os en dybere indsigt i, hvordan vi kan aktivere kroppens eget forsvar mod sygdommen,” forklarer professor Martin Roelsgaard Jakobsen fra Institut for Biomedicin og en af de tre sidste forfattere til studiet.
Særligt fokus på afgørende protein
Forskerne har særligt haft fokus på det såkaldte STING-protein, som er en vigtig brik i immunsystemets forsvar mod kræftceller.
Ved at manipulere kolesterolniveauerne kunne forskerne forbedre proteinets funktion, og det åbner for nye måder at styrke kroppens naturlige forsvar på mod kræft.
Effektiv kræftbehandling afhænger af patientens immunsystems styrke, og hvor godt det kan boostes til at dræbe kræftceller.
Ifølge Martin Roelsgaard Jakobsen er det i forbindelse med kræftbehandling nødvendigt at kombinere behandlingsstrategier, der både udløser en lokal immunaktivering i tumoren, tiltrækker cytotoksiske T-celler og en bredere aktivering af flere immunceller.
Og her åbner den nye mekanisme for nye muligheder:
”STING-proteinet har allerede vist sig som en lovende vej i kræftbehandlingen, men vi har endnu ikke fundet den rette måde at aktivere det på i klinisk sammenhæng. Vores forskning giver en ny tilgang til at booste STING-proteinets aktivitet, og det giver os endnu et redskab til at udnytte kroppens naturlige forvar mod kræft, forklarer han.
Resultat af tværfagligt samarbejde
Studiet er et resultat af et tværfagligt samarbejde mellem forskere på Aarhus Universitet og Aalborg Universitet, inklusive Martin Roelsgaard Jakobsen og Emil Kofod-Olsen, der specialiserer sig i STING-signaling og cancerimmunologi samt Baocun Zhang og Søren Riis Paludan, der har dybdegående kendskab til STING-proteinets molekylære biologi og rolle i en række sygdomme.
Sammensætningen af forskellige fagligheder har været afgørende for at kunne koble kolesterolniveauer med immunrespons mod kræft.
”Vores opdagelse er et direkte resultat af at bringe eksperter sammen fra forskellige felter. Samarbejdet har skabt en unik forståelse af, hvordan vi kan angribe kræft mere effektivt,” fortæller Martin Roelsgaard Jakobsen.
Kan bane vej for lægemidler mod mange sygdomme
Opdagelsen af, hvordan kolesterol påvirker STING-proteinet, åbner ikke kun for nye døre i kræftbehandling, men forskerne forventer også, at denne mekanisme kan spille en rolle i kampen mod en række andre sygdomme.
”Med den øgede viden om både STING-proteinets virkningsmekanisme, og hvordan proteinet bidrager til en række sygdomme, er der nu gode muligheder for at udvikle nye lægemidler mod sådanne sygdomme”, siger professor Søren Riis Paludan.
Det inkluderer blandt andet autoimmune sygdomme og neurodegenerative sygdomme, hvor immunsystemet også spiller en afgørende rolle.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Eksperimentel forskning, der omfatter dyreforsøg med mus og cellekulturstudier.
Samarbejdspartnere: Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet, Instittut for Biologi, Københavns Universitet, Afdeling for Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital.
Ekstern finansiering: Det Europæiske Forskningsråd, Novo Nordisk Fonden, Kræftens Bekæmpelse, Aase og Einar Danielsens Fond, Erichsen Familiefonden, Lundbeckfonden.
Interessekonflikt: Martin Roelsgaard Jakobsen er aktionær i STipe Therapeutics, som udvikler kræftimmunterapier, der målretter STING-pathwayen. De øvrige forfattere har ingen interessekonflikter
Link til videnskabelig artikel: https://www.nature.com/articles/s41467-024-47046-5
Kontakt:
Professor Martin Roelsgaard Jakobsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 26153369
mrj@biomed.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Kunstig intelligens kan forudsige tvangsindlæggelser og bane vej for forebyggelse28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Maskinlæring baseret på data fra den elektroniske patientjournal kan føre til mere målrettet behandling og forebyggelse i Psykiatrien. I nye projekter fokuserer forskerne på forudsigelse af type 2-diabetes og hjertekarsygdom.
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum