AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Højere beskæftigelse blandt ikke-vestlige indvandrere har givet et løft af BNP på op mod 85 milliarder kroner

Del

En øget arbejdsstyrke på 100.000 personer øger BNP med op mod 85 milliarder kroner, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Den permanente effekt er mindre, men skønnes at være mindst 28 milliarder kroner.

Den øgede beskæftigelse blandt særligt ikke-vestlige indvandrere siden midten af 2010’erne har betydet en markant forøget velstand.
Den øgede beskæftigelse blandt særligt ikke-vestlige indvandrere siden midten af 2010’erne har betydet en markant forøget velstand.

DANSK ØKONOMI

En kraftig stigning i antallet af ikke-vestlige indvandrere, der er i beskæftigelse, har bidraget til et øget BNP på mange milliarder kroner.

Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

”Beskæftigelsen blandt indvandrere er en kæmpemæssig succeshistorie, som virksomhederne kan mærke på bundlinjerne, og samfundet bliver økonomisk rigere af,” siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Analysen giver konkrete bud på, hvor meget ikke-vestlige indvandreres stigende beskæftigelse har bidraget til BNP med siden slutningen af 2014.

Siden da er 100.000 flere ikke-vestlige indvandrere kommet i arbejde. Omsat til BNP giver det en positiv effekt på 85 milliarder kroner, hvis man antager, at produktiviteten per person svarer til den gennemsnitlige produktivitet.

Et underkantsskøn, hvor man antager en produktivitet på kun to tredjedele for de 100.000 personer, viser stadig et BNP-bidrag på knap 57 milliarder kroner.

Lige nu er der højkonjunktur, og det er givet, at flere vil miste deres arbejde, når økonomien vender. Hvis halvdelen af de 100.000 personer bibeholder deres beskæftigelse, vil det have en permanent BNP-virkning på mellem 28 og 42 milliarder kroner.

”En del af stigningen skyldes den højkonjunktur, økonomien stadig befinder sig i. Når den slutter, er det vigtigt, at vi får grebet de ikke-vestlige indvandrere på samme måde, som vi griber de arbejdsløse i dag. Det er vi nemlig gode til, og det er vigtigt, at de ikke-vestlige indvandrere kan bibeholde tilknytningen til arbejdsmarkedet for at komme hurtigt tilbage i job,” siger Sofie Holme Andersen.

Analysens hovedkonklusioner:

  • Beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere er øget med 100.000 personer siden slutningen af 2014. De seneste 15 år er beskæftigelsen omtrent fordoblet.

  • En øget arbejdsstyrke på 100.000 personer øger velstanden i form af BNP med op mod 85 milliarder kroner. Den permanente effekt er mindre, men på skønnet mindst 28 milliarder kroner.

Regneeksempler: BNP vokser betydeligt som følge af flere indvandrere i beskæftigelse

Tabellen viser fire regneeksempler af, hvordan flere ikke-vestlige indvandreres stigende beskæftigelse påvirker BNP.

50.000 personer

100.000 personer

BNP-effekt med fuld produktivitet

42,7 mia. kr.

85,4 mia. kr.

BNP effekt med 2/3 produktivitet

28,5 mia. kr.

56,9 mia. kr.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistik og egne beregninger 

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Så skævt rammer Liberal Alliances fremlagte økonomiske politik16.5.2024 07:06:00 CEST | Pressemeddelelse

Liberal Alliances fremlagte forslag til skattelempelser på cirka 40 milliarder kroner over en firårig periode vil ramme fordelingsmæssigt skævt, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På den ene side får toppen de største skattelempelser. På den anden side vil lavere offentligt forbrug og overførselsindkomster formindske borgernes udvidede forbrugsmuligheder, og det rammer hårdest i bunden.

Medicinalindustrien sørger for beskæftigelse til 80.000 personer15.5.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 skabte medicinalindustrien en omsætning i den øvrige økonomi på knap 76 milliarder kroner, og det krævede 80.000 personer at holde medicinalindustrien kørende, når man medregner deres underleverandører. Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Analysen indeholder oversigter, der viser medicinalindustriens bidrag til enkelte branchers omsætning og beskæftigelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye