Fængselsforbundet

Antallet af fængselsbetjente faldt også i 2023

Del

Det er ikke længere muligt at nå det politiske mål om 300 flere fængselsbetjente i 2026.

Antallet af fængselsbetjente ligger langt under det politiske ønske
Antallet af fængselsbetjente ligger langt under det politiske ønske

Det blev heller ikke i 2023, at ti års tilbagegang i bemandingen i fængslerne blev stoppet. Trods ihærdige rekrutteringskampagner blev årets resultat endnu et minus. Det er 11. år i træk med nedgang.

Hvor der i 2022 i gennemsnit var 1.897 fængselsbetjente, er tallet 1.875 i 2023.

Da forligspartierne på Christiansborg indgik flerårsaftalen for tre år siden, var det ellers med en overskrift om ’Mere uniformeret personale’ og et konkret mål om en nettotilgang på 300 fængselsbetjente.

Målet var at øge bemandingen i løbet af fem år til knap 2.300 i 2026.

Men status på den målsætning er lige nu et minus på 100.

Hvis flerårsaftalen skal indfries, kræver det en nettovækst på 400 betjente i løbet af de næste to år. Det er ikke realistisk.

Anden flerårsaftale i træk
Det går desværre ikke så godt med at indfri de politiske ønsker om at øge bemandingen i Kriminalforsorgen - heller ikke historisk set.

Da Søren Pape Poulsen (K) var justitsminister og indgik flerårsaftalen i 2017, lovede han 250 flere betjente frem til 2021. Det ville øge bemandingen til 2.600 betjente.

Men da aftaleperioden sluttede, kunne der konstateres røde tal. I stedet for en stigning på 250 betjente, var antallet faldet med over 300.

Gøre en forskel
Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen ærgrer sig over, at det stadig går den forkerte vej.

”Vi er glade for det politiske ønske om flere fængselsbetjente. Jeg kunne dog godt ønske mig, at det også manifesterer sig i personalestatistikken. Jeg håber, det bliver synligt, når det nu bliver mere økonomisk tillokkende at komme i uniform med de nye lønaftaler, vi har forhandlet på plads.”

Formanden ser det dog som en nødvendighed, at jobbet også udvikles fagligt set.

”Det skal være attraktivt at gøre en forskel i Kriminalforsorgen. Det er den måde, vi holder på vores folk,” siger Bo Yde Sørensen.

Om Fængselsforbundet

Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, transportbetjente, institutionsmedarbejdere, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen. Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye