Regulering af kolesterolniveauer kan være nøglen til bedre kræftbehandling
Forskere fra Aarhus Universitet har identificeret mekanisme, der kan forbedre nutidens immunterapier gennem regulering af kolesterolniveauer. Studiet viser potentialet i at manipulere kolesterol-niveauet i fremtidige behandlingsstrategier mod kræft og andre sygdomme.

Et hold forskere fra Aarhus Universitet har gjort en opsigtsvækkende opdagelse, der har potentiale til at forbedre behandling mod kræft og en lang række andre sygdomme.
Nøglen ligger i regulering af kolesterolniveauer, som kan bruges til at gøre eksisterende behandlinger mere effektive.
”Vi har identificeret en ny mekanisme, som kan regulere en afgørende immunvej i kampen mod kræft, og det giver os en dybere indsigt i, hvordan vi kan aktivere kroppens eget forsvar mod sygdommen,” forklarer professor Martin Roelsgaard Jakobsen fra Institut for Biomedicin og en af de tre sidste forfattere til studiet.
Særligt fokus på afgørende protein
Forskerne har særligt haft fokus på det såkaldte STING-protein, som er en vigtig brik i immunsystemets forsvar mod kræftceller.
Ved at manipulere kolesterolniveauerne kunne forskerne forbedre proteinets funktion, og det åbner for nye måder at styrke kroppens naturlige forsvar på mod kræft.
Effektiv kræftbehandling afhænger af patientens immunsystems styrke, og hvor godt det kan boostes til at dræbe kræftceller.
Ifølge Martin Roelsgaard Jakobsen er det i forbindelse med kræftbehandling nødvendigt at kombinere behandlingsstrategier, der både udløser en lokal immunaktivering i tumoren, tiltrækker cytotoksiske T-celler og en bredere aktivering af flere immunceller.
Og her åbner den nye mekanisme for nye muligheder:
”STING-proteinet har allerede vist sig som en lovende vej i kræftbehandlingen, men vi har endnu ikke fundet den rette måde at aktivere det på i klinisk sammenhæng. Vores forskning giver en ny tilgang til at booste STING-proteinets aktivitet, og det giver os endnu et redskab til at udnytte kroppens naturlige forvar mod kræft, forklarer han.
Resultat af tværfagligt samarbejde
Studiet er et resultat af et tværfagligt samarbejde mellem forskere på Aarhus Universitet og Aalborg Universitet, inklusive Martin Roelsgaard Jakobsen og Emil Kofod-Olsen, der specialiserer sig i STING-signaling og cancerimmunologi samt Baocun Zhang og Søren Riis Paludan, der har dybdegående kendskab til STING-proteinets molekylære biologi og rolle i en række sygdomme.
Sammensætningen af forskellige fagligheder har været afgørende for at kunne koble kolesterolniveauer med immunrespons mod kræft.
”Vores opdagelse er et direkte resultat af at bringe eksperter sammen fra forskellige felter. Samarbejdet har skabt en unik forståelse af, hvordan vi kan angribe kræft mere effektivt,” fortæller Martin Roelsgaard Jakobsen.
Kan bane vej for lægemidler mod mange sygdomme
Opdagelsen af, hvordan kolesterol påvirker STING-proteinet, åbner ikke kun for nye døre i kræftbehandling, men forskerne forventer også, at denne mekanisme kan spille en rolle i kampen mod en række andre sygdomme.
”Med den øgede viden om både STING-proteinets virkningsmekanisme, og hvordan proteinet bidrager til en række sygdomme, er der nu gode muligheder for at udvikle nye lægemidler mod sådanne sygdomme”, siger professor Søren Riis Paludan.
Det inkluderer blandt andet autoimmune sygdomme og neurodegenerative sygdomme, hvor immunsystemet også spiller en afgørende rolle.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Eksperimentel forskning, der omfatter dyreforsøg med mus og cellekulturstudier.
Samarbejdspartnere: Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet, Instittut for Biologi, Københavns Universitet, Afdeling for Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital.
Ekstern finansiering: Det Europæiske Forskningsråd, Novo Nordisk Fonden, Kræftens Bekæmpelse, Aase og Einar Danielsens Fond, Erichsen Familiefonden, Lundbeckfonden.
Interessekonflikt: Martin Roelsgaard Jakobsen er aktionær i STipe Therapeutics, som udvikler kræftimmunterapier, der målretter STING-pathwayen. De øvrige forfattere har ingen interessekonflikter
Link til videnskabelig artikel: https://www.nature.com/articles/s41467-024-47046-5
Kontakt:
Professor Martin Roelsgaard Jakobsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 26153369
mrj@biomed.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum